Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Riihimäelle tekeillä kaikille kaupunkilaisille yhteinen kylätalo

Yhteisöllisyys: Olemmeko nukkumalähiö vai kotikaupunki?

Janne Yrjölän mukaan Matkakeskus Liikeradalle tulevan Riihimäen kylätalon tehtävänä on tarjota paikka yhdessä olemiselle ja yhdessä tekemiselle. – Tavoitteena on rakentaa kaikille avoin paikka, jonka jokainen voi kokea omaksensa, Yrjölä sanoo. Mia Lagström

Mia Lagström

On pitkälti kaupunkien asukkaista kiinni, taantuvatko radanvarsikaupungit isompaa kokonaisuutta palvelevaksi nukkumalähiöksi vai halutaanko omasta paikkakunnasta tehdä yhteisöllinen kotikaupunki, koti.

– Kaikessa on pitkälti kyse yhteisöllisyydestä. Siitä on puhuttu viime aikoina paljon, eikä turhaan. Uskon, että yhteisöllisyys on ratkaisu aika moneen kipuun, jota yhteiskunnassamme tällä hetkellä koetaan, palveluesimies Janne Yrjölä Riihimäen kaupungilta pohtii.

Yrjölä kertoo huomanneensa vanhustyössä, että aktiivisuus ja sosiaalisen toimintakyvyn ylläpitäminen vaikuttavat ainoastaan myönteisesti elämänlaatuun.

– Yhteiskunnassamme ihannoidaan individualismia. Olemme kuitenkin sosiaalisia eläimiä, eivätkä asiat tee ihmistä onnelliseksi ja tyytyväiseksi, vaan ympärillä olevat ihmiset.

Yrjölän mukaan Riihimäellä tehdään paljon hyvää, muun muassa vanhustyössä, lapsiperheiden ja mielenterveyskuntoutujien parissa, mutta jokainen toimii omin pienin resurssein omilla tahoillaan.

Mitä kaikkea voitaisiinkaan saada aikaan, jos nämä resurssit yhdistettäisiin?

Uskon, että yhteisöllisyys on ratkaisu aika moneen kipuun.

– Olen haaveillut pitkään paikasta, jonne ihmiset voisivat kokoontua viettämään aikaa yhdessä ja eri tahot voisivat järjestää kaikille avointa ohjelmaa ja toimintaa. Riihimäen kylätalo voisi olla se entisaikojen maamiesseurantalo tai nuorisoseurantalo, yhteisöllinen keskus, jossa kaikki tapahtuu.

Nyt Yrjölän haave on toteutumassa. Riihimäen kylätalo avaa toimintansa Matkakeskus Liikeradassa toivon mukaan Riihimäki päivänä 11.9. – tai ainakin niillä nurkilla syyskuussa.

Riihimäen kierrätyskeskus vastaa tilan sisustamisesta.

– Paikalle on palkattu toiminnanohjaaja kehittämään kylätalon ohjelmaa ja sen tarjoamia palveluja. Mukaan toivotaan myös paikallisia yhdistyksiä, Yrjölä kertoo.

Millainen kylätalosta lopulta muodostuu, sen aika näyttää. Yrjölä toivoo, että kaupunkilaiset ottavat paikan omakseen ja siitä muodostuu matalan kynnyksen yhteisöllinen ja osallistava oleskelutila.

Parasta aikaa ”kylätalolle” etsitään nimeä. Nimiehdotuksia voi jättää 15.8. saakka.

– Nimikilpailuun kannattaa osallistua, sillä kaikkien ehdotusten jättäneiden kesken arvotaan kaikkien suomalaisten himoitsema ämpäri. Jotain täytettäkin ämpärissä saattaa olla, Yrjölä naurahtaa.

Riihimäen kylätalo

Nimikilpailu

Riihimäki avaa kaupunkilaisille kylätalon Matkakeskus Liikeradassa syyskuussa.

Nyt kylätalolle etsitään nimeä. Nimiehdotuksen voi jättää 15.8. mennessä.

Osallistumislomake löytyy www.riihimaki.fi/ehdota-nimea-uudelle-kylatalolle/.

Nimikilpailuun osallistuneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kaikkien suomalaisten himoitsema kesä-ämpäri herkullisella täytteellä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut