Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Irtokarkkien myynti on laskenut koronan aikana, mutta niitä menee silti hurja määrä – eniten kauhotaan suklaanamuja

Hyvinkään Citymarketista ostetaan irtokarkkeja ympäri vuoden. – Täydennystä pitää tuoda useamman kerran viikossa. Suosituimpien karkkien laatikot tyhjenevät nopealla tahdilla, Nora Malm Cloettalta ja Hyvinkään Citymarketin kauppias Asko Kuusisalo kertovat. Mia Lagström

Mia Lagström

Namut tuntuvat maistuvan lähiseudun asukkaille. Hyvinkään Citymarketin vuosittainen tavoite on noin 40 000 kiloa irtokarkkeja.

– Se on valtavan paljon se, lähes kuorma-auton painon verran. Tosin viime vuonna jäimme koronan takia 25 000 kiloon, eikä tänäkään vuonna päästä koronaa edeltäviin määriin, kauppias Asko Kuusisalo kertoo.

Korona on vaikuttanut myyntiin myös Riihimäen Citymarketissa ja Riihimäen Prismassa. Kaikissa alueen marketeissa irtokarkkimyynti lopetettiin hetkeksi koronan takia, mikä näkyy viime vuoden myyntimäärässä.

– En usko, että pääsemme samalle tasolle kuin ennen koronaa tänäkään vuonna. Muutoin irtokarkit muodostavat merkittävän osan makeisten myynnistä. Välillä ei voi olla ihmettelemättä, kuinka paljon niitä oikein menee, Riihimäen Prisman myyntipäällikkö Anssi Vilén kertoo.

Riihimäen Citymarketissa irtokarkkeja on myyty tänä vuonna vajaat 20 000 kiloa. Keskimäärin irtokarkkeja myydään noin 25 000 – 30 000 kiloa vuodessa.

– Irtokarkki on kaupan ostetuimpia tuotteita, kauppias Juuso Österman sanoo.

Eniten karkkia lapioidaan pusseihin irtokarkkikampanjoiden aikana. Muutoin irtokarkeilla ei erityisiä sesonkeja ole. Niitä syödään ympäri vuoden. Riihimäen Citymarketin kauppiaan Östermanin mukaan kesän hellepäivinä myynti saattaa hieman laskea. Silloin kaupassa piipahdetaan nopeasti ja mukaan napataan mieluummin valmis pussi.

Hyvinkään Citymarketissa on puolestaan huomattu, että irtokarkkimyynti lisääntyy hivenen syksyisin, kun koulut alkavat ja tulee pimeää.

– Joulun pyhinä puolestaan ostetaan enemmän muita karkkeja, mutta muutoin irtokarkeilla on oma paikkansa vatsassa ympäri vuoden, Kuusisalo sanoo.

Kuusisalon mukaan perheillä saattaa olla sääntöjä, kuinka paljon kerralla saa ostaa.

– Ohi kulkiessa sen huomaa. On aika hellyttävää, kuinka tarkasti lapset karkkeja pusseihin laittavat ja käyvät välillä välipunnitsemassa. Vähän pusseihin laitetaan varaa, että myös vanhemmille riittää.

Riihimäen Prisma vastaa karkkivalikoimastaan itse. Hyvinkään ja Riihimäen Citymarketeissa on Cloettan Candyking-irtokarkkipisteet. Hyvinkään Citymarketin viisi suosituinta irtokarkkia ovat suklaanamut Center ja Susu-pala ja hedelmäkarkit Fizzy Pop, Hedelmätutit ja Naperoiset.

– Tuntuu, että Naperoiset ovat aina lopussa, Hyvinkään Citymarketissa hyllyjä täyttämässä ollut Nora Malm Cloettalta kertoo. Hänen mukaansa parhaiten suomalaisille maistuvat suklaa ja hedelmäkarkit.

– Mutta kyllä salmiakkikarkeillakin on omat ystävänsä, esimerkiksi Noitapilli on kymmenen ostetuimman karkin joukossa.

Riihimäen Citymarketissa suosituimpia karkkeja ovat vuodesta toiseen Susu-palat ja Sirkus Aakkoset. Viiden kärkeen mahtuu myös muita suklaapohjaisia karkkeja sekä Malacon salmiakkiautot.

– Tuntuu, että karkeissa pidetään niistä perinteisistä. Aika ajoin valikoimaan otetaan vanhoja tuttuja makuja. Tänä vuonna myyntiin palautettiin TuttiFrutti-makeiset. Niitä ostin viimeksi itsekin, Österman kertoo.

Riihimäen Prismasta ostetaan eniten suklaamakeisia, mutta tiukasti toisena tulevat vanhat klassikot.

– Ostetaan niitä samoja karkkeja, joita me olemme aikoinaan ostaneet kioskilta, kuten Lakutoukkia, Amerikan pastilleja, Noitapillejä, Tennismailoja, Vadelma- ja lakritsiveneitä, Vilén kertoo.

Vilénin mukaan irtokarkit maistuvat ihan kaikille ikään katsomatta.

– Viikonloppuisin karkkihyllyllä parveilee ehkä enemmän nuoria, mutta nyt kun katson, ei karkkihyllyllä ole yhtään alle neljäkymmenvuotiasta. Ei karkkien syönti ikää katso.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut