Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lähetäänks kylille -näyttely tarjoaa nostalgiamatka hyvinkääläiseen nuoruuteen

Hyvinkään kaupunginmuseo: Lähetäänks kylille -näyttely nähtävillä Willassa.

Hyvinkään kaupunginmuseon museonjohtaja Tuomas Ravea ja amanuenssi Sari Mustajärvi iloitsevat, että Lähetäänks kylille -näyttely saatiin viimein yleisön nähtäville. – Olemme olleet marraskuusta saakka kiinni, mutta nyt vihdoin auki. Mia Lagström

Mia Lagström

Hyvinkään kaupunginmuseossa viime viikolla avautunut Lähetäänks kylille -näyttely herättää monia lämpöisiä muistoja: ystävien kanssa vietetty aika, teiniajan suosikkibändit, teinarit ja niihin raapustetut salaisuudet.

– Todella kiva, että saimme näyttelyn viimeinkin nähtäville. Näyttelyn piti avautua jo helmikuussa, mutta koronan vuoksi pystyimme aukaisemaan museotilan vasta tänään, Hyvinkään kaupunginmuseon museonjohtaja Tuomas Ravea ja amanuenssi Sari Mustajärvi iloitsevat.

Teemoittain etenevässä näyttelyssä tutustutaan muun muassa nuorten suosimaan musiikkiin, muotiin, aatemaailmaan, ystävyyden tärkeyteen ja suosituimpiin kokoontumispaikkoihin. Aikajänne on 1950-luvulta nykypäivään.

– Nuorisokulttuurin voidaan sanoa syntyneen 1950-luvulla. Tuolloin lapsuuden ja aikuisuuden väliin muodostui selvä erillinen nuoruuden ajanjakso. Enää ei menty suoraan töihin, vaan opiskeltiin ja oli enemmän vapaa-aikaa. Tuli nuorison suosimia elokuvia, musiikkia, muotia, Mustajärvi kertoo.

Etenkin musiikki on nuoria vahvasti yhdistävä tekijä. Näyttelyssä kerrotaan paikallisista bändeistä. Varsin nostalgista on Ylen Arkiston materiaali Hyvinkään Villatehtaalla 1990-luvulla järjestetystä protestikeikasta, Raptorin ensiesiintymisestä televisiossa vuonna 1990 sekä XL5:n haastattelusta Radanrakentajien patsaalla vuonna 1996.

Esittelyssä ovat myös nuorisokulttuurit lättähatuista tämän päivän emoihin. Vitriinistä löytyy maihareita, niittivöitä, hiha- ja rintamerkkejä.

– Myös politiikka ja vaikuttaminen kuuluvat nuoruuteen. 1970-luvun nuorisoliike oli vasemmistolainen. Vastustettiin Vietnamin sotaa, ja oli solidaarisuusliike. Nyt nuorille tärkeitä ovat ilmastokysymykset ja luonnonsuojelu.

Muistoja taatusti herättävät myös hyvinkääläisnuorten hengailupaikat. 1950–1970-luvulla nuoriso vietti aikaansa tanssilavoilla, kuten Pavi Tapainlinnassa ja Vaiveronkadun Järjestötalo.

1980-luvulla suosittu paikka oli Luostariksi nimetty vanha purkutalo Kauppalankadulla, 1990-luvulla Villatehtaan vanha ravintola ”Mutka” sekä 1970-luvulla ja edelleen Kaupunkisillan maauimala Monttu.

Myös kulkuvälineet, kuten pyörä, mopo ja myöhemmin moottoripyörä ja auto ovat Mustajärven mukaan olleet aina oleellisia nuorille, pääsee liikkumaan. Luonnollisesti näyttelytilasta löytyvät karvanopat ja Wunderbaum, jota pääsee oikein haistamaan.

Lähetäänks kylille

Lähetäänks kylille – nuoruus ja kapina 1950–2020 -näyttely Hyvinkään kaupunginmuseon tilassa Willan kauppakeskuksessa 5.5.–4.12. Näyttely on avoinna ke–pe klo 12–18 ja la–su klo 11–17.

Kerralla sisälle pääsee kymmenen katsojaa.

Yleisöopastukset keskiviikkoisin klo 14 (max. kuusi henkilöä) puh. 040 773 6257.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut