Hautausmaakeskustelut ovat käytännön palvelutyötä

Pappi on tavattavissa, mutta ei tuppaudu seuraan.

– Aloitin hautausmaatapaamiset vuosi sitten toukokuussa. Olin kuullut Helsingin Malmin hautausmaalla toteutetuista tapaamisista, niiden toteuttaja Kai Sarvimaa on kirjoittanut aiheesta kirjankin, kertoo pastori Anne Blomqvist Hyvinkään seurakunnasta.

Kun korona-aikana piti kehittää uusia työmuotoja, Blomqvist päätti kokeilla tapaamisia Puolimatkan hautausmaalla.

Tapaamiset ovat jatkuneet tänä keväänäkin; kesällä pidetään taukoa, mutta elokuussa jatketaan.

– Kirkollisissa ilmoituksissa ja netissä on ollut tieto, milloin päivystän täällä Puolimatkassa. Olen yleensä tunnin verran kappelilla ja sen jälkeen kiertelen hautausmaalla. Jotkut ihmiset haluavat jutella, jotkut eivät. Teen tätä työtä hyvin intuitiivisesti; en tuppaudu seuraan, jos joku ei halua kontaktia.

Yleensä papin tapaaminen hautausmaalla on herättänyt positiivista huomiota.

– Hautausmaa on oma maailmansa. Siellä ihmiset muistelevat menneitä ja miettivät omaa tulevaisuuttaan. Moni on tullut kyselemään ihan käytännön neuvoja esimerkiksi tuhkauksen järjestelyissä.

Ihminen on täällä auki eri tavalla kuin muualla.

Jos Blomqvist ei tiedä jotain käytännön asiaa, hän soittaa ja kysyy. Yleensä vastaus löytyy aina.

– Koen tämän hautausmaakävelyn olevan palvelutyötä. Pyrin antamaan lohtua, jos sitä tarvitaan tai neuvoja hautauskäytännöistä.

Blomqvist on juuri hoitanut papinuransa 500. hautaan siunauksen. Hän tietää, mitä jälkeenjääneitten mielissä liikkuu.

Maaseutuseurakunnissa työskennellessään hän tutustui vanhoihin hautausperinteisiin, jotka nykyään ovat monesti jo unohtuneet kaupunkipaikkakunnilla.

– Esimerkiksi hiekan heittämistä hautoihin ei usein enää näe.

Yleensä keskustelu papin kanssa sujuu kuin missä muussa tahansa tapaamisessa: onpa kaunis ilma, laulavatpa linnut kauniisti.

Jos hautausmaakävijä haluaa, pappi kuuntelee hänen kokemuksiaan läheisen menetyksestä.

Monet hautausmaalla kävijät kertovat mielellään, millainen elämä heillä oli poisnukkuneen kanssa.

– Ihminen on täällä auki eri tavalla kuin muualla. Se ehkä sävyttää keskusteluja, Blomqvist miettii.

Pastori Anne Blomqvist koordinoi Hyvinkään seurakunnassa kirkon ja ulkopuolisten tahojen tapahtumia.

Hän suhtautuu myönteisesti esimerkiksi hautausmaalla pidettäviin konsertteihin ja kuvaa itsekin someen videoita hautausmaan mielenkiintoisista yksityiskohdista.

Kesäajaksi hautausmaatapaamiset lakkaavat, mutta torstaina 5.8. Anne Blomqvist on taas tavattavissa Puolimatkan hautausmaan kappelilla kello 14–16.

Samassa paikassa järjestetään iltaveisuut 1.7. kello 18 alkaen. Tilaisuus on kaikille avoin, mutta erityisesti siihen toivotaan henkilöitä, joiden omaisia on haudattu Puolimatkaan.

Riihimäen hautausmaalla saa kahvia

Riihimäen seurakunnan hautausmaalla on muutamien viime vuosien aikana ollut diakonien ja hautausmaakävijöitten tapaamisia. Idea tuli aikoinaan ylipuutarhuri Jari Mularilta.

Seurakuntapastori Juha Itäleino keksi viime pyhäinpäivänä mennä mukaan Riihimäen hautausmaalla järjestettyyn hautakranssien myyntitilaisuuteen, jolla kerättiin varoja lähetystyölle.

– Minä ja mukana ollut diakoni juttelimme omaisten haudalla kävijöitten kanssa, pidin myös lyhyitä hartaushetkiä. Papin ja diakonin tapaamisia järjestettiin myös toukokuussa, kun hautausmaalla käy paljon hautojen kunnostajia.

Toukokuussa tapaamisia oli neljä: vapaaehtoiset seurakuntalaiset tarjosivat kävijöille myös teetä tai kahvia.

Tapaamisia on kesäkuussa vielä kolmena torstaina: 3.6., 10.6 ja 17.6. kello 13–15.

Syksyn tapaamisista ei vielä ole päätetty.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut