Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Purkutalon elämä jatkuu Riihimäellä raaka-aineena – Kierrätyspuistossa betonihallista tehdään terästä ja mursketta

Ossi Hyvönen ja Mika Heino käynnistelevät rakennusten purkujätteitä hyödyntävän kierrätyspuiston toimintaa Riihimäellä. Petri Lyy

Petri Lyy

Rakennusten purkujätteitä hyödyntävä kierrätyspuisto käynnistelee toimintaansa Riihimäellä. Ideana on erotella jätteestä kaikki käyttökelpoinen ja kierrättää se.

Puretun hallin teräsbetonirakenteet rouhitaan koneellisesti: Raudoitusteräs erotellaan sulatolle vietäväksi ja betonimurska käytetään maanrakennusaineeksi.

Huopakattomateriaalista erotettava bitumi kelpaa asvalttiasemille. Puurakenteet haketetaan ja toimitetaan energialaitoksille.

Riihimäkeä kotipaikkanaan pitävän OSH Kierrätyspuisto Oy:n taustalla on tuusulalainen purku- ja maanrakennustöitä tekevä OSH Kone Oy.

Aiemmin yritys toimitti työmailtaan kertyvän jätteen muiden käsiteltäväksi, nyt yritys alkaa tarjota kierrätyspalveluita myös muille.

Alkuvaiheessa Riihimäen Pajakadulla työskentelee kolme henkeä. Toimitusjohtaja Ossi Hyvönen arvioi, että työntekijöiden määrä tuplaantuu kun toiminta pääsee vauhtiin.

Uuniin ei nykyään mene mitään, minkä voi hyödyntää jotenkin muuten.

Kyse on samalla paikalla jo aiemmin olleen toiminnan jatkamisesta ja laajentamisesta.

Alueella käsitellään Ossi Hyvösen mukaan kymmeniä tuhansia tonneja materiaalia vuodessa. Bitumikatosta tulee asvalttia ja puutavarasta energiaa. Petri Lyy

Kierrätyspuistossa tehdään nyt varasto- ja käsittelykenttiä sekä meluvalleja. Aluetta on kolmisen hehtaaria.

Ensimmäisiä välttämättömiä töitä on vaa'an asentaminen. Sen kautta kulkee kaikki kuorma-autoliikenne. Oma tonttiliittymä on rakenteilla, kierrätyspuistoon ajetaan vielä naapuripihan kautta.

Alueella käsitellään Hyvösen mukaan kymmeniä tuhansia tonneja materiaaleja vuodessa. Määrät on säädelty ympäristöluvassa. Esimerkiksi käsittelemätöntä betonijätettä saa alueella olla rajoitetummin kuin jo käsiteltyä murskaa.

Jatkossa myös yksityisille tulee mahdollisuus toimittaa kierrätyspuistoon pihatöistä kertyneitä rakennustarpeiden jämiä sekä risuja ja oksia. Paluukuormaan voi ostaa multaa.

Vastaavana työnjohtajana toimiva Mika Heino korostaa, että alueelle otetaan vastaan vain puhtaita jätteitä. Purkujätteen myrkyttömyys tutkitaan ennen käsittelyä. Epäpuhtaudet tekisivät uusiomateriaaleista käyttökelvottomia.

Kaikki ongelmajätteet, öljyt, maalit, liuottimet sekä esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkaromu ovat kiellettyjen listalla. Erilaiset muovit kelpaavat, mutta kauppojen pakkausmateriaalit eivät.

– Mitään syötäväksi kelpaavaa alueelle ei huolita, koska emme halua rottaongelmaa, Heino mainitsee.

Hän on työskennellyt jätealalla muiden yritysten palveluksessa 22 vuotta.

– Uuniin ei nykyään mene mitään, minkä voi hyödyntää jotenkin muuten, Heino toteaa.

– Harjateräs on hyvälaatuista ja siksi haluttua tavaraa sulatoilla. Betonimurskaa voi käyttää soran sijasta tien pohjaksi. Kaikkea bitumia ei ole pakko kaivaa maasta, Hyvönen säestää.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut