Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kuukauden taiteilija Marja-Leena Latostenmaa maalaa vimmalla ja vauhdikkaasti – omaa intuitiota noudattaen

Taide: Marja-Leena Latostenmaa on Hyvinkään taidelainaamon kuukauden taiteilija.

Marja-Leena Latostenmaan mukaan tärkeintä maalauksessa on katsojalle välittyvä tunnelma. Inspiraationsa hänen teoksensa ovat saaneet metsästä, puutarhasta, tunturista. – Jokainen voi tulkita niitä omista lähtökohdistaan ja tunnemaailmastaan käsin. Siitä tulee myös näyttelyn nimi ”Imagine, Kuvittele”. Marja-Leena Latostenmaan mukaan tärkeintä maalauksessa on katsojalle välittyvä tunnelma. Inspiraationsa hänen teoksensa ovat saaneet metsästä, puutarhasta, tunturista. – Jokainen voi tulkita niitä omista lähtökohdistaan ja tunnemaailmastaan käsin. Siitä tulee myös näyttelyn nimi ”Imagine, Kuvittele”. Mia Lagström

Mia Lagström

Kun kuvataiteilija Marja-Leena Latostenmaa maalaa, maalaa hän vauhdilla, lähes vimmaisesti.

– Innostus ja intuitio vievät mukanaan. Ennen olin analyyttisempi ja tein paljon luonnoksia. Nyt luonnokset ovat päässäni, eivät paperilla. Mitä uusi tyyli on tuonut mukanaan, en osaa sanoa. Ainakin se on hirvittävän vapauttavaa.

Latostenmaan viime vuosien maalaukset ovat usein saaneet lähtökohtansa Lapista. Lapin ruska-aika saa tunnetusti väen sankoin joukoin pohjoiseen luontoa ihailemaan. Latostenmaata ei innosta se ensimmäinen ruska, vaan se jälkimmäinen.

– Lappiin kannattaa mennä juuri ennen ensilumen tuloa, kun maaruska värjää metsän pohjan ja tunturien rinteet. Luonnossa on silloin huikeat kontrastit, kun kuura peittää maaruskan punaiset, vihreät, lilat, siniset ja keltaisen eri sävyt.

Yksityiskohdat kiinnostavat laajoja maisemakuvia enemmän.

– Luonto on sommittelun, rytmin, värittämisen ja yllätysten mestari.

Luonto on sommittelun, rytmin, värittämisen ja yllätysten mestari.

Maalauksissa yksityiskohdat muuttuvat pelkistetyiksi abstrakteiksi väri-ilotteluiksi.

– Alkuun sävymaailmani oli maanläheisempi. Nykyisin käytän kirkkaita värejä. Jos näen luonnossa punertavaa, voi se olla maalauksessani hehkuvan punaista. En pidättele yhtään. Otan luonnosta suunnan, mutta voin muuttaa sen maalauksissani oman tunteeni mukaiseksi.

Latostenmaa ei halua selitellä töitään. Jos jotain sanomaa haluaa töistä hakea, olkoon se juuri silmien avaaminen totutusta maisemakuvasta pienempien yksityiskohtien yllätyksille.

– Löytyy mystisiä varjoja ja hohtavaa valoa, arvoituksellisia polkuja, jäkälämättäitä ja varvikoita, veistoksellisia kantoja ja kiemuraisia oksia.

Metsän pohjan lisäksi Latostenmaan maalauksista voi löytää mystisiä kynttiläkuusia ja keltaista kirkkautta sädehtiviä kulleroita.

– Kuusissa rakastan niiden mystistä tunnelmaa, rungon värejä ja elävyyttä. Metsien mystisyys on aina kiehtonut minua. Käyn kävelemässä metsässä yksityiskohtia tarkkaillen. Metsän hienot kontrastit viehättävät kuljettaen tummasta sinimustasta äärimmäiseen valoon ja kirkkauteen, jota myös kullerot edustavat.

Kuukauden taiteilija

Marja-Leena Latostenmaa

Kuvataiteilija, kuva-artesaani Marja-Leena Latostenmaa on Hyvinkään taidelainaamon kuukauden taiteilija. Hänen Imagine-näyttelynsä teoksia on esillä 4. - 30.5. Hyvinkään Promenadigalleriassa sekä Taideasemalla Hyvinkään rautatieasemalla.

Latostenmaa maalaa havainnointiin perustuvia ekspressiivisiä akvarelleja ja akryylitöitä.

Latostenmaan seuraava suurempi yksityisnäyttely on elokuussa Keravalla Galleria Allissa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut