”Ei enää Lapin tuntureita eikä Lohjanjärveä” – taiteilija Tuula Honkanen-Laine tarttui koronan myötä uusiin tekniikoihin ja aiheisiin

Korona-aika sai kuvataiteilija Tuula Honkanen-Laineen pistämään kaiken uusiksi. Lapin maisemista sekä järvi- ja merimaisemista tunnetun kuvataitelijan tuore näyttely sisältää värikkäitä abstrakteja maalauksia.

– Kun tuli täyskielto eikä saanut liikkua, ajattelin, että nyt tarvitaan jotain uutta. Ei enää Lapin tuntureita ja Lohjanjärveä. Näissä abstrakteissa maalauksissa jokainen voi nähdä, mitä haluaa.

Mistään valtavan suuresta mullistuksesta ei sentään ollut kyse, sillä Honkanen-Laine tykkää kokeilla uusia tekniikoita, materiaaleja ja aiheita.

– Olen tehnyt hiilipiirustuksia, pastellitöitä, öljy- ja akryylimaalauksia, kipsi- ja pronssiveistoksia. Uuden kokeileminen on jatkuvaa itsensä haastamista ja ylittämistä, mutta se on kivaa.

Parasta aikaa Promenadigalleriassa ja Taideasemalla esillä olevat abstraktit teokset ovat syntyneet osin valutustekniikalla. Materiaalina hän on käyttänyt akryylimaaleja, värihiutaleita ja emulsiota.

– Ja vesi on tietenkin kaikista tärkein. Akryyli toimii veden kanssa hyvin ja on aivan ihastuttavaa. Akvarelli on vielä hienostuneempi ja jalostuneempi, mutta tällaisia teoksia ei voi akvarelleilla tehdä.

Valutustekniikalla toteutetut maalaukset tarjoavat yllätyksiä myös taiteilijalle. Lopullisen tuloksen näkee vasta, kun teos on kuivunut.

– Joskus on käynyt niin, että kun tulen työhuoneelle, on teos valunut lattialle. Siinä ei ole mitään tehtävissä.

Sävyiltään teokset ovat hyvin maanläheisiä, joskin kirkkaitakin värejä joukosta löytyy.

– Erityisen ihastunut olen metalliväreihin: hopeaan, kultaan, pronssiin, kupariin, messinkiin – ja varsinkin tinaan. Tinaan olen valtavan ihastunut.

Honkanen-Laine on tehnyt taidetta pikkutytöstä. Viisitoistavuotiaana hän meni Kemin työväenopistoon maalaamaan. Ensimmäinen öljyvärimaalaus oli kaunis auringonlasku.

– Muistan sen vieläkin. Siinä oli mustia puita ja auringon oranssia valoa. Olimme saaneet tehtäväsi tuoda mukanamme kuvan, josta halusimme tehdä maalauksen. Auringonlasku puhutteli kai 15-vuotiasta.

Taide on Honkanen-Laineen mukaan valtava henkinen voimavara.

– Jos tulen kärttyiseksi, on syytä lähteä työhuoneelle.

Parasta taiteessa onkin – ei itse lopputulos – vaan tekeminen.

– Siinä päätyy flow-tilaan. Innostus vie mennessään. Työhuone on kyllä sen näköinen. Maalia on kaikkialla. Ihastuttavinta tässä tekniikassa on vapaus. Ei ole minkäänlaisia rajoja. Mieli on vapaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut