Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

In memoriam: Ilmo Pirhonen – Monialayrittäjä arvosti juuriaan

Ilmo Pirhonen 1944–2021.

Yrittäjä Ilmo Pirhonen menehtyi vaikean sairauden murtamana 12. lokakuuta Hyvinkäällä. Hän oli syntynyt karjalaiseen evakkoperheeseen Ylihärmässä 16. joulukuuta 1944 ja oli kuollessaan 76-vuotias.

Ilmo Pirhonen oli juuristaan ylpeä. Hänestä hehkui iloinen ja seurallinen Laatokan poika, jonka ympärille kertyi poikkeuksellisen laaja kaverien ja liiketuttavien joukko.

Pirhoset olivat kotoisin Sortavalan takaa Läskelästä. Hyvinkäälle he muuttivat kolmen sukupolven voimin heti, kun Lapin sota laantui vuonna 1945. Isä ja ukki saivat työpaikan Pikku Päkän veturista: vanhempi Pirhonen kuljetti, nuorempi lämmitti.

Kun isä Pirhonen palkattiin VR:n uuteen, vuonna 1949 valmistuneeseen Hyvinkään konepajaan, perhe pääsi muuttamaan kerrostaloasuntoon Vesitorninkadun työläiskortteliin.

Sieltä oli suora ääni- ja kulkuyhteys Erkylän lukkojen motocrossradalle. Kun nuori Ilmo Pirhonen näki, miten aikansa huippukuljettajat ottivat mittaa toisistaan, hänelle avautui motocrossista ja muusta moottoripyöräurheilusta elämän mittainen kiinnostuksen kohde. Hän viihtyi sekä ajajana radalla että toimitsijana narun toisella puolella. Hän muun muassa istui monet vuodet Hyvinkään Moottorikerhon rahastonhoitajana.

Pirhonen oli itseoppinut monitoimimies. Vaikka hän päätti muodolliset opintonsa kansakouluun, hänen ansioluettelostaan tuli hengästyttävän pitkä. Hän ehti toimia sahatyöläisenä, tukkuliikkeen myyjänä, maitoauton apukuskina, sora-auton kuljettajana ja metallipajan duunarina ennen kuin ryhtyi yrittäjäksi.

Yrittäjänä hän pyöritti ensin vähittäiskauppaa ja sitten kaupanalan markkinointitoimistoa. Lopulta hän hankkiutui pienkoneiden myynti- ja huoltoliikkeen omistajaksi.

Keväällä 2001 Ilmo Pirhonen – tai Pirhosen Ipi, joksi kaikki tutut ja puolitutut häntä kutsuivat – myi koneliikkeensä ja keskittyi mieliharrastuksiinsa: veneilyyn, vanhojen Husqvarna-merkkisten moottoripyörien keräilyyn ja kuntourheiluun.

Kuntoilusta kehittyi hänelle intohimo. Äijäporukoissa tehdyt sauvakävelyt ja salitreenit olivat hänelle viikoittaisia henkireikiä ja Finlandia-hiihdot ja Sulkavan Suursoudut jokavuotisia kohokohtia.

Hyvästä kunnosta ei kuitenkaan ollut pelastajaksi, kun salakavala keuhkosyöpä päätti paljastaa tuhovoimansa tämän vuoden alussa. Rankat hoidot saivat taudin välillä aisoihin, mutta sitten uuvuttava taistelu jatkui taas. Lopputulos oli väistämätön. Se sinetöitiin pimenevässä lokakuun illassa pikkuisen ennen puoltayötä.

Jukka Saastamoinen

Kirjoittaja on Ilmo Pirhosen kaveri.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut