Riihimäkeläinen Skepticism on soittanut hautajaismetalliaan suurilla festareilla Euroopassa

Musiikki: Bändi julkaisi 30-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Companion-albumin.

Riihimäkeläislähtöinen, maailmalla omassa genressään suuresti arvostettu Skepticism viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan. Musiikki on todellakin vienyt bändin mennessään.

– Voi sanoa, että bändi on pysyvin asia meidän kaikkien elämässämme ja bändin jäsenet ovat enemmän kuin perheenjäseniä, bändin solisti Matti Tilaeus kertoo.

Skepticism on siitä erikoinen tapaus, että se on luonut kokonaan uuden metallisuuntauksen – äärimmäisen hidastempoisen, melankolisen ja urkuvoittoisen ”funeral doomin” – ja tehnyt suurimmat keikkansa vuosien saatossa ulkomailla: Keski-Euroopassa, Yhdysvalloissa, Englannissa, Itä-Euroopassa.

Skepticism on esiintynyt muun muassa 160 000 hengen Hellfest-festareilla Ranskassa ja 80 000 hengen Brutal Assault -festareilla Tšekissä.

– Onhan se hyvin hämmentävää. Suomessa emme ole suurilla festareilla, kuten Tuskassa tai Ilosaarirockissa, soittaneet koskaan.

Tilaeuksen mukaan välillä on tullut esiinnyttyä vähän erikoisemmissakin paikoissa, kuten Transilvaniassa vanhassa linnoituksessa ja Ranskassa aurinkorannalla.

Ihmiset vaipuvat soiton aikana omiin ajatuksiinsa.

– Siellä ihmiset levittelivät aurinkorasvaa, kun soitimme keikkamme keskellä päivää.

Skepticismin musta-valkoinen ja valoiltaan hämärä lavashow sekä synkän kaunis ja tunteikas musiikki eivät ole ihan omiaan auringonpaisteessa.

Bändin musiikkia on kuvailtu hypnoottiseksi ja euforiseksi.

– Ihmiset vaipuvat soiton aikana omiin ajatuksiinsa. Kun soitamme livenä, on se enemmän kuin vain musiikin soittamista ja kuuntelemista, se on fyysinen kokemus niin bändille kuin yleisölle.

Syyskuun lopussa julkaistu Companion-albumi vaikuttaa tosin puoli astetta reippaammalta.

Tilaeuksen mukaan tämä johtunee kitaristi Jani Kekaraisen ideoimista soittoteknillisistä uudistuksista.

– Kitaratempo on hieman nopeampi kuin muiden soittimien tempot. Sinne tänne on viljelty myös duurisointuja, jotka vaikuttavat vahvasti kuulijan mielentilaan.

Muutoin levyn kappaleissa on paljon samoja sävyjä ja elementtejä kuin bändin kaikissa kappaleissa.

Tarinallisesti levy on synkän kaunis, muun muassa The Intertwined kappale pohjautuu Kalervo Palsan maalaukseen ”Kaksin”.

Ajatus oli bändin kosketinsoittajan Eero Pöyryn, joka tekee bändin kappaleiden tekstit lopulliseen muotoonsa.

– Biisin perusajatuksena on, ettet ole koskaan yksin. Vähintään mukanasi kulkee varjo. Calla-kappaleessa ollaan kallankukkapellolla menossa jonnekin. Minne, se on kuulijan päätettävissä.

Skepticism 30 vuotta

Skepticism perustettiin Riihimäellä vuonna 1992. Bändissä ovat olleet alusta saakka Matti Tilaeus (laulu), Jani Kekarainen (kitara), Eero Pöyry (koskettimet) ja Lasse Pelkonen (rummut).

Kokoonpano kehitti death- ja doom-metallista oman hidastempoisen urkuvoittoisen musiikkityylinsä, jota on alettu kutsua funeral doomiksi.

Skepticism on julkaisut seitsemän albumia, joista uusin Companion ilmestyi 24.9. Levy on äänitetty ja miksattu Nino Laurennen Sonic Pump -studiolla Helsingin Sörnäisissä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut