Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

”Vapaus oli sitä, että nostimme peukalot perjantaisin pystyyn” – Päivi Lappalainen järjesti matka- ja liftausaiheisen kirjoituskilpailun

Päivi Lappalainen kirjoitti kirjan nuoruuden vauhdikkaista liftaus- ja festarireissuistaan. – Halusin tallentaa muistiin nuoruuden parhaimman ajan – sen kun ollaan melkein täysikäisiä, mutta ei ihan. Mia Lagström

Mia Lagström

Ystävät, yhdessäolo, musiikki, festarit, ihastuminen – nuorena elämä on jatkuvaa juhlaa ja seikkailua, ja mikä kiteyttää tuon ajan paremmin kuin liftausreissut ja tiet, jotka johdattavat nuoren kulkijan loputtomiin uusiin kokemuksiin.

– Nuoruudessani 1980-luvulla vapaus oli sitä, että nostimme peukalot perjantaisin pystyyn, hyvinkääläinen kirjailija Päivi Lappalainen kertoo.

Lappalainen on kirjoittanut nuoruuden muistonsa Villikon vauhtivuodet liftaten -kirjaksi, joka kertoo Lappalaisen liftausmatkoista ystäviensä kanssa erilaisiin musiikkitapahtumiin, keikoille ja festareille.

– Kaikkina loma-aikoina ja useimpina viikonloppunakin tuli lähdettyä jonnekin. Tuntui aina ihanalta lähteä. Se oli huoletonta aikaa.

Lahden Holman risteyksestä pääsi näppärästi niin nelos- kuin viitostielle. Nelostie vei Jyväskylän Tuomiorockiin, Saarijärven Kukonhiekkaan, Pihtiputaan Saapasjalkarockiin ja viitostie vaikkapa Kiteelle Ponurockiin ja Joensuuhun Tuuliajolla-konsertteihin.

– Kerran liftasimme Lahdesta Kuusamon Rukarockiin 14 tunnissa – aikamoinen saavutus.

Lappalaisen mukaan siihen aikaan hyvin monet nuorista liftasivat.

– Lähdimme festareilta kotimatkalle yleensä jo sunnuntain vastaisena yönä. Jos odotti sunnuntaiaamuun, oli teiden varsilla niin pitkät liftaajajonot, että kyydin saaminen oli vaikeaa.

Siihen aikaan liftaamista ei koettu mitenkään erityisen vaaralliseksi. Kerran Lappalainen päätyi ystävänsä kanssa auton kyytiin, jonka kuljettaja oli nauttinut kaljaa ja vahvoja kipulääkkeitä. Kovin pitkää matkaa he eivät ehtineet kyydissä olla, kun poliisi pysäytti humalaisen matkan.

– Kyllä silloin vähän jännitti, mutta ei sitä osaa nuorena pelätä.

Kuten moni muukin nuori, pyrki Lappalainen pääsemään rekan kyytiin.

– Rekkojen kyytiin liftaaminen koettiin turvalliseksi. Niiden kyydissä pääsi myös pitkiä matkoja.

Lappalaisen kirja on innostanut muitakin palauttelemaan mieliin liftausmatkoja.

– Kirjan julkaisun jälkeen minulle on kerrottu paljon liftaustarinoita. Ihmiset haluavat jakaa kokemuksensa.

Tämä innosti Lappalaista järjestämään kirjoituskilpailun, jonne sai lähettää matka- ja liftausaiheisia kertomuksia. Kaikki palkitut – kolme finalistia ja kolme kunniamaininnan saanutta – palkittiin kustannustoimittajan Jenny Peräahon palautteella.

– Halusin antaa palkinnoksi jotain hyödyllistä. Toisaalta kirjoittajat saivat positiivista palautetta teksteistään, toisaalta hyödyllisiä vinkkejä kirjoittamiseen.

Palkitsemistilaisuus järjestettiin syyskuun alussa Hyvinään kirjastossa.

Kolmesta parhaimmasta kaksi oli tositarinoita, yksi fiktiivinen. Lappalaisen mukaan fiktiivinen tarina oli tunnelmaltaan taianomainen tarina kadonneen kaksosen löytymisestä. Tosikertomuksista toinen oli kertomus kahden nuoren liftausreissusta Pohjois-Norjaan osoittamaan mieltä Alattion patohanketta vastaan. Matka on täynnä epäonnistumisia, vesisadetta, itikoita. Viikon reissun päätteeksi väsyneet liftarit astelevat takaisin koulun penkille, eikä ketään kiinnostanut heidän tekonsa hyvän asian puolesta.

Toisessa tosikertomuksessa nuoruuden tanssi-ilta päättyy siihen, että sisarukset pakenevat saattoreissulle lähteneitä poikia ikkunasta ulos karkuun, kun pojat haluavat palkkioksi saattoreissusta muutakin kuin vain kahvia.

– Kaikki kolme parhainta olivat sisällöltään rikkaita tarinoita, Lappalainen kertoo.

Lappalainen uskoo järjestävänsä kirjoituskilpailuja vastedes.

– Suomi on täynnä hyviä kirjoittajia. Haluan antaa heille mahdollisuuden tuoda tekstejään esille. Olen itse kokenut sen kirjoittajana tärkeäksi. Se, että joku huomioi, tuntuu mukavalta.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut