Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kuuma kesä uuvutti lukijat – sadesäällä maistuu taas romantiikka ja jännitys

Iines Mondolin on jo tottunut kirjaston kirjojen lainaaja. Martin Taxacherin ja Kati Mondolinin tehtäväksi jäi vain tyttären tekemien lainojen pakkaaminen ja kirjojen lukeminen iltaisin. Elise Saarikko

Elise Saarikko

– Sadesää on ehkä paras hetki kirjastokäynneille. Helteellä suunnataan mieluummin rannoille, sanoo Sirkka Kontiainen, aikuisten osaston johtaja Hyvinkään kirjastosta.

Pääkirjasto avautui koronan aiheuttamien eriasteisten sulkutoimien jälkeen normaaliin toimintaan toukokuun alussa. Varsinaista ryntäystä ei ollut, mutta vakioasiakkaat olivat mielissään päästessään rajoituksitta kirjahyllyille myös kirjaston yläkerrassa.

Rajoitusten aikana alakerrasta sai hakea varaukset ja lainata muutamasta hyllystä kirjoja.

Kesän aikana suosittuja ovat edelleen olleet romantiikka ja jännitys. Varauslistan kärjessä on Lucinda Riley, kakkosena Enni Mustosen sarja.

Tietokirjoista suosikiksi on noussut Kaari Utrion elämäkerta.

Kirjaston e-materiaalin lainaus on lisääntynyt korona-aikana huimasti. On puhuttu jopa kirjastojen digiloikasta.

– Vuoteen 2019 verrattuna viime vuoden e-lainausten määrä kasvoi yli 40 prosenttia. Tämän vuoden alkupuolen mukaan määrä on pysynyt suunnilleen viime vuoden tasolla.

Digiloikka on siis tullut jäädäkseen. Kirjastojen asiakkaat ovat oppineet käyttämään e-kirjoja, e-musiikkilainoja, kirjastokinoa ja monia muita digiaikaan sovellettuja palveluita.

Asiakaspalvelu on vain pieni osa kirjaston työtä. Kirjastot ovat jo nyt omien paikkakuntiensa kulttuurielämän olennainen osa. Juuri ilmestyneessä Aluehallintoviraston blogissa kirjastoja pidetään olennaisena osana arjen hyvinvointia tuottavista palveluista asuinalueen asukkaille. Kirjastojen merkitys on kasvamassa sote-uudistuksen ja kuntien uusien roolien myötä.

– Pyrimme jatkuvasti kehittämään uusia palveluita. Esimerkiksi nyt täällä kirjaston koneilla käytössä oleva PressReader muuttuu jossain vaiheessa myös kotikoneilla käytettäväksi. Sivustolla voi lukea yli 5 000 ulkomaista lehteä niiden alkukielellä, Kontiainen kertoo.

Hyvinkään kirjaston aikuisten osaston johtaja Sirkka Kontiainen kertoo helteen verottaneen jonkin verran kävijämääriä tänä kesänä. Kirjastossa on kuitenkin vilvoitusta tarjoava hylly, johon on koottu teoksia jäätelöstä jäätiköihin. Elise Saarikko

Riihimäen kirjastossa valmistaudutaan muuttoon

– Helle on vähentänyt kävijämääriä näin silmämääräisesti, sanoo informaatikko Reijo Kumpulainen Riihimäen kirjastosta.

Kesät ovat kirjastoissa Kumpulaisen mukaan yleensäkin hiljaisia, mutta nyt tahtia haittaa myös korona rajoituksineen.

Riihimäen kirjasto siirtyy remontin alta lokakuussa väistötiloihin, ja remontin pitäisi olla valmis ensi vuoden huhtikuussa.

– Siirrämme menevintä materiaalia eri osastoilta väistötiloihin joka osastolta. Pyrimme avaamaan kirjaston entisessä paikassa ensi vuoden kesäkuun alussa.

– Nykyinen rakennus on valmistunut vuonna 1986. Monet toiminnat ovat muuttaneet muotoaan, ja uudistuksia tarvitaan, Kumpulainen sanoo.

Remontin jälkeen kirjastoon tulee muun muassa nykyistä isompi digipaja ja lisää oleskelutiloja. Kirjastosta on tarkoitus tulla asiakkaille nykyistä enemmän esteettisiä nautintoja tarjoava tila.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut