Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

In memoriam: Karan kartanossa kasvanut Inge Jansson iloitsi suuresta perheestään

Äitini Inge Jansson nukkui rauhallisesti pois 21.10., juuri täytettyään 93 vuotta.

Inge eli lapsuutensa ja nuoruutensa Karan kartanossa. Omien sanojensa mukaan hän viihtyi erityisen hyvin hevostalleilla, eikä lypsyjakkarakaan ollut hänelle vieras. Siihen aikaan kartanon laajassa pihapiirissä oli lapsia ja kavereita riittämiin. Kansakoulun Inge kävi Karassa, mutta sotavuodet sotkivat koulunkäynnin jatkamisen Helsingissä. Kovat pommitukset ja toistuvat ilmahälytykset tekivät opiskelusta vaativaa. Välillä piti kotitehtävät katsoa Hufvudstadsbladetista.

Myös kotona oli paljon tehtäviä, kun miehet olivat sodassa. Mieleenpainuvimpana oli lantapatterien levittäminen talikolla pellolle. Se oli Äidin mielestä teinitytölle jo vaativimmasta päästä. Inge kun oli hyvä hevosten kanssa, niin hän sai kuljettaa vihanneksia, voita ym. myytävää Riihimäen torille. Samaten hän haki Helsingin pommituksia pakoon lähteneitä sukulaisia asemalta. Inge toimi myös pikkulottana, mistä hän oli kovin ylpeä!

Sodan jälkeen Inge lähti opiskelemaan Turkuun, missä hän tapasi isäni Bengt Janssonin. He ostivat Karan kartanon vuonna 1955 ja muuttivat päärakennukseen asumaan. Äitini kertoili aina välillä, minkälaista viiden lapsen huushollin pyörittäminen oli ennen, kun ei ollut apuvälineitä, kuten pyykkikonetta tai tiskikonetta.

Inge jäi leskeksi vuonna 1975. Tilanpidon vastuu siirrettiin minulle, ja Inge aloitti kahvilatoiminnan Auto-City:n tiloissa sijainneessa City-kahvilassa. Tätä hän jatkoi kymmenisen vuotta.

Vuonna 1985 Inge muutti Riihimäelle asumaan loppuelämäkseen. Äidillä oli kuitenkin kesäkotina Gammelro, kartanon ikivanha päärakennus. Sinne hän rakennutti saunamökin jota hän lämmitteli joskus jopa päivittäin. Hän oli myös innokas avantouimari. Sieltä alkoivat myös lukuisat sieni- ja marjaretket. Äidillä oli sienien suhteen "haukansilmä". Onneksemme hän jakoi jälkipolvelle tiedon parhaista herkkutatti- ja suppilovahveropaikoista.

Inge oli sielultaan hyväntekijä. Hän toimi pitkään SPR:n paikallisosastossa ja ystävätoiminnassa. Hän oli myös erittäin aktiivinen sotilaskotisisar. Monen moni varusmies ja kouluttaja on varmasti kiitellyt, kun metsäharjoituksiin ilmestyi "sotkuauto" kahveineen ja munkkeineen. Äiti pysyi ajan hermolla loppuun saakka ja saattoi keskusteluissamme nuhdella välillä kovasanaisestikin hallituksen "tyttöjä"!

Inge oli erityisen iloinen suuresta perheestään. Hän soitteli ja kyseli kuulumiset lastenlapsiltaan (15) varsinkin heidän syntymäpäivinään. Hän tuki ja avusti heitä aina pyyteettömästi. Lastenlastenlapsiakin hänellä on 18. Me lapset ja koko tämä suuri katras muistamme Ingeä lämmöllä. Kiitos!

Jonas Jansson Kirjoittaja on Inge Janssonin poika

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut