Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Sympaattiset aasit valloittavat sydämen – "töräys kuuluu viiden kilometrin päähän"

Eläimet: Sunnuntaina 1.8. vietetään aasitiloilla avoimien ovien päivää.

Loppilainen Nina Axi-Timmerbacka on kasvattanut aaseja jo 19 vuoden ajan. Kaisa Määttänen

Mia Lagström

Kesäsunnuntaisin on mahdollisuus piipahtaa viiden euron porkkanarahaa vastaan rapsuttelemassa aaseja Pikkuponin Aasitalilla Lopen kirkonkylässä.

– Elokuun ensimmäisenä sunnuntaina suomalaisilla aasitiloilla vietetään myös avoimien ovien päivää. Kannattaa tulla tutustumaan, Pikkuponin Aasitallin emäntä Nina Axi-Timmerbacka kertoo.

Axi-Timmerbackalla on ollut aaseja jo 19 vuoden ajan. Joukossa on erikokoisia ja -värisiä eläimiä. On hopeanharmaita, valkoisia, laikukkaita. Aasit ovat sosiaalisia otuksia, joista saa helposti ikuisia ystäviä rapsuttelemalla niiden kylkiä ja niskavilloja.

Kesken rapsutteluhetken tamma-aasi Esmellä on asiaa. Aasien hirnuminen – vai pitäisikö sanoa torvimainen töräyttely – on veikeää kuultavaa.

– Aasin töräys kuuluu viiden kilometrin päähän, Axi-Timmerbacka naurahtaa.

Suomessa on noin 300–400 aasia. Aasien suosio on kuitenkin kasvamaan päin. Aaseja on käytetty perinteisesti kuormajuhtina tavaroiden kuljettamiseen ja vetämiseen. Suomessa aasit ovat lemmikkejä ja seuralaisia.

– Joillain aasitiloilla järjestetään aasivaelluksia, kuten SatuAasin tallilla Pilpalassa. Ihmiset pääsevät taluttamaan aaseja metsään. Maailmalla tällaiset vaellukset ovat todella suosittuja.

Kumppaneina ja kavereina aasit ovat mahdottoman ihania.

– Aasit potkivat, näykkivät ja ovat itsepäisiä vain piirretyissä. Oikeassa elämässä aasit ovat kerta kaikkiaan maailman sympaattisimpia olentoja. Ne ovat sosiaalisia niin ihmisiä kuin toisia aaseja kohtaan ja toivottavat jokaisen aasin tervetulleeksi laumaansa.

Axi-Tammerbackan mukaan aaseista on vaikea keksiä mitään pahaa.

– Voi sanoa, että aasit ovat valloittaneet sydämeni. Ne ovat helppohoitoisiakin.

Aasit ovat kuivien maapaikkojen eläimiä. Kostealla ja pehmeällä laitumella niille tulee kavio-ongelmia.

– Aasit eivät pidä yhtään sateesta. Luulisi, että näin pitkän kuuman hellejakson jälkeen pieni sade tuntuisi kivalta, mutta vielä mitä. Tuolla ne olivat kaikki korvat lerpallaan kahden puun katveessa, kun pieni sadekuuro yllätti.

Aaseja ruokitaan samanlaisella ravinnolla kuin hevosia. Aasit ovat tottuneet niukkoihin olosuhteisiin, joten niiden kanssa on oltava ruoan suhteen tarkkana, etteivät ne pääse lihomaan.

Myös aasien kaviot vaativat huoltamista. Tarpeen mukaan niitä vuollaan. Kenkiä aasit eivät käytä.

Pikkuponin Aasitalli

Avoinna sunnuntaisin 8.8. saakka

Pikkuponin Aasitallin aaseihin (sekä miniponeihin, minihevosiin, alpakoihin, ankkoihin, silkkikukkoihin, minilampaisiin ja -vuohiin) pääsee tutustumaan kesäsunnuntaisin 8.8. saakka klo 12–15 (Lopen kirkonkylä, Uudenkyläntie 52, tien päässä).

Vierailusta peritään porkkanarahaa 5 euroa/henkilö.

Suomen Aasiyhdistyksen aasitiloilla on avoimet ovet su 1.8. Lopella avoimet ovet klo 11–14 Pikkuponin Aasitallin lisäksi SatuAasin tallilla (Tevännön pikatie 191, Pilpala) ja Cardehummassa (Toivolantie 119, Läyliäinen). Cardehummassa pääsee myös tanssimaan XXL-tanssia.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut