”Metsästyksessä kiehtoo luonnossa oleminen ja yhteisöllisyys” – Suomen Metsästäjäliiton 100-vuotisjuhlia juhlitaan peijaisilla ympäri Suomen

Hyvinkään Palojoen Metsästysyhdistyksen metsästäjät tekevät lähtöä metsälle. Hirvijahti on kauden kolmas. Mukaan jahtiin on lähdössä myös kolme metsästyskoiraa. Yhdistyksen hallituksen jäsenen Lauri Seppälän ja kunniajäsen Esko Lehtolan mukaan Hyvinkään Palojoen Metsästysyhdistyksessä on paljon koiratoimintaa.

– Meillä on mukana useita koiraharrastajia, ja teemme yhteistyötä Kennelliiton kanssa. Järjestämme muun muassa noutajakoirakoulutusta sekä koirakokeita. Tänä syksynä olimme mukana suuressa koiranäyttelyssä Hyvinkään Ampumaurheilukeskuksessa. Luonnollisesti koirat osallistuvat myös jahteihin, Seppälä kertoo.

Metsästys on Suomessa suosittua. Metsästyskortin lunastaa vuosittain 300 000 ihmistä, mikä on väkilukuun suhteutettuna korkea määrä muihin Euroopan maihin verrattuna. Lehtolan mukaan 1980–1990-luvulla oli pieni notkahdus, mutta nyt uusi sukupolvi on saatu mukaan toimintaan, mistä ollaan varsin iloisia.

– Nykyään arvostetaan puhdasta ja ekologista ruokaa ja moni kokee riistan parempana vaihtoehtona kuin tehotuotannossa tuotetun.

Kaikkiaan Hyvinkään Palojoen Metsästysyhdistyksellä on kolmisenkymmentä jäsentä. Kaikilla on joku yhteys Palopuron alueeseen tai yhdistykseen.

– Isoisäni veli oli perustamassa yhdistystä vuonna 1947. Itse aloitin metsästyksen 15-vuotiaana, ja olen metsästänyt yli 40 vuotta, Seppälä kertoo omasta jäsenyydestään.

Lehtolan mukaan yhdistyksen toimintaan houkutteli appiukko.

– Metsästyksessä kiehtoo luonnossa oleminen ja yhteisöllisyys.

Yhteisöllisyys onkin varsin tärkeä osa Hyvinkään Palojoen Metsästysyhdistyksen toimintaa.

– Metsästyksestä tulee helposti mieleen, kuinka yksinäinen salojen mies lähtee rinkkansa kanssa metsään. Me toimimme yhdessä ryhmänä. Pienriistankin kohdalla pyrimme järjestämään yhteisiä jahteja, Lehtola sanoo.

Hyvinkään Palojoen Metsästysyhdistyksen toiminta-alue on suhteellisen pieni, alle 3 000 hehtaaria, mutta ruokintapaikat ja riistapellot ovat hyvät. Metsästyskausi alkaa elokuun alkupuolella ja päättyy helmikuun lopussa. Pääpaino on hirvi- ja peurajahdeissa. Peurakanta on alueella moninkertaistunut ja peuralupien määrä on kasvanut lähes kuuteenkymmeneen. Hirvilupia yhdistyksellä on kymmenen. Jonkin verran järjestetään myös pienriistajahteja, kuten sorsa-, jänis- ja kyyhkysjahteja.

Kanalintuja, kuten metsoja ja teeriä, on alueella vähän. Uudellamaalla metsoa saa jo metsästää, mutta Hyvinkään Palojoen Metsästysyhdistyksen alueella metso on rauhoitettu, samoin metsäjänis.

– Metsästysseuroilla on mahdollisuus halutessaan rauhoittaa eläinlajeja omalla alueellaan. Olemme rauhoittaneet myös 6–9-piikkisten hirvien ja peurojen metsästyksen. Ne ovat parhaimpia periyttäjiä, ja haluamme pitää kannan geneettisesti hyvänä, elinvoimaisena ja terveenä, Lehtola sanoo.

Ensi vuonna Hyvinkään Palojoen Metsästysyhdistys juhlii 75-vuotisjuhlavuottaan. Tänä vuonna on kuitenkin Suomen Metsästäjäliiton vuoro juhlia.

– Metsästäjäliitto täyttää tänä vuonna sata vuotta. Sen kunniaksi suomalaiset metsästysseurat järjestävät tänä syksynä juhlapeijaisia, ja sellaiset mekin aiomme järjestää lauantaina 6.11. klo 11–15, ja ne ovat avoimet ihan kaikille. Tarjolla on hirvikeittoa 150 ensimmäiselle ja erähenkisiä rasteja lapsille, Seppälä kertoo.

Sekä Seppälä että Lehtola ovat molemmat Metsästäjäliiton Uudenmaan piirin hallituksen jäseniä.

– Metsästäjäliitto huolehtii metsästäjien edunvalvonnasta ja tarjoaa kodin kaikille metsästäjille. Toiminnassa tärkeää on myös yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Otetaan kantaa muun muassa petoasioihin. Tällä hetkellä puhututtaa susien kannanhoidollinen metsästys, mikä on tällä hetkellä sallittua ainoastaan erityisluvalla. Myös ilveskannan kasvu huolestuttaa, Seppälä sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut