Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Hetkeksi esittävän taiteen pariin – Taru Tomperi maalasi kesän kukkaloistoa

Taru Tomperi kasviaiheiset teokset ovat syntyneet akryylimaaleilla ja rasvaliiduilla. Mia Lagström

Mia Lagström

Hyvinkääläisen kuvataiteilijan Taru Tomperin vuosina 2020–2021 syntyneet teokset kuvaavat kasveja ja luontoa. Aiheet maalauksiin löytyivät kauppamatkan varrelta.

– Mennyt kesä sai teiden vierustat puhkeamaan kukkaloistoon. Kaikkialla oli sinistä, valkoista ja keltaista. Välillä vaeltelin syvemmälle metsään.

Tomperi kertoo tallentaneensa näkymiä mieleen ja puhelimen muistiin – välillä piti palata luontoon tarkistamaan joku asia.

– Tutkin kasveja tarkkaan. Läheltä yksityiskohdat näkee paremmin.

Hieman yllättävää on se, että näyttelyn teokset ovat esittävää taidetta. Sitä Tomperi ei ole hetkeen maalannut.

– Abstrakti taide on minulle edelleen tärkeintä. Tämä on vain hetkellinen piipahdus esittävän taiteen pariin, Tomperi naurahtaa.

Abstraktissa taiteessa Tomperia viehättää ilmaisun vapaus. Voi maalata mitä vain ja käsitellä rauhassa sieluun jääneitä asioita, ilman että niitä katsoja selvästi pystyy lukemaan.

– Abstraktissa taiteessa on samat elementit kuin esittävässä taiteessa: tunnelma, värit, sommittelu. Siitä puuttuu vain ”kirjallinen” kertova osuus.

Abstraktia henkeä löytyy tosin myös Tomperin figuratiivisesta taiteesta. Spiraalina aukeavat saniaiset pitävät kokoustaan, ja kasvinoksat kutsuvat toisiaan tanssiin.

– Kasvit ja luonto ovat olleet aina läheisiä aiheita. Aloitin maalaamiseen aikoinaan maisemista.

Paitsi aiheet, pisti Tomperi uusiksi myös tekniikan.

– Minulla oli työhuoneellani suuria pohjia, ja päätin tehdä niille jotain.

Teokset ovat syntyneet akryyliväreillä ja rasvaliiduilla. Rasvaliidussa viehättää, että sillä saa hyvin terävää ja ohutta viivaa, eikä se leviä ihan niin helposti kuin hiili.

– Rasvaliiduissa kivaa on myös se, että värisävyjäkin on paljon erilaisia harmaita ja ruskeita, kauniita luonnonsävyjä. Ne sopivat tällaisiin aiheisiin.

Aiemmin Tomperi on tehnyt taidetta monilla eri tekotavoilla. Hänen tärkein ilmaisuvälineensä on ollut akvarelli. Akvarelli on vaikea ja haastava, jossa onnistuminen tuottaa tyydytystä.

Maalaaminen on Tomperille ammatti ja intohimo.

– Maalaaminen on yhtä kuin elämä. Taiteilijana ihminen voi kasvaa loputtomiin.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut