Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Murheet alkavat helposti kiertää omassa päässä kehää ja silloin apu on tarpeen – Hymise tarjoaa apua matalalla kynnyksellä

Terveys: Kriisikeskus Hymise tarjoaa apua kaikille tarvitseville asuinkunnasta riippumatta.

Kukaan ei selviä elämästä ilman vastoinkäymisiä ja murheita. Jos murheet ja ongelmat alkavat painaa mieltä pidempään, on epämääräisen väsynyt ja ahdistaa, kannattaa kääntyä ammattiauttajan puoleen.

– Murheiden kanssa ei tulisi kenenkään jäädä yksin. Jos asioita miettii vain omassa mielessään, saattavat ajatukset alkaa kiertää kehää, eikä niistä pääse irti. Vieraan kanssa asioista keskusteleminen voi tuoda uusia näkökulmia ja helpottaa oloa, Kriisikeskus Hymisen toiminnanjohtaja Reija Tuomisalo sanoo.

Tuomisalo kannustaa tarttumaan ongelmiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tällöin ne eivät pääse muuttumaan ajan kanssa masennukseksi tai pysyväksi ahdistukseksi, joista onkin jo vaikeampi päästä eroon.

– Tärkeintä on ennaltaehkäisy. Hyvinkään Seudun Mielenterveysseura ja sen ylläpitämä Kriisikeskus Hymise perustettiin aikoinaan juuri tarjoamaan matalan kynnyksen keskusteluapua ja tukemaan sitä kautta mielenterveyttä. Jotta mieli pystyy käsittelemään vaikeita tai traumaattista tilanteita, pitää asioista puhua.

Hymise tarjoaa lyhytaikaista keskustelutukea.

– Me emme diagnosoi, emmekä anna lääkitystä. Jos on kyse selvästi terveydenhoitoa edellyttävästä häiriöstä, tulee ottaa yhteyttä oman kunnan tai kaupungin terveyspalveluihin ja akuuteissa suurissa hätätilanteissa oman kunnan tai kaupungin sosiaali- ja kriisipäivystykseen.

Puhuminen on turvallisempaa kuin puhumattomuus.

Kriisikeskus Hymise on osa valtakunnallista 22 kriisikeskuksen muodostamaa verkostoa, ja nimestään huolimatta se palvelee ihan kaikkia asuinkunnasta riippumatta.

– Meille on tultu Hyvinkään lisäksi muun muassa Riihimäeltä, Hausjärveltä, Lopelta ja Nurmijärveltä.

Keskustelutukea saa joko kasvokkain paikan päällä tai puhelimen tai netin välityksellä. Mahdollisuus on myös videovälitteiseen puheluun.

– Mitään lähetettä ei tarvitse olla. Soittaa vain ajanvarausaikaan ja varaa ajan kriisityöntekijälle.

Tuomisalon mukaan aikuisten Solmussa-chat tai nuorten Sekaisin-chat voi olla hyvä vaihtoehto silloin, kun ei pysty puhumaan puhelimessa.

– Etätyöaikana perheet ovat kotona tiiviisti yhdessä koko ajan.

Ja jos asioita on helpompi ilmaista kirjoittaen, voi omista asioista kirjoittaa ihan kirjeenvaihdon tapaan suojatussa yhteydessä kriisityöntekijän kanssa Tukinetissä, joka on kriisikeskus verkossa.

Tarpeen mukaan Kriisikeskus Hymise tarjoaa myös vertaistukea. Ryhmiä on ollut muun muassa läheisensä menettäneille sekä itsemurhan tehneiden läheisille.

– Helpottaa, kun saa puhua asioista sellaisten kanssa, jotka ovat kokeneet saman.

Yleisin käyntisyy Kriisikeskus Hymisessä ovat akuutit ihmissuhdeongelmat, kuten erot. Noin kolmannes käynneistä liittyy ihmissuhdeongelmiin. Keskustelutukea tarvitaan myös silloin, kun on huolta läheisestä, läheinen on kuollut tai tehnyt itsemurhan, on taloudellisia murheita ja sairastumisia tai ihan vain siksi, että on paha olo, eikä tiedä miksi.

Hymisen kriisityöntekijät ja vapaaehtoiset päivystävät myös valtakunnallisessa kriisipuhelimessa.

– Korona-aikana on tullut joka vuorokausi noin viitisentoista itsetuhoisuuteen liittyvää puhelua. Tämä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Erilaisten sulkutoimien ja eristyksen vaikutukset näkyvät. Ihmiset ovat ahdistuneita ja yksinäisiä.

Tuomisalon mukaan on äärimmäisen tärkeä päästä keskusteluyhteyteen itsemurhaa hautovan kanssa.

– Itsetuhoinen elää oman mielensä muodostamassa kuplassa. Keskustelemalla tuon kuplan voi saada puhkaistua. Moni pelkää puhua näistä asioista. Pelätään, että puhuminen voi saada toisen toteuttamaan itsetuhoiset suunnitelmansa. Näin ei kuitenkaan ole. Itsemurhasta puhuminen auttaa sen ehkäisemistä. Puhuminen on turvallisempaa kuin puhumattomuus.