Sanna Nylander viettää ja työskentelee osan kuukaudesta Hyvinkäällä, osan Raumalla: "Mietin, että miten yhdistäisin perheeni, opintoni ja työt"

Asuminen: Monipaikkaisesta asumisesta puhutaan nyt paljon. .

Kesäloman viimeinen päivä voi muuttaa koko elämän. Näin kävi Hyvinkäällä pitkään asuneelle kotihoidon työntekijä Sanna Nylanderille, joka muutama vuosi sitten oli palaamassa lomareissusta Oulusta puolisonsa kanssa.

– Olimme kummatkin väsähtäneitä arkeemme ja mietimme, onko samaa tiedossa koko loppuelämä.

– Aloin autossa puhua miehelle, että myydään kaikki ja muutetaan maalle johonkin velattomaan taloon. Pidin puhetta yllä kotimatkan.

Aivan siltä seisomalta huoltopäällikkönä työskennellyt mies ei ajatukselle lämmennyt, mutta melko pian kyllä.

– Olen toiminnan ihmisiä ja saan asioita tapahtumaan. Muutimme pienentyneen perheemme kanssa Rauman maaseudulle tasan kaksi vuotta sitten, Nylander kertoo.

Pienentynyt perhe oli elämänmuutoksen tärkeitä elementtejä, kipupistekin. Perheessä on seitsemän lasta, joista osa oli tuolloin jo aivan aikuisuuden kynnyksellä. Vanhimmat lapset jäivät Hyvinkäälle, kuten myös Nylanderille läheinen oma äiti.

Nuorimmat muuttivat mukana Raumalle. Vaikka arki sujui alusta lähtien hyvin ja päätös on tuntunut kaikin tavoin oikealta, ikävä on kaihertanut mieltä. Tilannetta on herkistänyt sekin, että 42-vuotiaalla Sanna Nylanderilla on nyt myös lapsenlapsia.

– On syntynyt paineita, että milloin käyn Hyvinkäällä tapaamassa vanhempia lapsiani, lapsenlapsiani sekä äitiäni, hän kertoo.

Toistuvat, lyhyet viikonloppureissut tuntuivat raskaalta järjestelyltä. Samaan aikaan Nylander opiskeli Raumalla. Matkailupalvelujen tuottajaopinnot innostivat ja myös kulttuurituottajan tutkinto on ollut – ja on yhä – tavoitteena. Arki oli siis edelleen hektistä, joskin erilaista kuin Hyvinkäällä.

Kuluneena keväänä hautui ajatus kaksipaikkaisuudesta – ainakin nyt alkuun kesän tulevan ajaksi.

– Ryhdyin miettimään, että miten yhdistäisin perheeni, opintoni ja tosiasian, että Hyvinkään-talon myynnistä ja siten keventyneestä taloustilanteesta huolimatta minun on tehtävä töitäkin.

– Ajattelin, että voisinko jotenkin jakaa näitä asioita kahdelle paikkakunnalle.

Melko pian asiat loksahtelivat paikoilleen.

Sanna Nylander työskentelee nyt kesän ajan joka kuukaudesta yhden viikon Keusoten kotihoitopalveluja tuottavassa yksikössä Hyvinkäällä – entisessä työpaikassaan.

–  Teen normityöpäivän ja näen tärkeitä työkavereitani ja asiakkaita. Kun olen vapaalla, vietän aikaa läheisteni kanssa. Arki on arkea, ei vain viikonloppumatka, ja meillä on aikaa tehdä kaikkea sitä mitä perheet tekevät, Sanna Nylander kertoo.

Loput kolme viikkoa kuukaudesta Sanna Nylander asuu puolisonsa ja nuorempien lastensa kanssa Raumalla.

– Sielläkin arki pyörii hyvin. Poissaollessani lapset ovat isän kanssa, ja sehän on vain hyvä asia.

– Parisuhteellekin tämä tekee hyvää. Olemme olleet yhdessä yli kaksi vuosikymmentä, ja viikon erossaolo silloin tällöin on ihan piristävää.

Voisiko kaksipaikkaisuudesta tulla pysyvä järjestely, sitä Sanna Nylander ei vielä tiedä. Elämänmuutoksiin hän suhtautuu joka tapauksessa avoimen innostuneesti.

– Koin ennen muuttoa, etten näe eteeni, jos emme kerta kaikkiaan hyppää aivan tuntemattomaan. Oli viisasta alkaa tarkastella omaa elämää ulkopuolelta ja nähdä oman potentiaali uudelleen.

Syvää iloa hän sanoo tuntevansa myös katsellessaan puolisoaan.

– Mies sai muutettuamme heti töitä varaosamyyjänä. On aivan ihanaa katsella häntä rauhallisena ja stressittömänä, onnellisena uudesta työstään.

Sanna Nylander itse viihtyy Raumalla muun muassa siksi, että uuden maalaiskodin pihamaalla sijaitsee Jokivarren Aitta, pieni aittagalleria. Näyttely nousee nyt pystyyn jo toista kesää peräjälkeen. Esillä on muun muassa kuopiolaisen, Hyvinkäälläkin asuneen Elma-Riitta Hannosen kollaaseja.

– Inspiroidun taiteesta ja kulttuurista juttelemalla kävijöiden kanssa, Nylander kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut