Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Tarina sopii kesään ja lomaan – Hausjärven kirjaston väki teki täsmäsuositukset kesän lukuhetkiin

Kesälukemista: Kesäkirjojen joukosta ei pidä unohtaa sarjakuvia.

Joda Oikarisen ja Anu Ylimäen mukaan kesällä kannattaa suunnata kirjastoon. Mia Lagström

Mia Lagström

– Kesä on hyvää aikaa lukea sellaisia kirjoja, joita on aina suunnitellut lukevansa, mutta ei ole ollut aikaa. Kesällä voi myös palata vanhoihin suosikkikirjoihin, kuten vaikkapa Harry Pottereihin, Hausjärven kirjaston kirjastonjohtaja Anu Ylimäki vinkkaa.

Ylimäen oma suositus kesäksi on Milja Kauniston kaksi trilogiaa, jotka sopivat ainakin kaikille Kaari Utrion keskiaikaisia järkäleitä rakastaville.

– Arvostan kirjoissa tarinallisuutta. Tarina sopii kesään ja lomaan – voi uppoutua mökin hämärässä tai riippumatossa.

Jos trilogiat eivät tarjoa riittävästi ajankulua, voi tarttua isompaan haasteeseen: J. R. Wardin aikuisille suunnattuun vampyyrisarjaan Mustan tikarin veljeskunta, josta Suomeksi on käännetty 15 osaa.

– Yleensä ajatellaan, etteivät vampyyrit kuuluu yli 50-vuotiaiden kuvastoon. Sarja vei kuitenkin mukanaan. Siinä ei perhe saanut ruokaa ja villakoirat söivät toisiaan, Ylimäki naurahtaa.

Hausjärven kirjaston kirjastovirkailija Annika Keskisen kirjasuositus kesään on Piia Leinon Taivas, joka on hänen mukaansa parhaimpia scifi-kirjoja, mitä hän on lukenut.

– Se on kansainvälistä tasoa, pelottava, ahdistava, hirveän hyvä.

2058-luvun Helsinkiin sijoittuvassa dystopiassa ihmiset ovat vetäytyneet koteihinsa ja uppoutuneet Taivas-virtuaalitodellisuuteen.

Kirjastoalaa opiskeleva Tytti Grönqvist muistuttaa kaikkia kesälukijoita myös sarjakuvista. Asterixit ja Tintit ovat kestosuosikkeja, mutta ei pidä unohtaa myöskään Harald Hirmuisia ja Marsupilameita. Tex Willereitäkin löytyy vino pino.

– Sarjakuvilla pääsee nopeasti kiireettömään kesätunnelmaan, Ylimäki lisää.

Nuorille lukijoille Hausjärven kirjaston kesätyöntekijä Joda Oikarinen suosittelee Tuula Kallioniemen kirjoja Verkot ja Kaksoisolennot. Kaksoisolennot on fantasiakirja, jossa köyhyydessä elävä poika vaihtaa kehoa hyväosaisen yltäkylläisyydessä elävän kanssa. Verkot kertoo kiusaajasta, joka muuttuu uudessa koulussa kiusatuksi.

– Kirja pistää pohtimaan, kuinka pienet asiat saattavatkin olla isoja asioita, Oikarinen sanoo.

Lapsille Hausjärven kirjaston erikoiskirjastovirkailija Raija Koivukangas-Taponen suosittelee Annemarie van der Eemin & Mark Janssenin kirjaa Minä haluan leijonan.

– Se on iloinen ja räiskyvä kirja lemmikeistä. Kirjaa lukiessa tulee mieleen, että minäkin haluan leijonan. Se ei olisi yhtään hullumpi asia.

Koivukangas-Taponen suosittelee myös Jack Meggitt-Phillipisin Hirviö ja Helmikki -kirjaa, joka avaa uuden karmivan hauskan kirjasarjan, sekä Apassit-lasten dekkarisarjaa, jonka tapahtuma sijoittuvat 1910-luvulle.

Ylimäki suosittelee vielä palan painikkeeksi Ella-kirjoja ihan kaikille.

– Ei kannata kangistua kaavoihin ja ajatella, että aikuisten tulisi lukea vain aikuisten kirjoja. Lasten ja nuorten kirjat ovat varma valinta hyvään mieleen.

Kesäkirjasuosituksia

Tietokirjojakin saa kesällä lukea

Hausjärven kirjasto suosittelee tietokirjoista muun muassa Jan Fennellin Kuuntelen koiraani. Ihmisillä on taipumus inhimillistää eläimiä. Fennellin kirjassa opetellaan puhumaan koiraa. Näin korona-aikana koirien määrän perheissä on kasvanut, joten kirja tulee varmasti tarpeeseen.

Jos lukee yhden kirjan koronasta, olkoon se Risto Isomäen Mitä koronapandemian jälkeen.

Isomäki on viisas kirjoittaja, jonka kirjoissa on tarinallisuutta. Hänen kirjansa ovat faktaa, jota ei tule luettua faktana.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut