Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Yrittäjät eivät anna vastoinkäymisten lannistaa – viimeiseen asti venytään, sanoo Riihimäen yrittäjien Tiina Siika

Tiina Siikan mukaan yrittäjien kenttä jakaantuu suhtautumisessaan koronaan. – Osa ymmärtää tiukat rajoitukset, osa haluaisi päästä niistä eroon. Suurimmaksi osaksi yrittäjät kuitenkin hyötyvät vapaammasta linjasta. Heidän elantonsa on siitä kiinni. Arkisto/Mia Lagström

Mia Lagström

Pelättyä koronan aiheuttamaa konkurssiaaltoa ei Hyvinkäälle eikä Riihimäelle tullut.

– Ilahduttavaa on se, että uusia yrityksiä näyttää syntyvän samaan tahtiin kuin ennenkin. Yrittäjät ovat sitkeitä, periksi ei anneta. Uskotaan tulevaisuuteen, Hyvinkään yrittäjien puheenjohtaja Janne Mikkola sanoo.

Täysin kolhuitta ei ole koronasta selvitty. Konkurssitilastossa se ei näy, mutta useampia yksinyrittäjiä on joutunut Hyvinkäällä lopettamaan toimintansa.

– Kaikki on riippunut toimialasta. On aloja, joilla on mennyt hyvin. On osattu olla innovatiivisia ja tehty jopa bisnestä koronan varjolla. Kun ihmiset ovat viettäneet paljon aikaa kotona, on se suosinut muun muassa puutarha- ja remontointialoja. Toisaalta on ollut myös aloja, jotka ovat kärsineet koronasuluista ja -rajoituksista. Etenkin ravintola-ala ja kulttuuriala ovat kärsineet suuresti tilanteesta.

Mikkolan mukaan myös kiinteistökauppa pysähtyi ensi alkuun kuin seinään.

– Kukaan ei tiennyt, miten korona tulee vaikuttamaan, nousevatko kiinteistöjen hinnat, laskevatko ne. Kun sitten tilanne hieman rauhoittui, otettiin lopulta kesän ja syksyn aikana kaikki menetetty takaisin.

Vaikeilla hetkillä omaa jaksamista venytetään hyvinkin pitkälle.

Tiina Siika

Etätyöt ovat tehneet sen, että nyt haetaan suurempaa asuntoa, jossa on tilaa työskennellä. Asuntoja on katseltu myös laajemmalta alueelta ja Hyvinkää on saattanut herättää kiinnostusta osin pääkaupunkiseudulla saakka.

– Ei tässä vielä mitään Nurmijärvi-ilmiötä Hyvinkäällä ole, mutta on huomattu, ettei Hyvinkää nyt niin kaukana ole.

Riihimäellä on koronan aikana lopettanut toimintansa muutamia yrityksiä, mutta Riihimäen Yrittäjien puheenjohtajan Tiina Siikan mukaan kyseessä ovat olleet yritykset, joilla on mennyt heikosti jo ennen koronaa. Osa on saattanut aikaistaa suunniteltua eläköitymistä.

– Se että korona olisi suoraan yrityksen kaatanut, sellaista en ole lähipiirissäni kuullut.

Siikan mukaan korona on tuonut mukanaan myös hyvää.

– Työnantajat ovat ymmärtäneet, että työntekijät tekevät työnsä etänä hyvin, jos eivät vielä paremmin. Uskon, että etätyö jää pysyväksi hyväksi käytännöksi. Toinen on kotimaan matkailun lisääntyminen. Uskon senkin suosion kantavan. Ihmiset haluavat mennä uudestaan kivoiksi todettuihin paikkoihin ja suosittelevat niitä myös ystävilleen. Kolmas on, että ihmiset ovat tehneet valinnan ja alkaneet suosia pienyrittäjiä.

Mistä yrittäjä ammentaa energiansa, sitkeytensä vaikeuksien edessä?

Siikan mukaan kyseessä on suomalainen sisu.

– Ei korona suomalaisia ja suomalaisia yrittäjiä kaada. Keksitään uutta. Yrittäjät ovat valtavan luovia. Jos on ollut kivijalkaliike, on lähdetty laajentamaan verkkokauppaa. Viimeisen vuoden aikana on kuullut paljon selviytymistarinoita.

Mikkolan mukaan yrittäjien voimavara on heidän palonsa ja kutsumuksensa.

– Vaikeilla hetkillä omaa jaksamista venytetään hyvinkin pitkälle.

Mikkola muistuttaa kuitenkin pitämään huolta myös itsestään. Yrittäjät ovat jossain asioissa väliinputoajia, kuten sosiaalisturvan tai lomien suhteen. Siitä huolimatta olisi tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta ja pitää myös vapaata.

– Ei kukaan jaksa olla tehokas 24/7.

Sekä Mikkola että Siika eivät vaihtaisi yrittäjyyttä omasta elämästään pois. Parasta yrittäjyydessä on vapaus ja valta päättää asioista – joskin valta tuo mukanaan myös vastuuta. Ei voi kun katsoa peiliin, jos asiat eivät suju.

Kumpikin suosittelee yrittäjyyttä lämpimästi, jos on vain paloa ja ammattitaitoa omaan tekemiseen.

– Se että pystyt omalla yritykselläsi elättämään itsesi on asia, josta on syytä olla ylpeä – varsinkin jos pysyt vielä työllistämään ihmisiä. Pienet ja keskisuuret yritykset pitävät talouden rattaat pyörimässä. Siitä on syytä olla ylpeä, Mikkola sanoo.

Yrittäjän päivä

Suomessa on 292 377 yritystä (Tilastokeskus 2019), jotka työllistävät 1,5 miljoonaa ihmistä. Yrityksistä 93 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä.

Yrittäjän päivää vietetään 5. syyskuuta.

Yrittäjän päivää on vietetty vuodesta 1997 ja sitä järjestää Yrittäjän Päivän -säätiö. Säätiön tehtävänä on yrittäjätoiminnan tukeminen ja yrittäjyyden arvostuksen edistäminen.

Uusia yrittäjiä tarvitaan. Tulevina vuosina kolmasosalla yrityksistä on sukupolvenvaihdos edessä.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut