Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Riihimäen ympäristön tila on parantunut kaikilla mittareilla

Ympäristön kannalta meni viime vuonna moni asia hyvin. Riihimäki julkaisi tiivistelmän vuoden 2020 ympäristöraportista, jota tutkailemme kaupungin ympäristöasiantuntija Jenni Takalan kanssa. Raportin mukaan Riihimäen ympäristön tila on parantunut kaikilla mittareilla.

– Joukosta löytyy yksittäisiä asioita, jotka eivät ole niin hyvin, esimerkiksi sekajätteen määrä ei ole vähentynyt ja autojen määrä on Riihimäellä lisääntynyt, mutta kokonaisuudessaan on menty parempaan suuntaan, Takala kertoo.

Viime vuosi on tosin hieman hankala vertailukohde, sillä korona on vaikuttanut moniin asioihin.

– Energian ja veden kulutus laskivat kaupungin kiinteistöissä. Tämä johtuu kuitenkin tilojen sulkemisesta. Päästötkin notkahtivat selvästi alaspäin. Päästöt ovat laskeneet viimeisten vuosien aikana tasaisesti, mutta hitaasti. Korona toi sitten sen harppauksen alaspäin, mitä on toivottu.

Takala toivoo, että nyt aikaan saatu hyvä saisi jatkoa tulevaisuudessakin. Jokaisella on siihen mahdollisuus omalta osaltaan vaikuttaa, esimerkiksi liikenteen tuottamien päästöjen vähentämiseen.

– Riihimäki on tiivis kaupunki, joten moneen paikkaan voi kulkea pyörällä tai kävellen. Myös joukkoliikennettä kannattaa suosia mahdollisuuksien mukaan. Aina se ei tietenkään ole mahdollista.

Suurimpia ympäristöön ja ilmastoon vaikuttavia asioita on kotien lämmitys. Senkin suhteen voi tehdä monia asioita, kuten vaihtaa sähkölämmityksestä ja öljylämmityksestä kaukolämpöön.

– Voi myös laskea huonelämpötilaa sekä sammuttaa valot ja laitteet, kun niitä ei tarvitse, Takala neuvoo.

Kolmas merkittävä asia, jolla ympäristöä ja ilmastoa voi auttaa, on kulutuksen vähentäminen. Länsimaiset ihmiset tykkäävät tavarasta. Ostamisesta on tullut ajanvietettä. Takalan mukaan suurimman muutoksen onkin tapahduttava ihmisten korvien välissä, onko pakko omistaa vai voisiko kenties vuokrata tai lainata.

Takala kannustaa hyödyntämään kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia. Ennen jokaista ostopäätöstä olisi hyvä myös pysähtyä miettimään, haluaako tavaran niin kovasti, että on valmis pitämään siitä huolta ja käyttämään sitä tavaran elinkaaren loppuun saakka.

Kannattaisi myös suosia lähiseudun tuotteita ja palveluja.

– Ruoan voi hankkia Reko-ruokapiirin kautta, ja korjauttaa rikkimenneet tavarat paikallisilla korjaajilla.

Ja jos vielä intoa riittää tehdä enemmän ympäristön ja ilmaston puolesta, voi panostaa lähiseudun ympäristöstä huolehtimiseen: kerätä roskia ja osallistua vieraslajien torjuntaan, arvostaa omaa lähiseutuaan ja pitää yllä hyvää pöhinää ympäristön ja ilmaston puolesta.