Riihimäen poliisitalon seinään tuleva muraali etenee aikataulussa: "Lopputulos on kaikkien haasteiden arvoinen"

Riihimäen poliisitalon Jarrumiehenkadun puoleisen päätyseinän peittävä seinämaalaus eli muraali on edennyt kesäkuun aikana paljon. Vielä työtä kuitenkin riittää.

– Teoksen taivas-osioon tulee lintuja, erilaisia pilviä, auringonpaistetta. Suunnitteilla on yksi lentävä lehmäkin, teoksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaava riihimäkeläinen kuvataiteilija Edwina Goldstone kertoo.

Kesäkuun alussa aloitettua teosta maalataan läpi kesän. Valmista pitäisi olla loppukesästä. Goldstonen apuna maalausurakassa on ollut kaksi Riihimäen kesätyöntekijää Hertta Puhakka ja Airi Viljanen.

– Heistä on ollut suunnaton apu. Ilman heitä maalaamiseen olisi kulunut kaksin verroin aikaa, Goldstone kiittelee.

Projekti on suuritöinen, sillä pieniä yksityiskohtia on muraalissa paljon. Myös sää hidastaa työskentelyä.

– Maalaaminen on lopetettava kahdelta iltapäivällä, kun aurinko siirtyy porottamaan suoraan maalaukseen. Suorassa auringonpaisteessa maalit kuivuvat liian nopeasti. Maalaaminen on lopetettava myös hyvissä ajoin ennen sadetta. Jos maali on märkää sateen tulessa, alkaa se valua.

Goldstone muistelee parin viikon takaista ukkosmyrskyä.

– Tulin tänne jo aamuseitsemältä. Olin ihan varma, ettei työstä ole mitään jäljellä. Onneksi se oli kunnossa.

Teosta maalataan kivirakennuksiin tarkoitetulla erikoismaalilla, joka on hengittävää, jotta mahdollinen kosteus pääsee rakenteista ulos. Hyvää maalissa on myös se, että se kestää. Haasteena on muraaliin tarvittavien sävyjen ja värien löytäminen.

– Vaikeinta on vihreiden ja punaisten sävyjen löytäminen. Onneksi rakennuksiin käytettävien maalien paletti on kasvanut.

Vaikka projektissa on ollut useita haasteita, on lopputulos Goldstonen mukaan kaiken sen arvoinen.

Katutaide on yhteisöllistä. Se on kaikkien nähtävillä. Katutaiteen avulla voidaan myös vahvistaa yhteisöllisyyttä ja kaupunkilaisten kiinnittymistä omaan kotipaikkaansa tuomalla esiin kaupungin historiaa ja identiteettiä.

– Tämä teos juhlistaa Riihimäen menneisyyttä ja nykyisyyttä, Goldstone sanoo.

Yhteisöllisyyteen viittaa myös maalauksesta löytyvät kuusikulmiot, jotka symboloivat mehiläisiä.

– Jokainen mehiläinen on yksilö, mutta ne eivät pärjäisi yksinään. Hunajaa tehdäkseen niiden on toimittava yhteisönä. Toimiakseen hyvin myös kaupunki tarvitsee yhteisöllisyyttä.

Projekti kestää koko kesän

Riihimäen poliisitalon päätyseinään Jarrumiehenkadulla maalataan kesän aikana seinämaalausta eli muraalia.

Yhteisöllisen teoksen on suunnitellut ja toteuttaa riihimäkeläinen kuvataiteilija Edwina Goldstone. Maalausapuna toimivat Riihimäen kesätyöntekijät Hertta Puhakka ja Airi Viljanen.

72-neliöisessä teoksessa on riihimäkeläisille tuttuja henkilöitä ja paikkoja.

Teoksen tekemiseen on osallistunut myös Lasitehtaan koulun 3A-luokan oppilaat. Osa muraalista löytyvistä maisemista, eläimistä ja ihmisistä on heidän piirtämiään.

Teos julkistetaan Riihimäki-päivänä 11.9.

Mainos: Hämeen kesäyliopisto

Mainos: Aamuposti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut