Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

S-Pankille 1,65 miljoonan euron sakko pitkään kestäneestä törkeästä laiminlyönnistä – Ei valvonut asiakkaitaan tarpeeksi osakemarkkinoilla

Kuvituskuva. Sauvo Jylhä/Arkisto

Minna Harmaala

Finanssivalvonta on määrännyt S-Pankki Oyj:lle 1,65 miljoonan euron seuraamusmaksun, koska S-Pankki ei riittävästi seurannut asiakkaidensa kaupankäyntiä osakemarkkinoilla vuosina 2016–2018.

EU:n markkinoiden väärinkäyttöasetuksen mukaan sijoituspalvelun tarjoajalla täytyy olla tehokkaat järjestelyt, järjestelmät ja menettelyt, joilla se havaitsee epäilyttävät toimeksiannot ja liiketoiminnot. Samoilla välineillä palveluntarjoajan pitää pystyä tarvittaessa tekemään ilmoitus Finanssivalvonnalle.

S-Pankissa kaupankäyntiä kuitenkin valvoivat vain työntekijät sisäiseen ohjeistukseen ja koulutukseen nojautuen. Asianmukainen kaupankäynnin valvontajärjestelmä puuttui.

S-Pankki toteutti vuosina 2016–2018 keskimäärin 680 000 liiketointa vuosittain Nasdaq Helsinki Oy:n osakemarkkinoilla.

Finanssivalvonnan mukaan pankin henkilökunnan valvonta ei täyttänyt sääntelyn vaatimuksia näin laajassa kaupankäynnissä etenkin, kun toimintatavassa oli vakavia puutteita.

Finanssivalvonnan mukaan S-Pankin menettely oli vähintään törkeää huolimattomuutta. Lisäksi pankki on saanut laiminlyönnillään taloudellista hyötyä, kun se ei ole hankkinut automaattisen kaupankäynnin valvontajärjestelmää.

S-Pankin toiminta heikensi Finanssivalvonnan mukaan myös sen mahdollisuuksia valvoa markkinoiden väärinkäyttöä.

Seuraamusmaksua kovensi myös se, että S-Pankki toimi sääntöjen vastaisesti pitkään ja Finanssivalvonta on jo vuonna 2019 määrännyt sille seuraamusmaksun laiminlyönneistä rahanpesun ehkäisemisessä.

Seuraamusmaksu maksetaan valtiolle.

Finanssivalvonnan päätös ei ole lainvoimainen, vaan pankilla on oikeus valittaa eilen maanantaina annetusta päätöksestä 30 päivän kuluessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut