Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Hyvinkääläinen Helmi Sipola julkaisee esikoissinglen: "Pelkät tekstit eivät kertoneet tarpeeksi – siihen tarvittiin musiikkia"

Musiikki: Helmi Sipola saattoi lukioikäisenä istua pianon ääressä tunteja.

Helmi Sipolan mukaan musiikki on hänelle tapa käsitellä omia tunteitaan. Perjantaina julkaistava ”Jos ensi kesänä palaat” kappale sisältää monenlaisia tunteita surusta ja inhosta toivoon ja valoon. Sonja Hietala

Mia Lagström

Viime keväänä On Air Hyvinkää Poikkeustilaklubin lavalle noussut hyvinkääläinen laulaja-lauluntekijä Helmi Sipola julkaisee perjantaina debyyttisinglensä. Erosta ja siitä toipumisesta kertova Jos ensi kesänä palaat -kappale yhdistelee monenlaisia tunnelmia surusta ja inhosta toivoon ja valoon.

– Suruun ei saa takertua kiinni. On päästettävä irti. Elämän kolaukset kun avaavat myös uusia ovia ja auttavat loppupeleissä kasvamaan, Sipola kuvailee.

Sipola kertoo olevansa hyvin tekstilähtöinen lauluntekijä. Ensin syntyvät lähes poikkeuksetta sanat.

– Kirjoitan tekstiä paljon, lähes päiväkirjamaisesti. Pääosassa ovat tunteet – niin ihanat kuin kamalatkin. Vaikka tekstit ovat aika henkilökohtaisia ja kumpuavat omista tai lähipiirini kokemuksista, eivät ne ihan täysin omasta elämästäni kerro. Tunne voi olla lähtöisin minusta, mutta tarinaa tulee väritettyä.

Kun sanat ovat valmiit, ottaa hän kitaran käteen tai istahtaa pianon ääreen ja alkaa jammailla. Tunnelmat vaihtuvat tarinoiden mukaan. Joukossa on letkeää menoa, haikeutta, akustista tunnelmointia, mutta myös meneviä kappaleita.

Jos Sipolan musiikki pitäisi sijoittaa johonkin genreen, laittaisi hän sen popmusiikin laajaan laariin. Se jättää varaa liikkua eri suuntiin.

Musiikki on ollut tärkeä osa Sipolan elämää aina. Nuorena hän soitti selloa. Ensimmäiset omat tuotokset olivat runoja, joita hän kirjoitti ala-asteikäisenä. Ensimmäiset omat sävellykset hän teki yläasteella silloisen bändinsä kanssa.

– Lukioikäisenä viihdyin pianon ääressä tuntikaupalla. Koin, etteivät pelkät tekstit kertoneet tarpeeksi, miltä minusta tuntui. Siihen tarvittiin musiikkia.

Ensimmäisen kerran omia kappaleitaan hän esitti keväällä 2020. Konsertti oli osa muusikontutkinnon lopputyötä Jyväskylän Gradiassa. Nauraen hän kertoo monen tuttunsakin yllättyneen.

– En ole kauheasti tuonut esille, että sävellän omaa musiikkia.

Palaute oli hyvää, mutta sen jälkeen Sipola ei ole voinut koronan takia esiintyä.

– Korona-aikana olen keskittynyt opintoihini. Olen myös tehnyt uutta musiikkia. Kesällä on tulossa lisää singlejulkaisuja. Keikoille lähdetään heti, kun se on mahdollista. Esiintyminen on maailman ihaninta. Se on syy, miksi musiikkia tehdään.

Debyyttisingle

Helmi Sipola

Helmi Sipola julkaisee debyyttisinglensä ”Jos ensi kesänä palaat” perjantaina 14.5.

Sipola on valmistunut Jyväskylän Gradialta ammattimuusikoksi. Tällä hetkellä hän opiskelee musiikkikasvatusta Jyväskylän yliopistossa.

Sipolan bändissä soittavat Roope Nieminen, Yai Talasmo, Henry Lightfoot, Sebastian Hautakangas ja Heikki Pyykkönen. Kappaleen on äänittänyt Talasmo, miksannut Iiro Sipola ja masteroinut Jaakko Viitalähde.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut