Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Tilasto vahvistaa: Suomen sademäärässä huima kasvu – Ilmatieteen laitoksen mukaan keskilämpötila noussut 1,3 astetta

Sademäärän kasvu on ollut suurinta talvikuukausina joulukuusta helmikuuhun. Arkisto/Sirpa Repo

Sirpa Repo

Ilmatieteen laitoksen vertailu kertoo ilmastonmuutoksen edenneen. Suomen ilmasto on lämmennyt entisestään ja sademäärät ovat kasvaneet.

Ilmatieteen laitos on ottanut vertailuissaan käyttöönsä vuosien 1991–2020 säätiedot.

Suomen keskilämpötila on tuona aikana ollut 0,6 astetta lämpimämpi vuosien 1981–2010 jaksoon verrattuna. Vuosien 1961–1990 jaksoon verrattaessa keskilämpötila on noussut jo noin 1,3 astetta. Suurinta muutos on ollut joulukuussa ja pienintä kesä- sekä lokakuussa.

– Sääolot vaihtelevat vuodesta toiseen. Yksittäisen vuoden sääolot eivät anna oikeaa kuvaa esimerkiksi tietyn paikkakunnan ilmastosta, vaan sitä varten on tarkasteltava pitempiaikaista keskiarvoa, selventää tiedotteessa Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Ilmastollisella vertailukaudella tarkoitetaan 30 vuoden jaksoa, josta lasketuilla tilastoilla kuvataan muun muassa sään keskiarvoja ja vaihteluvälejä lähimenneisyydessä. Vertailukauden kattama 30 vuoden jakso on riittävän pitkä, jotta yksittäinen, sääoloiltaan poikkeuksellinen vuosi ei vaikuta merkittävästi keskiarvoon. Samalla se on riittävän lyhyt, jotta sen aikana ilmasto ei ehdi muuttua merkittävästi.

Vuotuinen sademäärä on Suomessa noin 609 millimetriä. Sademäärät ovat kasvaneet vuosien 1981–2010 jaksoon nähden noin kaksi prosenttia. Vuosien 1961–1990 jaksoon verrattuna kasvua on noin yhdeksän prosenttia.

Sademäärän kasvu on ollut suurinta talvikuukausina joulukuusta helmikuuhun. Elokuussa sademäärät ovat puolestaan pienentyneet.

Varsinkin etelässä talven ja pysyvän lumipeitteen pituus on lyhentynyt. Arkisto/Sirpa Repo

– Havaitut muutokset vertailukausien välillä korostuvat etenkin, kun tarkastellaan etelän talvia. Termisen talven pituus on lyhentynyt maan lounaisosassa yli kahdella viikolla kymmenen vuoden takaiseen edelliseen vertailukauteen verrattuna, sanoo Jokinen.

Pysyvän lumipeitteen pituus on lyhentynyt maan etelä- ja keskiosassa 1–2 viikolla, rannikoiden läheisyydessä jopa tätä enemmän.

Vuosien 1991–2020 säähavainnoista on laskettu tilastoja, joiden avulla voidaan muun muassa verrata, oliko mennyt kuukausi tavanomaista kylmempi vai lämpimämpi. Lisäksi tilastoja voidaan käyttää ennakoimaan, minkälaista sää on todennäköisimmin tiettyyn aikaan vuodesta tai millaisiin olosuhteisiin on syytä varautua.

Vertailukauden tilastoja päivitetään seuraavan kerran kymmenen vuoden päästä. Silloin siirrytään käyttämään vuosien 2001–2030 havaintoja.

Ilmatieteen laitos on ensimmäistä kertaa tuottanut säätilastojen lisäksi meritilastoja samalta ajanjaksolta. Nyt laskettuihin meritilastoihin kuuluvat meriveden korkeus ja lämpötila sekä jääpeitteen laajuus.

Elokapinan marssi tukkii kaistan Helsingin Mannerheimintietä tänään iltapäiväruuhkan aikaan – esimakua 10-päiväiselle mielenosoitukselle, johon tulossa järjestäjän mukaan yli 1000 ihmistä

WWF: Brändien lupaukset vastuullisesta palmuöljystä eivät ole toteutuneet ja Ruotsin kokoinen pala sademetsää on kaadettu– Näin pisteytyksessä pärjäsivät tutut brändit McDonald's, Lidl, Ikea...

Sitra: Päästöjä vähentäviä ratkaisuja ei oteta käyttöön riittävän nopeasti

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut