Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Uudet rekkakorttimääräykset toivat työvoimapulan tivolialalle

Tivoli Seiterä harkitsee kiertuekaluston supistamista.

Tuomo ja Mari Seiterä ovat johtaneet Tivoli Seiterää vuodesta 1991. Tarkoitus on jatkaa niin kauan kuin mukavalta tuntuu. Tivoli Seiterä

Elise Saarikko

– Ihan kaipaan jo lähelle kotikulmia, Riihimäelle ja Hyvinkäälle tuloa, kertoo Tivoli Seiterän hallintojohtaja Mari Seiterä.

Tivoli on kiertänyt tänäkin kesänä Suomea kesäkuun alusta lähtien. Seinäjoen, Lappeenrannan ja Savonlinnan jälkeen on vuorossa Riihimäki 28.7.–1.8.

Paikka on vanhalla kauppatorilla, jossa on pölyämätön asfalttipiha. Tilaa torilla ei ole kovin paljon, joten joitakin laitteita jätetään pystyttämättä.

Hyvinkään Kankurin liikuntapuistoon Tivoli Seiterä tulee 8.–12.9. Liikuntapuistossa on hiekkakenttä, mutta onneksi se ei pölise paljon.

Ensimmäinen pandemiakesä viime vuonna oli jännittävä, lähes pelottava, mutta yllättävän hyvin ihmiset uskalsivat lähteä nauttimaan tivolin tarjoamisesta elämyksistä.

– Liikevaihto puolittui, koska kiertueaika lyheni monella kuukaudella. Nyt ennuste on sama, koska vilkkaat kevätkuukaudet jäivät pois, Seiterä miettii.

Jos työvoimapula jatkuu, kierrämme jatkossa ehkä pienemmällä kalustolla.

Kaikki tivolin laitteiden kosketuspinnat on käsitelty valokatalysaatiolla, joka antaa kahden vuoden suojan. Lisäksi pintoja pyyhitään ahkerasti.

Käsittely on kallis, mutta tivolissa halutaan ihmisten tuntevan olonsa turvalliseksi.

– Onneksi toimimme ulkona. Sisällä toimivilla tapahtumajärjestäjillä ongelmat ovat isompia.

Mari Seiterän mielestä tämän kesän helteiset kelit eivät kävijämääriin vaikuttaneet.

Tivolikävijät osaavat hakeutua varjoon ja viilentää itseään. Lähdevesi on monelta valmistajalta loppu, samoin pehmisjäätelö.

– Mieheni Tuomo sanookin, että kaikkeen muuhun voimme tivolissa vaikuttaa, säähän emme. Paras tivolisää on puolipilvinen: silloin perheet suuntaavat rantojen sijaan etsimään elämyksiä laitteistamme ja peleistämme.

Ehkä myös tivolin tunnelma houkuttelee.

Onhan esimerkiksi monissa elokuvissa sijoitettu romanttinen tai jännittävä juoni juuri tivolin tai sirkuksen miljööseen.

Henkilökunnan rekrytointi on tivolialalla varsin ajankohtainen ongelma.

Monen kymmenen rekan liikutteleminen paikkakunnalta toiselle vaatii ammattitaitoisia kuljettajia, joita ei nykyään rekkakorttimääräysten muututtua ole helppo saada.

– Ennen pääsi kuorma-autokortin ajettuaan helposti näyttökokeeseen rekkakorttia varten. Nyt tarvitaan pitkät ja kalliit kurssit.

Tivoli Seiterä työllistää nyt noin 35 henkilöä vakituisesti ja rekrytoi tuntitöihin myös paikallista työvoimaa.

Lisäksi on ollut pakko käyttää rekkojen kuljettamiseen keikkatyöntekijöitä.

Vauhti kiehtoo edelleen tivolikävijöitä, Xtreme, Super Waltzer ja autorata ovat suosittuja.

55-vuotisjuhlavuodeksi vuosi sitten hankittu kaunis maailmanpyörä on kävijöiden suosikki, samoin karuselli.

Perheen pienimmille on tarjolla leppoisampaa menoa tarjoavia karuselleja.

– Voisi sanoa, että olemme tänä kesänä Suomen ainoa kiertävä tivoli, kun Tivoli Sariola avautui toukokuussa Tuurissa Keskisen kyläkaupan pihalla ja viipyy siellä elokuun puoliväliin. Suomen Tivoli viipyy heinäkuun loppuun Oulussa ja vierailee vain muutamalla paikkakunnalla.

Tivoli Seiterä on perustettu vuonna 1966. Tuomo ja Mari Seiterä asettuivat puikkoihin 1991, ja tarkoitus on jatkaa niin kauan kuin mukavalta tuntuu.

– Jos työvoimapula jatkuu, kierrämme jatkossa ehkä pienemmällä kalustolla. Toistaiseksi kiertue-elämä on kuitenkin maistunut.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut