Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijan juttu: Suomen luonnon päivän retkellä tutustuttiin Vantaanjoen rantalehtoon ja Vanhanmyllyn siirtolapuutarhaan

Suomen luonnon päivän retkellä tutustuttiin Vantaanjoen rantalehtoon ja Vanhanmyllyn siirtolapuutarhaan. Kasvioppaana toimi Arto Rantanen. Matti Nummelin

Matti Nummelin

Suomen lipun liehunta Vanhanmyllyn siirtolapuutarhayhdistyksen kerhotalolla juhlisti Suomen luonnon päivän retkeä lauantaina. Kesän kukkaloisto oli jo himmennyt, mutta puutarhapolun reunalla kukkiva keltainen, vähän voikukkaa muistuttava syysmaitiainen tarjoaa loppukesän hyönteisille ravintoa.

– Jotkin luonnonkasvit tuottavat vielä myöhäisiä kukkia, vaikka pääosan kukinta on jo ohi. Tällaisia kukkijoita ovat esimerkiksi pelto-ohdake, puna-ailakki ja ahdekaunokki, kertoi retken vetäjä Arto Rantanen.

Hän on ehtinyt kartoittaa koko Hyvinkään alueen kasvit ja kirjoittaa Kasvibongarin opaskirjan yhdessä Aamupostin entisen toimittajan Pentti Haleniuksen kanssa.

Vieraslajit puhuttivat retkeläisiä monessa paikassa. Jättipalsameja näkyi jokirannassa. Ne tarjoavat mettä kesän viimeisille kimalaisille, jotka ovat pääosin koiraita ja jo lisääntymistehtävänsä suorittaneita.

Hedelmöitetyt uudet kuningattaret ovat vetäytyneet koloihin talvilevolle. Kurtturuusun poisto on Vanhallamyllyllä vielä haaste, kuten myös monella muullakin kurtturuusun kasvupaikalla.

Uusi vieraslajilainsäädäntö näet astuu voimaan ensi vuonna. Viimeisissä kurtturuusun kukissa oli vielä kimalaisia.

Retki kulki Vantaanjoen laakson lehdon rantapolkua. Välillä pysähdyttiin tarkastelemaan joen tilaa. Runsaat sateet olivat saaneet Vanhanmyllyn kosken kuohumaan.

Vesi oli sameaa, sillä sadevedet valuivat jokeen mukanaan maa-aineista ja ylimääräisiä ravinteita pelloilta. Virtavesien hoitoyhdistys on kunnostanut Vantaaseen ja sen sivupuroihin meritaimenille kutusoraikkoja.

Sorarakeiden väliin painautuva, maalta peräisin oleva liete tukehduttaa helposti taimenen mätimunat.

Luonnon monimuotoisuutta Hyvinkäällä edistetään muun muassa LuMo-hankkeessa. Matti Nummelin

Toisena oppaana toiminut Vanhanmyllyn siirtolapuutarhayhdistyksen varapuheenjohtaja Tapio Ahopelto järjesti retkeläisille mahdollisuuden tutustua lähemmin pariin kauniisti kukkivaan puutarhaan.

Puutarhureiden mukaan pinaatti kelpaa metsäkauriille ja punajuuren naatit fasaaneille. Ainakin yksi puutarhan pitäjä oli päättänyt edistää palstallaan luonnonkukkia. Merkkinä siitä oli palstan reunalla LuMo-hankkeen kyltti, joka kehottaa avaamaan silmät luonnon monimuotoisuudelle Hyvinkään kaupungissa ja kylissä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut