Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Eikö naiskuvan pitäisi olla monipuolisempi? – Neljä taiteilijaa pohtii naiseutta ja naisena olemista

Kun helsinkiläinen teatteritaiteen tohtori, filosofi ja taiteilija Pia Houni kierteli aikoinaan museoissa Roomassa, alkoi hän pohtia, miksi nainen esitetään aina tietyissä asennoissa klassisessa taiteessa.

– Nainen on joko hyvin sotilaallinen tai antautuva. Se on aika kapea näkökulma naiseuteen. Ajattelin, että tätä olisi kiva pohtia yhdessä muiden naisten kanssa.

Houni pyysi taiteilijaystäviään mukaan ja lopputulos on nyt nähtävillä Hyvinkään Promenadigalleriassa. Naisen asento -näyttelyssä on mukana muun muassa maalauksia, veistoksia, valokuvia sekä video- ja ääniteos, joissa on pohdittu naisena olemista ja naiseuteen liittyviä käsityksiä ja odotuksia.

Ruovesiläinen kirjoittaja, valokuvaaja ja tulevaisuudentutkija Pia Autero kertoo aloittaneensa aiheen käsittelyn jo kolmisen vuotta sitten tuomalla valokuvien avulla esille omaa kehollisuuttaan ja estetiikan raameja.

– Kun katselin kuvista omaa alastonta kehoani, huomasin näkeväni äitini ja isoäitini, suomalaisen naisen. Se herätti yllättäviäkin tunteita: tämä ei voi olla kehoni. En sopinut normeihin ja odotuksiin siitä, millaisen naisen pitäisi olla. Projektin myötä olen kuitenkin alkanut tuntea ylväyttä ja ylpeyttä, miksi en saisi olla tässä hetkessä tällainen kuin olen.

Myös muiden ryhmän naisten mukaan on hämmästyttävää, kuinka rumasti naiset puhuvat itselleen päänsä sisällään.

– Tulee tunne, kuka on varastanut aivoni. Eikö naiskuvan pitäisi olla monipuolisempi? Houni kysyy.

Hyvinkääläinen kuvataiteilija ja kulttuurialan yrittäjä Katja Antonoff on käsitellyt omissa teoksissaan millaista käytöstä naisilta odotetaan sekä sukupolvelta toiselle siirtyviä odotuksia ja vaatimuksia naiseudesta. Niitä on pohtinut myös hyvinkääläinen taiteilija, muusikko Katri Oikarinen. Oikarinen on tarkastellut teoksissaan myös uskonnon luomia mielikuvia naisen roolista ja paikasta.

– Pitääkö olla pullantuoksuinen kotiäiti vai voisiko sitä löytää toisenlaisen tavan olla nainen? Tämä projekti on nostanut paljon tunteita ja tuntemuksia pintaan. Pitäisi oppia katsomaan asioita lempeämmin. Olemme lenkkejä pitkässä ketjussa.

Myös Houni myöntää, että keskusteluja käydessä ja teoksia tehdessä on pitänyt hengitellä paljon.

– Näiden asioiden prosessoiminen on kuitenkin valtavan tärkeää. Olemme kaikki äitejä, ja toivon mukaan opimme välittämään lapsillemme uusia ja monipuolisempia käsityksiä toteuttaa naiseuttaan.