Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sukkulamatokokeilu jäi brexitin vuoksi tekemättä – Riihimäellä tilanne on erittäin hankala, Hyvinkäällä vielä hallinnassa

Espanjansiruetana: Riihimäen kaupunki on tehostanut piennarniittoa sekä torjunta-aineen levittämistä omille alueilleen.

Jos espanjansiruetanatilanne oli Riihimäellä viime kesänä lähes sietämätön, on tilanne tänä vuonna vielä pahempi.

– Espanjansiruetanakanta kasvaa koko ajan. Enää ei voi myöskään sanoa, että ongelma olisi jonkun tietyn alueen, espanjansiruetanoita on lähestulkoon kaikkialla, Riihimäen kaupungin ympäristönhoitaja ja vieraslajikoordinaattori Eerika Pesonen ja osallistuvan budjetoinnin vieraslajikoordinaattori Anne Kulhoranta kertovat.

Hyvinkäällä espanjansiruetanahavaintoja on ollut silloin tällöin, mutta toistaiseksi tilanne on hallinnassa.

Hyvinkään kaupungin hortonomi Sari Kekki kiittelee Hyvinkään hyvää tilannetta lähinnä hyväksi onneksi.

– Kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta toistaiseksi tilanne meillä on huomattavasti parempi kuin Riihimäellä.

Kekin mukaan hyvään onneen liittynee se, että parin viime vuoden aikana on herätty olemaan tarkkana.

Riihimäeltä en taimia muualle kuitenkaan veisi.

– Kymmenen vuotta sitten ihmisten tietoisuus espanjansiruetanoista oli ihan toisenlainen.

Hyvinkäällä onkin ryhdytty toimiin, jos etanahavaintoja on tullut. Havaintoalueille on levitetty etanoiden torjuntaan käytettävää rautafosfaattia. Kaupungin sivuilla on sähköinen ilmoitusjärjestelmä, jonka kautta voi ilmoittaa havainnoista.

Muihin toimiin ei tällä hetkellä Hyvinkäällä ole ollut tarvetta. Espanjansiruetanat leviävät taimien ja maansiirtojen mukana, joten Kekki suosittelen olemaan tarkkana, jos vaihtaa taimia.

– Taimen istuttamisen jälkeen kannattaa seurata omaa puutarhaa tarkemmin, Kekki neuvoo.

Myös Pesonen ja Kulhoranta muistuttavat, että taimia vaihdettaessa kaikki multa on poistettava ja taimen juuret pestävä.

– Riihimäeltä en taimia muualle kuitenkaan veisi, Pesonen korostaa.

Riihimäellä siruetanoita on torjuttu todenteolla jo muutaman vuoden ajan. Vs. kaupunginpuutarhurin Päivi Sundmanin mukaan viime vuonna pahimpien etana-alueiden asukkaille jaettiin etanan torjuntaan käytettävää rautafosfaattia. Tänä vuonna torjunta-ainetta jaetaan ainoastaan Huhtimoon Tiilikadun maavallin läheisyyteen. Kaikille halukkaille torjunta-ainetta ei voi jakaa. Se tulisi liian kalliiksi.

– Kaupunki on sen sijaan tehostanut piennarniittoa sekä torjunta-aineen levittämistä omille alueilleen. Kun asukkaat keräävät pihoiltaan etanoita, ei pihoille valu enää kaupungin alueelta lisää etanoita. Saadaan kantaa pienemmäksi.

Tänä vuonna rautafosfaattia levitetään Riihimäelle myös koneellisesti.

Pesonen ja Kulhoranta kiittelevät riihimäkeläisten aktiivisuutta kerätä etanoita. Etanaroskisten määrä on nostettu tänä vuonna 22:een. Viime vuonna poltettavaksi kuljetettiin kuusi tonnia etanoita.

Kaupunki järjestää viikoittain myös talkoita etanoiden keräämiseksi. Keräyspaikoilla ilmoitetaan tulevasta talkoista kyltein. Tiedot löytyvät myös Riihimäen kaupunkikehityksen sosiaalisen median sivuilta.

Maailmalla on saatu positiivisia tuloksia levittämällä etana-alueille mikroskooppisen pieniä sukkulamatoja, jotka tartuttavat etanoihin bakteereita.

Sundmanin mukaan tänä vuonna niitä piti kokeilla Riihimäellä. Brexit kuitenkin aiheutti sen, ettei matoja Suomeen saatu.

– Niitä ei ihan joka paikassa kasvateta, ja olisi ollut tärkeää, että madot olisi saatu heti alkukesästä. Sukkulamatoja ei ole Suomessa vielä kauheasti kokeiltu etanoiden torjunnassa, ja meillä olisi ollut suuri halu kokeilla – ehkä sitten ensi vuonna, Sundman sanoo.

Vaikka tilanne on tällä hetkellä Riihimäellä lähes sietämätön, on Kulhorannan mukaan pientä valoakin näkyvissä.

– Viimeisen kuukauden aikana on tullut asukaspalautetta, että torjuntatoimet tepsivät, eikä etanoita ole enää sateen jälkeen niin paljon kevyenliikenteen väylillä. Vielä ei saa kuitenkaan luovuttaa, vaan torjuntatoimia pitää sitkeästi jatkaa.