Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

DJ-biisintekijä Jari Salonen meni sahalle töihin, mutta musa ei jäänyt kokonaan: "Nyt laitan pakettiin rimoja ja lautoja”

Musiikki: DJ-biisintekijä meni sahalle töihin.

Reilu vuosi sitten Jari Salonen alias Jon Landlord teki puoli viiden aikaan aamuyöllä kotiinlähtöä keikalta. Nyt herätyskello herättää samaan aikaan töihin sahalle.

– Joka toinen viikko minulla on aamuvuoro, joka toinen viikko iltavuoro, Versowoodin sahalla parisen kuukautta sitten työt aloittanut Salonen kertoo.

1990-luvulla kultalevyjä tasaisesti tahkonnutta biisintekijää ja 2. Maanantai -yhtyeen perustajäsentä on vaikea kuvitella moisiin hommiin. Salosen mukaan DJ-biisintekijä sopii tehtaalle hyvin.

Onhan hän ollut ”oikeissa” töissä aiemminkin. Salonen työskenteli vuosia poliisina ja muun muassa KRP:n tutkijana. Vuonna 2012 hän sai aivoinfarktin, minkä jälkeen poliisin työt jäivät.

– Virkamieskello on edelleen sisälläni. Arvostan säännöllisyyttä.

Salonen kertookin pohtineensa jo muutamia vuosia, ettei hän halua tehdä keikkatyötä koko ikäänsä.

– Korona vei keikat ja sitä kautta tulot, mutta ei se ollut ainoa syy vaihtaa ammattia. Ajatus siitä, että pyörin ravintoloissa aamuneljään koko loppuelämäni, alkoi tuntua etäiseltä. On ollut hienoa huomata, että vanhemmallakin iällä voi oppia itselleen kokonaan uuden ammatin.

Ihan tyystin musiikki ei ole jäänyt. Salonen aikoo jatkaa satunnaisesti Vinyylidisco-keikkoja.

Tällä viikolla ilmestyy myös uusi single Tavallinen aamu, joka kertoo Salosen kokemasta aivoinfarktista. Suunnitteilla on Tukholma-Jyväskylä-Hausjärvi -rap-levy.

– Levy on hyvin tarinallinen. Kappaleet kertovat elämästäni ja havainnoistani ympäristöstä. Jos Päätalo kirjoitti 30 tiiliskiveä omasta elämästään, kai minä voin tehdä levyllisen omasta elämästäni, hän naurahtaa.

Salosen mukaan uuden levyn myötä on syntynyt myös uudenlainen tapa tehdä musiikkia.

– Sanoitan ja sävellän kappaleet kotona, jonka jälkeen lähetän ne Olli Happoselle hänen Musakonttori-studiolleen. Hän sovittaa ja tekee kappaleet valmiiksi.

Kesällä on juhlan paikka, kun 2. Maanantai-yhtyeen megahitti Mixet tahdo olla munkaa myy juhannuksen tienoilla kultaa. Kappaletta on striimattu Spotifyssa 2 miljoonaa kertaa.

Hauska sattuma on, että kesällä Mäkki feat. Pyhimyksen vuonna 2017 julkaisema versio kyseisestä kappaleesta saavuttaa 8 miljoonaa striimausta, eli tiedossa on myös tuplaplatinaa.

– Tuntuuhan se todella hienolta, saada kultalevy vihdoin 27 vuoden jälkeen. Julkaisuvuonaan 1994 kappale oli vuoden myydyin single, mutta kultaa emme silloin myyneet, Salonen tuumaa.

Rakkainta musiikissa on Salosen mukaan itse biisintekoprosessi. Se sytyttää ja ajaa eteenpäin.

– On hieno tunne, kun kappaleen saa valmiiksi, ja sen voi luovuttaa eteenpäin. Kappale on pieni palanen maailmaa, jonka olen laittanut pakettiin. Nyt laitan pakettiin rimoja ja lautoja, ja lähetän ne maailmalle.