Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunki ennen ja nyt –  Lähde mukaan ottamaan valokuvia vanhojen valokuvien perusteella

Instagramissa on herättänyt valtavasti innostusta Helsinki eilen ja tänään -valokuvaprojekti, joka näyttää näkymiä kaupungista menneessä ajassa ja tässä hetkessä. Nyt vastaavanlaisia kuvapareja aiotaan ottaa Hyvinkäällä, Riihimäellä, Nurmijärvellä, Keravalla, Tuusulassa ja Mäntsälässä. Kyseessä on kuuden museon yhteishanke.

Kuvaa uusiksi – jälleenkuvausta kotikulmilla -hanketta vetävän Inka Tuomisen mukaan hankkeen tavoitteena on aktivoida ihmisiä valokuvaamaan omaa lähiseutuaan hyödyntäen vanhoja valokuvia museoiden kokoelmista.

– Ideana on kuvata sama näkymä, mikä näkyy vanhassa valokuvassa. Näin nähdään, miten paikat ovat historian saatossa muuttuneet.

Valokuvia voi ottaa millaisella kameralla tahansa. Halutessaan omaan älypuhelimeen voi ladata ilmaisen Ajapaik-sovelluksen, joka näyttää vanhan valokuvan sekä kartalta paikan, josta kuva on otettu. Ohjelma jopa ohjaa ja neuvoo, mistä suunnasta kuva tulisi ottaa, että kuvaan saadaan sama näkymä kuin vanhassa kuvassa.

– Vanhan valokuvan limittyminen nykynäkymään on aina yhtä kiehtovaa.

Tuomisen mielestä on hienoa, että museoiden isot valokuvakokoelmat saadaan uudenlaiseen käyttöön.

– Museoiden tehtävänä on myös dokumentoida nykyaikaa, esimerkiksi Riihimäen ja Keravan rautatieasemien seuduilla on lähiaikoina isoja rakennushankkeita. Olisi tärkeää päästä tallentamaan näkymiä ennen muutosta.

Jälleenvalokuvaus voi toimia Tuomisen mukaan myös hyvänä keskustelunherättäjänä. Varsinkin jos joku paikka on purku-uhan alla, voidaan sen avulla herättää keskustelua, mikä on säilyttämisen arvoista.

Hankkeen aikana tehdään valokuvauskävelyitä, joissa valokuvia käydään ottamassa porukalla. Tulossa on myös omatoimimateriaalia, jonka avulla kohteita voi käydä valokuvaamassa itsekseen.

– Ei tarvitse olla mikään mestarikuvaaja. Riittää, että on kiinnostunut omasta lähiympäristöstään.

Hankkeen ensimmäinen valokuvauskävely järjestettiin viime viikolla Hyvinkäänkylässä. Seuraavaksi valokuvataan Keravalla 16.9. ja Rajamäellä 30.9.

– Hyvinkäällä jatketaan vielä lokakuussa. Silloin käydään kuvaamassa Hyvinkään keskusta-alueen liiketiloja.

Keväällä valokuvauskävelyitä järjestetään muun muassa Riihimäen rautatieaseman seudulla. Kannattaa seurata hankkeen blogia.