Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Naakkaparvessa viihtyvästä papukaijasta napattiin kuva Hyvinkäällä – omistajaa huhuillaan

Ville Heikkinen kuvasi tämän papukaijan Hyvinkäällä Postiljooninkadulla tiistaiaamuna kello 8.55. Lintu on nähty myös aikaisemmin kaupungissa, jo viikko sitten. Ville Heikkinen

Silja Kononen

Hyvinkääläinen Ville Heikkinen oli tiistaiaamuna kävelyllä Postiljooninkadulla koiriensa kanssa, kun naakkaparvi lehahti hänen edestään. Heikkisen huomion kiinnitti kirkkaanvihreä kookas lintu: papukaija!

– Kyllähän sen selvästi erotti, että tuo ei kuulu joukkoon, Heikkinen sanoo.

Hän pysähtyi, katsoi minne parvi laskeutuu ja otti puhelimensa esiin. Älykännykän kameralla hän onnistui zoomailemaan linnusta muutaman kuvan, yhden sivuprofiilista.

Aika pian hän ennätti myös lataamaan kuvan sosiaaliseen mediaan Hyvinkääläisten ilmoitustaululle. Kävi ilmi, että lintu oli havaittu Hyvinkäällä jo viikko sitten. Silloinkin lintu pyöri naakkojen ja muiden varislintujen kanssa.

Omistajasta ei tiettävästi ole tietoa.

Ryhmässä on käyty keskustelua siitä, kuka linnun voisi yrittää pyydystää ja mitä sitten pitäisi tehdä.

Helpparrot-yhdistyksestä kerrotaan ryhmässä, että mikäli omistaja löytyy ja hän tarvitsee kiinniottoapua, heihin voi olla yhteydessä. (Puh. 046-6221577.)

Helpparrotin tarkoituksena on pyrkiä auttamaan kaikkia avun tarpeessa olevia lintuja mahdollisuuksiensa mukaan, käsittäen lemmikki-, harraste- sekä luonnonlinnut.

Yhdistys kertoo, että ensisijaisesti omistajan tulisi osallistua linnun kiinniottoon. Mikäli lemmikki olisi hylätty luontoon, yhdistys voi auttaa, mutta tällöinkin ansoittamiseen tarvitaan maanomistajan lupa sekä useita ansoja puihin. Tällöin tarvitaan myös useita sitoutuneita päivystäjiä kiinniottoon.

Jos lintu saataisiin kiinni, se tulisi lain mukaan toimittaa löytöeläinkotiin, jossa se odottaa vielä 15 vuorokautta omistajansa mahdollista noutoa. Mikäli sitä ei kukaan kaipaa, uusi koti voidaan etsiä.

Kuvan perusteella on arveltu linnun olevan kauluspapukaija, joka on hankala loukuttaa.

– Linnun siipien kärkiväli voisi olla sen 35 senttimetriä, Heikkinen sanoo, mutta lisää, ettei ole varma lajista.

Linnun kohtalo surettaa nettikeskustelijoita, ovathan yöpakkaset jo käsillä.

Myös Ville Heikkinen toivoo, että omistaja saa pian kuulla linnun olinpaikasta ja se löytää kotiinsa ennen talventuloa. Hän itsekin voisi tarjota linnulle kodin, jos se on orpo.

– Kyllä sille paikka löytyisi, ainakin sijaiskoti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut