Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Promenadigalleria sai vieraita Espoosta

Valopaviljonki-näyttelyssä on esillä teoksia 22 ammattitaiteilijalta.

Kuvanveistäjä Anne Meskanen-Barman ja kuvataiteilija Pekka Barman kuvailevat Espoon Taiteilijakiltaa kulkureiksi, jotka pitävät aktiivisesti näyttelyitä eri puolilla Suomea. ”Tänä vuonna olemme olleet jo Emil Cedercreutzin museossa, Keuruun museossa ja nyt täällä Promenadigalleriassa Hyvinkäällä.” Mia Lagström

Mia Lagström

Valoa ei voi koskettaa, se koskettaa meitä. Valo herättää luonnon ja antaa rytmin elämään. Espoon Taiteilijakillan Valopaviljonki-näyttelyssä 22 ammattitaiteilijaa on tuonut esille teoksiaan, jotka heijastavat valoteemaa värien, varjojen tai sisällön kautta.

Abstraktin ja esittävän taiteen välimaastossa usein liikkuva kuvataiteilija Sofia Wilkman ripusti Hyvinkään Promenadigallerian seinälle teoksen Landscape-sarjastaan, joka kuvaa viitteellisesti maisemaa. Wilkman kertoo, että hänen taiteensa kumpuaa usein luonnosta.

– Aika harvoin maalaan kuitenkaan mitään suoraan havainnoista, vaan maalaukseen sekoittuu aina jotain pään sisäistä. Myös muiden tekemä taide voi inspiroida. Olen hyvin kiinnostunut itämaisesta taiteesta, sen muotokielestä ja filosofiasta.

Kuvanveistäjä Anne Meskanen-Barmanin teoksessa kiikaroidaan lintua. Teos pistää pohtimaan, kuka katsoo ketä. Meskanen-Barmanin veistokset ovat usein lavasteen omaisia.

– Tila, johon teos tulee, on tärkeä osa teostani: seinät, lattia, katto. Myös katsoja kuuluu teokseen.

Meskanen-Barman kertoo olleensa kolmiulotteinen jo lapsena. Hän rakensi paperista kaupunkeja, teki hiekkalinnoja ja lumiveistoksia.

Taide on leikkiä ja kokeilua.

– Rakastan lavasteita ja dioraamoja. Tilallisuus on minulle hyvin sisäsyntyistä ja luontevaa.

Kuvataiteilija Pekka Barmanin maalaus vie katsojan hämärään, lähes pimeään. Kun oikein tarkkaan katsoo, kuultaa pimeydestä pääkallo. Pääkallo ja luurangot ovat Barmanille mieluisa aihe.

– Miksikäs ei. Kaikkihan pitävät pääkalloista ja luurangoista.

Hänen mukaansa valo merkitsee hänelle kylmyyttä ja varjo lämpöä. Tämä näkyy maalauksen teknisessä toteutuksessa.

– Olen maalannut ensin ruskealla akryylivärillä tasaisen pohjan, jonka päälle tein varsinaisen öljyvärimaalauksen mustalla ja valkoisella. Kun annan ruskean kuultaa maalauksen läpi, tuo se lämpöä maalauksen varjokohtiin.

Myös kuvataiteilija Tapio Haapalan Perintö-installaatiossa valoa löytyy teoksen teknisessä toteutuksessa. Itse teoksessa pohditaan miehisyyttä ja sen periytymistä sukupolvelta toiselle. Taide on Haapalan mukaan hänelle eettinen valinta.

– Koen taiteen niin tärkeäksi, että sitä haluan tehdä.

Haapala kertoo olevansa kokeilija niin tekniikoiden kuin ideoiden osalta.

– Taide on leikkiä ja kokeilua. Se on leimaavaa kaikessa tekemisessäni.

Hyvinkään Promenadigalleria

Valopaviljonki

Hyvinkään Promenadigalleriassa (Vaiveronkatu 10) on esillä Espoon Taiteilijakilta ry:n Valopaviljoki-ryhmänäyttely 22.5.–9.6.

Esillä on teoksia 22 ammattitaiteilijalta.

Vuonna 2009 perustetun Espoon Taiteilijakillan toiminta on laajaa ja kokeilevaa. Aktiivisen näyttelytoiminnan lisäksi Espoon Taiteilijakilta järjestää mm. yhteisötaiteellisia projekteja, luentoja ja taidepedagogista toimintaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut