Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Maatalousministeri Leppä Lopella ja Hausjärvellä – "Edessä on valtava, globaali muutos"

Maa-ja metsätalousministeri Jari Leppä oli iloinen päästessään pitämään puheenvuoronsa isosta perunalaatikosta tehdyn puhujapöntön takaa. Kare Asp

Kare Asp

Ajankohtaiset maatalouden ympäristöasiat olivat pinnalla, kun maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vieraili lauantaina Lopella ja Hausjärvellä.

Lopella Leppä puhui perimmäisten arvojen äärellä eli ”puhujapöntöksi” oli valjastettu perinteinen iso perunan kuljetuslaatikko Asko Niemelän tilan perunavarastossa. Hausjärvellä mentiin juhlavammissa merkeissä eli kunnantalon valtuustosalissa.

– En ole koskaan aikaisemmin puhunut tällaisen puhujapöntön takana. Monenlaisissa muissa olosuhteissa olen puhunut, mutta tämä on ensimmäinen tätä laatua, kiitteli Leppä ison perunalaatikon takaa.

Leppä kertoi osin ymmärtävänsä maatalouden päästövähennyksien tarvetta.

– Mutta muutoksia ei voi tehdä, ellei kannattavuus ole kunnossa. Jos tili on punaisella, ei voi investoida vihreään, kiteytti ministeri.

Hän piti ympäristöasioiden merkitystä maataloudessa suurena, etenkin tulevaisuuden kannalta.

– Edessä on valtava, globaali muutos, josta ruoantuottajien pitää pystyä myös hyötymään. Jo nyt Suomessa ruoasta maksetaan joka kymmenes veroeuro. Ja kolmannes maamme vientituloista tulee metsästä.

– Jatkossakin pitää maaseudun yrittämiselle olla edellytyksiä emmekä saa asettaa esteitä terveelle kehitykselle.

Leppä muistutti koetun vajaan kahden vuoden kokemuksista.

– Koko yhteiskunta on pystynyt haastavassa tilanteessa toimimaan. Mutta nyt on aika puhua taloudesta, velatkin on pystyttävä maksamaan. Niinpä rakenteita on uudistettava, jottemme jää kehityksessä jalkoihin. Maaseudun ja biotalouden pitää olla kehityksessä mukana.

Eurooppalaisessa keskustelussa on ollut erilaisia kannanottoja metsän ja metsänhoidon tulevaisuudesta.

– Ajatus, että EU määrittelisi jäsenvaltioidensa metsäasioiden hoitoa, se ei vaan käy. Työssä tarvitaan toki samanmielisiä kumppaneita, niitä löytyy eurooppalaisista metsävaltioista, valaisi Leppä.

Keskustelussa tuli esille myös maataloustuotteiden hintataso.

– Ruoan tuottajien talousnäkymät on pakko saada paremmiksi. Tilat tarvitsevat euroja enemmän kuin myötätuntoa. Markkinatalouden pitää näkyä tuotteiden hinnoissa. Pitää pystyä luomaan järjestelmä, jossa otettaisiin tuotantokustannukset nykyistä paremmin huomioon, vaikka vastapelurina olisivatkin isot keskusliikkeet.

Lopen tilaisuuden aluksi kertoi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Suvi Louhelainen Lopen tilanteesta ja Topenon kylästä. Hän toivoi, että kunnassa vallitsisi jatkossakin maaseutuyrittäjyyden mahdollistava kulttuuri ja asenteet.

– Me Lopella teemme tässä osamme. Mutta tueksemme tarvitsemme onnistunutta valtakunnan politiikkaa, maaseutupoliittisia ratkaisuja. Näin turvataan tiloille työn tekijöitä ja heille heidän ansaitsemansa palkka.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut