Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Hyvinkäällä pääsee treenaamaan mopolla ajoa ilmaiseksi – ajaminen on mukavampaa, kun tekniikka on kunnossa

Liikenne: Hyvinkäällä pääsee treenaamaan mopolla ajoa.

Riku Soinisen mukaan ajoharjoittelu tekee mopolla ajamisesta paitsi turvallisempaa myös mukavampaa. Ensimmäisissä treeneissä oikeita ajolinjoja näyttämässä olivat Supersport 300 -luokassa ajava Tuomas Soininen ja MiniGP-luokassa ajava Santtu Soininen. Mia Lagström

Mia Lagström

Kuusitoista mopoilijaa otti viime viikolla tuntumaa oikeisiin ajolinjoihin Hyvinkään kartingradalla.

– Kävimme ensin läpi, kuinka mopolla ajetaan hidasta ajoa. Nyt harjoittelemme oikeita ajolinjoja, Hyvinkään mopotreenit ideoinut Riku Soininen MotoOrg ry:stä kertoo.

Ajatus nuorille tarjottavista mopotreeneistä syntyi isolla pyörällä ajaessa.

– Pyörin aika paljon Vauhtipuistossa moottoripyörien kanssa. Ajaminen vaatii harjoittelua. Ja ajoi sitä moottoripyörällä tai mopolla, on ajotekniikka samanlainen. Otin yhteyttä kaupungin nuorisopalveluun, ja siitä se lähti.

Soininen kokee ajo-opetuksen tärkeänä. Autokoulujen valmiissa paketeissaan tarjoama opetustuntimäärä on usein niin pieni, ettei siinä ajassa ehdi kovin syvällisesti ajamiseen perehtyä. Toki ajotunteja voi halutessaan yleensä ostaa lisää.

– Hyvä ajotaito on turvallisuuskysymys. On myös miellyttävämpi ajaa, kun on oikea ajotekniikka.

Katseen pitäisi olla tulevaisuudessa, ei muutaman metrin päässä.

Maksuttomia mopotreenejä järjestetään alkukesästä Hyvinkään kartingradalla kerran viikossa. Mukaan voi tulla yhden kerran tai jokaisella kerralla.

– Suunnittelemme ohjelman paikallaolijoiden mukaan. Joka kerralla pitää olla uutta opittavaa, ettei mene tylsäksi. Mukaan ovat tervetulleita kaikentasoiset kuljettajat.

Treeneissä tarjotaan harjoittelua ajamiseen turvallisesti rataolosuhteissa. Ennen mopon – ja jopa moottoripyörän – päälle sai hypähtää kuka vain ilman mitään sen kummempia oppitunteja tai harjoittelua. Eikö mopolla ajaminen olekaan niin helppoa?

– Ei se ole. Itsekin luulin osaavani ajaa moottoripyörää, kunnes menin MotoOrgin Ajotaito2 -kurssille.

Mopojen kanssa Soininen näkee petraamista erityisesti ajotekniikassa ja mopon hallinnassa. Erityisen tärkeä on oikea ajoasento.

– On erittäin suuri merkitys, mistä pitää kiinni, mikä osa kropasta on rentona ja mikä ei. Yläkropan ja käsien tulisi olla rentoja, jottei häiritä pyörän liikettä. Alakroppa pidetään jäykkänä. Sillä pidetään kiinni ja ohjataan pyörää.

Tärkeää on myös katseen käyttö ja oikeat ajolinjat. Soinisen mukaan katse on usein aivan liian lähellä, mikä tekee ajamisesta hankalaa.

– Katseen pitäisi olla tulevaisuudessa, ei muutaman metrin päässä. Omaa kaistaa tulisi käyttää turvallisesti niin, ettei ajauduta mutkissa vastaantulevien kaistalle.

Myös turvallisuusasenne on tärkeä asia.

– Siihen pystymme täällä vaikuttamaan näyttämällä esimerkkiä.

Mukana olijoiden määrä on yllättänyt Soinisen positiivisesti. Joukossa on ollut kaikenikäisiä. Tunnit sopivat kaikille mopoilusta ja kevytmoottoripyöräilystä kiinnostuneille.

Mopotreenit eivät maksa mitään. Hyvinkään kaupungin nuorisotoimi ja liikennesuunnittelu tarjoavat ne. Mopotreeneihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, voi tulla vain paikalle. Mukaan treeneihin tarvitaan liikennevakuutettu mopo, kypärä ja mahdolliset suojavarusteet. Korttia ei tarvitse vielä olla.

MotoOrg on 16 vuotta täyttävä yhdistys, joka tarjoaa ajo-opetusta moottoripyöräilijöille turvallisesti radalla. Yhdistyksessä on tällä hetkellä noin 900 jäsentä. Toiminta on tarkoitettu kaikille moottoripyöräilystä kiinnostuneille. Jäsenten ikähaitari onkin varsin laaja: 8 vuodesta 80 vuoteen.

– Viimeisen viidentoista vuoden aikana olemme kouluttaneet noin 2000 moottoripyöräilijää. Nyt haluamme laajentaa toimintaamme nuorisopuolelle ja tarjota opetusta myös mopoilla ja kevytmoottoripyörillä ajamisessa. Siellä on lajin tulevaisuus, Soininen sanoo.

Muokattu 19.5.2021 klo 9.17: Tarkennettu, että ajotunteja voi ostaa autokouluista yleensä haluamansa määrän.

Mopotreenit

Hyvinkään kartingradalla

Hyvinkään kaupungin nuorisotoimi ja liikennesuunnittelu järjestävät yhteistyössä MotoOrg ry:n kanssa mopoilusta ja kevytmoottoripyöräilystä kiinnostuneille nuorille maksuttomat mopotreenit, joissa harjoitellaan mm. pujottelua, jarruttamista, hidasajoa, vapaata ajoa.

Mopotreenit järjestetään Hyvinkään Vauhtipuiston kartingradalla

19.5., 26.5., 2.6. ja 9.6. klo 17–20.

Mukaan otetaan liikennevakuutettu mopo tai kevytmoottoripyörä, kypärä ja mahdolliset suojavarusteet. Korttia ei tarvitse vielä olla. Alaikäinen tarvitsee vanhemmilta kirjallisen luvan osallistua.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut