Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Jäähyväisten jättäminen helpottaa surutyötä

Hautajaiset: Kuoleman kohtaaminen muuttaa ihmistä pysyvästi.

Liisa Salomaan mukaan parasta hautaustoimistovirkailijan työssä ovat ihmisten kohtaamiset sekä tarinat, joita kuulee vainajan elämästä. – Tulee itsellekin käsitys, ketä ollaan hautamaassa. Mia Lagström

Mia Lagström

Kuolema on luonnollinen osa elämää, aivan kuten syntymä. Osa on saattanut tosin elää koko elämänsä kohtaamatta kuolemaa ja näkemättä kuollutta.

– Paljon riippuu suvun ikärakenteesta. Joissain suvuissa voi olla pienen ajan sisällä useita hautajaisia ja joissain kuolemaa ei kohdata pitkiin aikoihin, hautaustoimistovirkailija Petri Mäensivu Hyvinkään Hautaustoimistosta kertoo.

Mäensivun mukaan jos kuolema ei ole entuudestaan tuttu, saattavat ihmiset olla kuoleman edessä hyvinkin hämmentyneitä.

Myös Riihimäellä toimivan KT-Hautauspalvelut Kilpiäisen hautaustoimistovirkailijan Liisa Salomaan mukaan kuolema tulee useimmiten vastaan yllätyksenä.

– Ehkä se on kuoleman lopullisuus, mikä hämmentää. Sitä ei haluta siksi kauheasti ajatella, Salomaa pohtii.

Rakkaan ihmisen menettäminen muuttaa ihmistä pysyvästi, jättää meihin ikuisen jäljen ja elämän prioriteetit menevät uusiksi.

Koronakuolemat ovat tuntuneet poikkeuksellisen pahalta.

– Tässä työssä on oppinut arvostamaan elämän jokaista päivää, Salomaa kertoo.

Suurin osa kuoleman kokeneista ihmisistä käyttäytyy hautaustoimistossa asioidessaan yllättävänkin rauhallisesti. Salomaan mukaan on hieman erikoistakin, että asiakkaat saattavat jopa pyytää anteeksi kyyneleitään.

Mäensivu kertoo joskus ihmetelleensä, miten ihminen voi selviytyä tilanteessa, jossa oma puoliso tai lapsi kuolee.

– Meissä on jonkinlainen fysiologinen puolustusjärjestelmä, joka menee päälle kuoleman kohdatessa. Se auttaa meitä toimimaan ja suoriutumaan surusta huolimatta.

Läheisten on mahdollista käydä katsomassa vainajaa siinä vaiheessa, kun hautaustoimiston väki on laittanut vainajan arkkuun. Valtaosa omaisista näin tekeekin.

Hautaustoimiston väen mukaan vainajan näkeminen arkussa voi olla tärkeää surutyön kannalta. Se auttaa ihmistä hyväksymään ja käsittelemään kuoleman.

– Kuolleen näkeminen tekee kuolemasta konkreettisen. Jälkeenpäin moni on kertonut olevansa tyytyväinen, että kävi katsomassa vainajaa. Se on tuonut tietynlaisen rauhan, Mäensivu sanoo.

Aiemmin sukulaisilla oli myös mahdollisuus nähdä vainaja ennen siunaustilaisuutta. Koronan myötä arkkua ei saa pitää enää auki seurakunnan tiloissa.

– Korona toi isoja muutoksia hautajaisiin, Salomaa kertoo.

Korona-aikana siunaustilaisuuteen kappeliin on saanut tulla tietyssä vaiheessa ainoastaan kuusi läheistä, eikä muistojuhlaa ole voinut järjestää.

– Myös koronakuolemat ovat tuntuneet poikkeuksellisen pahalta. Välissä oli kolmen viikon jakso, jolloin jokainen vainaja oli koronaan kuollut. Koronan myötä suruun on sekoittunut turhautumista ja katkeruutta, Salomaa kertoo.

Vaikka ei pitäisi, kulkeutuu suru välillä myös hautaustoimistovirkailijoiden elämään.

– On ollut iltoja, jolloin olen ollut työpäivän jälkeen hiljainen. Varsinkin silloin kun kuolema tapahtuu samankaltaisessa perheessä kuin omani, asioita alkaa miettiä, Mäensivu kertoo.

Salomaan mukaan lasten ja nuorten kuolemat saattavat mennä ihon alle.

– Lasten ja nuorten kuolemat ovat tämän työn raskain ja lohduttomin puoli. Oman lapsen menettäminen on tosin riipaisevaa missä iässä tahansa.

Surulle on annettava aikaa

Kun läheinen kuolee, on annettava itselleen aikaa surra. Suru saa myös näkyä.

Suru voi esiintyä monenlaisina tunteina ja kehollisina tuntemuksina. Surulla ei ole aikataulua.

Suru auttaa sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen.

Läheisen kuolema ei tarkoita rakkaasta ihmisestä luopumista, vaan uudenlaisen suhteen rakentamisesta häneen.

Vaikka suru jatkuisi pakahduttavana pitkään, siitä selviää. Rakkaan ihmisen menettäminen jättää jälkeensä kaipauksen, mutta tuska lievittyy ja elämänilo palaa jossain vaiheessa, vähitellen.

Lähde: Mielenterveyden keskusliitto

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut