Jokaisen tulisi kirjoittaa oma elämäntarinansa – ”On tärkeää, että ihminen tuntee omat juurensa”

Riksulassa kokoontuu joka toinen tiistai keskustelupiiri kirjoittamisesta.

– Joulukuussa pidämme tauon, mutta jatkamme vuoden vaihteen jälkeen, keskustelupiiriä vetävä kirjailija ja kustantaja Anna Tiitta kertoo.

Keskustelupiirin tarkoituksena on kannustaa ja rohkaista ihmisiä kirjoittamaan oma elämäntarinansa.

– Usein kuulee ihmisten harmittelevan, etteivät he kysyneet sukunsa vaiheista, kun heidän vanhempansa ja isovanhempansa olivat vielä elossa. Monesti näistä asioista kiinnostutaan, kun on liian myöhäistä.

Tiitta toivoo, että yhä useampi tarttuisi kynään ja kirjaisi asioita paperille jo hyvissä ajoin. Kyseessä ei tarvitse olla mikään suuri elämäkerta, jonka iso kustantaja julkaisee, muistelmiksi riittää myös kertomus, joka jaetaan perheelle.

– Miten on eletty ennen, millaisista ihmisistä olen peräisin, esimerkiksi minun on kiittäminen kirjoitustaidoista isääni, joka kirjoitti sekä runoja että proosaa ja kannusti myös minua kirjoittamaan.

Jos kirjoittaminen ei ole itselleen se vahvin juttu, voi tehdä vaikka kuva-albumin, johon lisää kuvien yhteyteen, ketä niissä on ja mihin elämäntilanteisiin ne liittyvät.

Tiitta kertoo itse innostuneensa sukutarinoista kirjoittaessaan rautatieläislapsuuteen pohjautuvaa romaania ”Älä jätä minua”.

– Olin kirjoittanut omalle jälkikasvulleni tarinoita, millaista elämä oli silloin kun olin itse lapsi, mutta kirjaa kirjoittaessani koin, että tarinani laajentaminen perheen ulkopuolelle oli tärkeää.

Ennen eri sukupolvet elivät tiiviimmin yhdessä, jolloin sukutarinat siirtyvät. Enää tarinat eivät siirry, sillä välimatkat ovat kasvaneet. Isovanhemmat saatavat elää useiden satojen kilometrien päässä.

– Vaikka elämme maailmassa, jossa arvostetaan kansainvälisyyttä, on tärkeää, että ihminen tuntee juurensa ja tietää miksi hän on sellainen kuin on.

Keskustelupiirissä ei analysoida tekstejä, vaan kannustetaan ja rohkaistaan.

– Voin myös neuvoa, miten löytää taustatietoja, miten tehdä omakustanne tai lähestyä kustantajaa, jos haluaa tarinalleen laajemman lukijakunnan.

Tiittan mukaan sukukirjakin kannattaa painattaa.

– Kaikki Suomessa painetut kirjat – myös omakustanteet – menevä olla Kansalliskirjastoon tulevien sukupolvien ja tutkijoiden käytettäväksi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut