Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapiola-kirjasarja, Eränkävijä-vuosikirja ja muun muassa Viikon luontoääni – Mauri Soikkanen on tuottanut paljon iloa ja tietoa luonnon ja eränkäynnin ystäville

Arvostettu luontotoimittaja ja eräkirjailija Mauri Soikkanen täyttää ensi keväänä 90 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Suomen Metsästysmuseo on koonnut Riihimäen kirjastoon näyttelyn, jossa pääsee tutustumaan Soikkasen pitkään uraan.

– Mauri Soikkanen on Suomen Metsästysmuseon väellekin tuttu. Hän on toiminut museon valtuuston jäsenenä. Yhteistyötä on tehty paljon, Suomen Metsästysmuseon kirjastonhoitaja Taru Liukkonen kertoo.

Mauri Soikkanen kiinnostui luonnosta jo pikkupoikana. Luontoharrastuksen myötä hän päätyi opiskelemaan eläintiedettä, kasvitiedettä ja maantiedettä Helsingin yliopistoon, josta hän valmistui filosofian kandidaatiksi 1955 ja maisteriksi 1961. Vuonna 1956 Soikkanen pääsi töihin Yleisradioon, jossa hän toimi toimittajana ja myöhemmin ohjelmapäällikkönä aina vuoteen 1992.

– Soikkanen oli tekemässä Luonto-iltaa, ja hänen aikaansaannostaan oli myös Viikon lintu, joka muutti myöhemmin nimensä Viikon luontoääneksi, Liukkonen kertoo.

Soikkanen toimi myös Metsästys ja kalastus -lehden toimittajana ja päätoimittajana 30 vuoden ajan ja oli mukana toimittamassa Eränkävijä-vuosikirjaa lähes 50 vuoden ajan.

Soikkasen kirjallisesta tuotannosta monelle on varmasti tuttu Tapiola-sarja, jota Soikkanen oli toimittamassa vuosina 1979–1982.

– Kirjasarja on täynnä erätietoutta ja erätaitoja niin metsästyksestä kuin kalastuksesta kiinnostuneille, Liukkonen sanoo.

Vuonna 1992 Soikkaseen teki vaikutuksen Suomen Metsästysmuseossa esillä ollut Presidentit erämiehinä -näyttely.

– Hän alkoi perehtyä Svinhufvudin, Mannerheimin ja Kekkosen vaiheisiin eränkävijöinä. Syntyi Presidentit Erämiehinä -kirjasarja.

Liukkosen mukaan Soikkanen on tehnyt urallaan tärkeää työtä dokumentoimalla ja tallentamalla ainutlaatuista tietoa. Kekkosen päiväkirjojen pohjalta hän teki Kekkosen kanssa metsällä ja kalalla -kirjan. Sotilaamme erämiehinä Itä-Karjalassa -kirja valottaa metsästyksen ja kalastuksen merkitystä jatkosodan aikana.

– Paitsi lisäsärvintä, tarjosivat metsästys ja kalastus sotilaille kaivattua virkistystä ja lomaa pitkän asemasodan aikana, Liukkonen kertoo.

Soikkasen teoksia on myös palkittu. 1996 hän sai P. E. Svinhufvudin muistosäätiön kirjallisuuspalkinnon ja vuonna 1999 Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön Karjala-palkinnon.