Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Ukkoskaudessa erottui yksi kuukausi ylitse muiden – Yli tuplasti salamoita normaaliin verrattuna

Suomessa havaittiin tämän vuoden ukkoskautena yhteensä 144 400 maasalamaa. Arkisto/Janne Ranne

Sirpa Repo

Tänä vuonna rajuja ukkosia on esiintynyt ympäri Suomea. Varsinkin kesäkuussa salamoi, mutta syyskuussa todella vähän.

Ukkoskautena touko-syyskuussa päästiin kuluvana vuonna salamamäärissä yli keskimääräisen. Suomessa havaittiin yhteensä 144 400 maasalamaa. Se on noin 10 prosenttia enemmän kuin vuosien 1960–2020 keskiarvo, joka on 132 000 salamaa.

Puolet ukkoskauden salamoista havaittiin kesäkuussa. Tuon kuukauden salamamäärä oli 77 600. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin kesäkuun keskiarvo, joka on 34 000 salamaa.

Kesäkuussa esiintyi kolme rajua ukkospäivää, jolloin jokaisena päivänä paikannettiin yli 15 000 maasalamaa.

– Pelkästään 21.–23. kesäkuuta Ahti-, Paula- ja Aatu-rajuilmojen rajuissa ukkosissa paikannettiin lähes tuplasti koko kesäkuun keskimääräinen salamasaldo, kertoo tiedotteessa Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö, tutkija Antti Mäkelä.

Toukokuussakin päästiin keskimääräistä suurempiin salamamääriin. Silloin havaittu salamamäärä, 14 700, on reilut 80 prosenttia enemmän kuin pitkän ajan keskiarvo.

Salamamäärissä jäätiin sen sijaan alle keskimääräisen heinä-, elo- ja syyskuussa.

Vaikka heinäkuu oli hyvin lämmin, kuiva sää ei suosinut ukkosia. Heinäkuussa havaittiin 38 200 maasalamaa keskiarvon ollessa 57 000.

Elokuussa niitä havaittiin 13 800, kun keskiarvo on 29 000. Ukkoskauden viimeisen kuukauden aikana havaittiin vain 40 maasalamaa keskiarvon ollessa 4 400.

Ukkosia riitti ukkoskauden aikana lähes koko Suomen alueelle.

– Tänä vuonna rajujakin ukkosia on esiintynyt melko tasaisesti Etelä-Suomesta Lappiin asti. Näistä ukkosista koituneita tuulituhoja taidetaan korjata paikoitellen vieläkin, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Terhi Laurila.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut