Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Riihimäkeläinen eräopas Mikko Kalliokoski palkittiin vuoden vapaaehtoisena: ”Vanhemmiten luontorakkaus vain lisääntyy”

Luonnossa liikkuminen: Mikko Kalliokoski on toiminut Riihiladussa oppaana ja retkien vetäjänä kymmenisen vuotta.

Riihilatu luovutti kunniakirjan Mikko Kalliokoskelle Hatlammin laavulla Riihimäellä. Timo Keinänen

Mia Lagström

Suomen Latu on palkinnut riihimäkeläisen luontoaktiivin ja eräoppaan Mikko Kalliokosken vuoden vapaaehtoisena. Tunnustus saa miehen hieman hämilleen.

– Onhan tämä kiva asia, mutta Riihiladussa on paljon pitkän linjan latulaisia, jotka ansaitsisivat huomiota. Ilman heitä minunkaan hommistani ei tulisi mitään.

Kalliokoski on toiminut Riihiladussa oppaana ja retkien vetäjänä kymmenisen vuotta. Siitä lähtien, kun hän Riihimäelle muutti.

– Henkisesti olen ollut latulainen aina. On kiva lähteä mukaan erilaisiin tapahtumiin. Pidän ihmisistä ja opastan heitä mielelläni. Ilahdun, jos vain jotakuta luonnossa liikkuminen kiinnostaa.

Kalliokoskelle itselleen luonnossa liikkuminen on ollut luontaista pienestä pitäen. Luonnossa Kalliokoskea viehättää ennen kaikkea luonnon kauneus.

– En ole luontosivistynyt, vaan pikemminkin katson luontoa ihaillen. Luonto inspiroi. Vanhemmiten luontorakkaus vain lisääntyy.

Kun luonto voi hyvin, kestää se myös virkistyskäyttöä hyvin.

Viime vuosina luonto on alkanut kiinnostaa ihmisiä enenevässä määrin. Ilmastonmuutos huolestuttaa. Myös luonnon virkistyskäyttö on lisääntynyt.

Etenkin koronapandemian aikana väki on lähtenyt sankoin joukoin liikkeelle luontoon ja luontokohteissa alkaa olla jopa ruuhkaa. Kalliokosken mukaan luonto ansaitsee lisääntyvää huomiota.

– Luontokadosta on syytä olla huolissaan, ihan meidän kaikkien. Suomi ei voi paukutella siinä suhteessa henkseleitään.

Kalliokosken omin agenda on lähiluonto ja sen säilyttämisen tärkeys.

– Luonto pirstaloituu pieniksi lämpäreiksi. Monimuotoisuuden ja lajien säilymisen kannalta luonnossa pitäisi olla yhtenäisiä verkostoja ja reittejä. Se, että pienten alueiden välillä on kilometrien autiomaa, jonka yli luonnon pitäisi pitää yhteyttä, ei toimi. Luonnon pitäisi saada toimia omilla ehdoillaan.

Kalliokoski kuuluu Riihiladun lisäksi Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistykseen. Omimmillaan hän kokeekin olevansa luonnonsuojelun ja luonnon virkistyskäytön rajapinnassa. Molemmat ovat tärkeitä ja molemmat tukevat toisiaan.

– Kun luonto voi hyvin, kestää se myös virkistyskäyttöä hyvin.

Kalliokoski liikkuu luonnossa monenlaisin tavoin. Maastopyöräily on kivaa, samoin hiihto kaikissa muodoissaan. Mies kertoo pitävänsä myös melonnasta, patikoinnista ja retkiluistelusta.

Luonnossa liikkuminen on Kalliokosken mukaan kaikista yksinkertaisin keino huolehtia omasta terveydestään.

– Epämääräisellä alustalla käveleminen ylläpitää terveyttä paremmin kuin tasaisella alustalla kävely. En väistele risukoita, kivikoita, juurakoita. Kun liikun koirien kanssa, suunnittelen koko ajan uusia polkuja ja reittejä.

Tulevalle kesälle hän on suunnitellut yhden yön patikkareissun alueelle Paalijärvi-Usmi-Paalijoen kanjoni.

– Siellä pääsee liikkumaan melko mukavissa maisemissa, joskin reitin kaunein metsäosuus kaadettiin viime syksynä. Kun korona helpottaa, ehkä jo tänä kesänä, voisi patikkaretken toivoin mukaan toteuttaa.

Mikko Kalliokoski

Vuoden vapaaehtoinen

Suomen Latu nimitti riihimäkeläisen Mikko Kalliokosken vuoden 2020 vapaaehtoiseksi. Hän on muun muassa edistänyt merkittävällä tavalla yhdistyksen toimintaa, hoitanut tehtäväänsä ansiokkaasti ja esimerkillisesti ja suhtautunut asioihin ja ihmisiin myönteisesti.

Eräopas Mikko Kalliokoski on toiminut Riihiladun oppaana ja retkien vetäjänä kymmenisen vuotta.

Suomen Ladun jäsen hän on ollut pidempäänkin.

Lisäksi Mikko Kalliokoski kuuluu Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistykseen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut