Hausjärvellä pyöräillään ja tutustutaan kulttuurihistoriallisiin kohteisiin

Hausjärven liikuntasihteeri Jari Kovanen on iloinen. Ensi sunnuntaina päästään pitkän koronatauon jälkeen järjestämään odotettu Hausjärven Kylärinki-pyöräily. Tapahtuma saa toivon mukaan väen pyörille, ja Kylärinki-pyöräilyyn saavutaan tuttuun tapaan Hausjärven lisäksi Hyvinkäältä, Riihimäeltä ja muualtakin.

– Edellisellä kerralla Hollolasta tuli isompi urheiluseuran porukka. He tulivat junalla Oitin asemalle ja lähtivät siitä pyörillä eteenpäin, Kovanen kertoo.

Tapahtumaan osallistuu yleensä 150–200 pyöräilijää. Paljon riippuu kelistä. Pyöräilijät liikkuvat yksin tai muutaman perheenjäsenen tai ystävän kanssa, joten turvavälien noudattaminen onnistuu.

Hausjärven Kylärinki-pyöräilyssä pyöräillään omavalintainen lenkki omaan tahtiin. Osa pyöräilee osan annetuista reiteistä, osa polkee koko matkan.

– Jos ajaa koko reitin, on se vähän yli 100 kilometriä – tai pikkuisin alle, jos oikaisee Riihimäen kautta, Kovanen sanoo.

Matkan varrella on seitsemän huoltopistettä, joista voi mistä tahansa matkan myös aloittaa klo 8.30–11 välillä. Huoltopisteitä on muun muassa Kirkonkylän Ahjolassa, Turkhaudan Nuorisoseurojen talolla ja Ryttylän Ykslammen Kisalassa.

– Valitsee omaa kotia lähinnä olevan huoltopisteen ja lähtee liikkeelle sieltä. Huoltopisteeltä saa reittikartan ja osallistumiskortin. Monni jää tänä vuonna pois, koska Erkylän maja ei ole tällä hetkellä käytössä.

Osallistumismaksua ei ole, eikä tapahtumaan tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Kolmella huoltopisteellä käynyt osallistuu arvontaan, ja viidellä käynyt saa kunniakirjan. Tapahtuman aikana päivystää huoltoauto puh. 040 330 6780 ja Pyörä- ja Urheilu A. Koskinen pitää maksutonta pyöräklinikkaa Oitin huoltopisteellä.

Mutta millaisia maisemia ja nähtävyyksiä voi matkan varrella bongata? Kovasen mukaan huoltopisteet on sijoitettu yleensä vanhoihin seurojentaloihin, jotka ovat itsessään näkemisen arvoisia. Pyöräillessä pääsee myös ihailemaan maalaismaisemaa, viljavia peltoja ja metsää.

– Hausjärven kirkko on tietysti kiva nähtävyys, samoin vanha pappila ja kotiseutumuseo.

Tänä vuonna Kylärinki-pyöräilyn kanssa järjestetään samaan aikaan Hausjärven kyläkierros, joten halukkaat voivat hurauttaa pyörillä paikallisiin kulttuurihistoriallisiin nähtävyyksiin. Autoillakin kierroksen voi tehdä, jos ei halua Kylärinki-pyöräilyyn osallistua.

Kordelinin muistomerkillä pääsee tutustumaan kansainvälisestikin tunnetun liikemiehen ja Mommilan kartanon isännän Alfred Kordelinin elämään. Kierroksen kohteisiin kuuluu myös vuonna 1904 valmistunut Mommilan kyläkirkko, jonka rakentamisen saatteli loppuun niin ikään Alfred Kordelin. Kirkon rakentaminen oli aloitettu jo Mommilan kartanon edellisen isännän G. von Schanezin toimesta.

– Kordelin suunnitteli kivikirkon rakentamista Mommilanjärven rantaan Koiniemeen, mutta se jäi tekemättä. Testamentissaan hän määräsi, että kartanon maista olisi erotettava 3,5 hehtaarin alue kirkkoa ja koulua varten, ja varasi kirkon rakentamiseen ja ylläpitokustannuksiin 350 000 kultamarkkaa. Myöhemmin rahat käytettiin vanhan kirkon kunnostamiseen, Markku Juhola Haminankylän Nuorisoseurasta kertoo.

Opastuksia löytyy myös Jaakkolan tilalta, jossa pääsee tutustumaan vanhaan maatilamiljööseen ja maatilan tarvekaluihin, sekä Rasinmäen kutomolta, joka on merkittävä hausjärveläinen yritys.

– Kutomolla on lapsille kudeaskartelua. Myös Jaakkolan tilalla on lapsilla askartelunurkkaus, Juhola kertoo.

Mommilan kyläpuodilla on kunnostettu Martti-myymäläauto ja kyläpuotimuseo. Haminankylän Kotipirtillä on mahdollisuus nauttia keittolounas klo 11 alkaen niin kauan kuin keittoa riittää.

Tapahtumat järjestää Hausjärven kunta ja Haminankylän Nuorisoseura yhteistyökumppaneineen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut