Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Juoksukilpailut ovat vinttikoirille omiaan

Koiraharrastus: Hyvinkään vinttikoiraradalla on kisattu tänä kesänä jo kahdesti.

Etnankoira Kettu osallistui viime viikolla Hyvinkään vinttikoiraradalla ratajuoksun soolokokeeseen. – Soolokokeen jälkeen on vielä kaksi ryhmäkoetta, sen jälkeen voi halutessaan alkaa kilpailemaan, Noora Lehtiniemi ja Venla Eriksson kertovat. Mia Lagström

Mia Lagström

Hyvinkään vinttikoiraradalla järjestettiin tiistaina Luhti Cup -ratajuoksukilpailut.

– Kyseessä oli mukava iltakisa, jossa käy lähinnä seuran oma väki. Suunnitelmissa on, että ensi kesänä voisimme järjestää ratajuoksukilpailuja myös lauantaisin, jolloin mukaan ehtii tulemaan väkeä kauempaakin, Luhtilaukkaajien puheenjohtaja Venla Eriksson kertoo.

Vinttikoirien ratajuoksukilpailut ja maastojuoksukilpailut ovat Suomessa melko marginaalinen harrastus. Kisoja järjestetään kesän aikana kuitenkin useita.

– Olin toissa viikolla koirieni kanssa Keuruulla, ja moni meidän seuramme jäsenistä kävi juhannuksena Oulussa, Eriksson kertoo.

Hyvinkään vinttikoiraradalla kilpaillaan tänä kesänä kolmesti. Vielä on jäljellä yhdet ratajuoksukilpailut elokuun ensimmäisenä tiistaina kello 18 alkaen.

Kisoja voi tulla seuraamaan, jos koronarajoitukset sen vain sallivat.

Heinäkuussa 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä hyvinkääläinen Luhtilaukkaajat on aktiivinen seura, jossa on mukana reilut 400 jäsentä.

Harjoituksia järjestetään Hyvinkään vinttikoiraradalla kahdesti viikossa. Tiistaisin kello 18 ovat perustreenit lajia pidempään harrastaneille. Torstaisin kello 18 radalla harjoittelevat pennut ja aloittelijat.

Seura järjestää myös maastorataharjoituksia.

Treeneihin ovat tervetulleita vinttikoirien lisäksi alkukantaiset rodut ja pystykorvat, joilla on kilpailuoikeus.

– Aiempina vuosina Luhtilaukkaajien treeneihin on päässyt mukaan juhannuksen jälkeen minkä rotuisen koiran kanssa tahansa, mutta näin korona-aikana emme ole avoimia treenejä järjestäneet. Katsotaan, jos ensi vuonna.

Vauhdikas juoksuharrastus on vinttikoirille omiaan.

Sopiiko oma koira lajin pariin, selviää Erikssonin mukaan kokeilemalla. Mukaan pentuharjoituksiin voi tulla, kun koira on rokotettu.

Ensin opetellaan lähtökopista lähtemistä, sitten vieheen perässä juoksemista.

Kun juokseminen radalla alkaa sujua, voi koira ottaa osaa koelähtöön ensin soolona ja sitten kahdesti ryhmän kanssa. Sen jälkeen voi lähteä kisaamaan.

Kisat ovat Erikssonin mukaan hauskoja tapahtumia.

– Vaikka pärjääminenkin on kivaa, kiehtoo lajissa ennen kaikkea yhteisöllisyys. Kavereita on kiva nähdä – ja kyllä koirillakin on hauskaa.

Vinttikoiraratoja on Suomessa viisi

Vinttikoirien ratajuoksukilpailut ovat vauhdikkaita tapahtumia, joissa kilpailulähdöt kestävät matkasta ja rodusta riippuen noin 18–40 sekuntia per lähtö.

Pienet rodut juoksevat 280 ja 350 metrin matkoja ja suuremmat 480 metrin matkoja.

Ratajuoksukilpailuja järjestetään Suomessa Helsingissä, Hyvinkäällä, Tampereella, Turussa ja Oulussa.

Maastojuoksukilpailuissa koirat juoksevat maastoon tehdyllä mutkittelevalla radalla. Niitä järjestetään eri puolilla Suomea.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut