Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Tuplattu äitiyden ilo – Anniina Lucenius tähdentää vertaistuen merkitystä monikkoperheissä

Äitienpäivä: Äitiyspakkauksia tulee useampia, jos lapsia syntyy kerralla enemmän.

Anniina Lucenius sylissään Linnea ja Lyydia sairaalassa vuonna 2017. Kare Asp

Kare Asp

– Monta kertaa on kuultu toteamus siitä, että kyllä kaksi menee ihan samalla kuin yksi. Me Hyvinkään seudun monikkoperheet ry:ssä olemme samaa mieltä. Mutta silloin puhutaan kahvipöydän pullista.

Näin keveästi kertoo monikkoperheen äidin roolista yhdistyksen varapuheenjohtaja Anniina Lucenius.

Hänellä on itsellä nelivuotiaat kaksoset, joiden kanssa syli oli täynnä vauvavuosina. Ja puuhaa riittää edelleen, toki erilaista.

– Nämä neljä vuotta ovat kuluneet kuin siivillä. Joskus tulee ajatelleeksi tilannetta silloin, kun lapset lentävät pesästä. Vuodet kuluvat niin nopeasti. Mutta nyt on kuitenkin tärkeintä huolehtia heistä parhaalla mahdollisella tavalla ja kasvattaa heistä hyvin pärjääviä, osaavia ja itsensä tuntevia kansalaisia.

Anniina Lucenius sai tietää odottavansa kaksosia jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

– Tässähän on kyse sellaisesta harvinaisesta tapauksesta, että toinen sai alkunsa keinohedelmöityksestä, toinen luonnollisesti. Suvuissa ei ollut aiempaa kokemusta kaksosista. Meillä oli raskausaikana kuitenkin aikaa valmistautua muutokseen, erilaisiin hankintoihin ja järjestelyihin. Kun he sitten syntyivät pikkukeskosina, olivat he sairaalahoidossa kuukauden. Sielä vauvoille muodostui päivärytmi, joten esimerkiksi ruokkimisen kanssa ei kotonakaan ollut ongelmia. Vauvat olivat kirjaimellisesti sanottuna kellotettuja.

Vertaistuen merkitys monikkoperheelle on suuri.

– Tärkeää oli mieheni rooli, kun on kaksi vauvaa, tarvitaan enemmän käsiä jotta asiat sujuisivat joustavasti. Ja tietenkin jos lapsia on vielä enemmän, tarvitaan enemmän apua.

Lucenius kertoo, että esimerkiksi äitiyspakkauksia tulee useampia, jos lapsia syntyy kerralla enemmän.

– Me saimme kolme pakkausta. Kolmosten syntyessä saa kuusi äitiyspakkausta, Perheet voivat valita ottavatko avustukset pakkauksina, rahana tai niiden yhdistelmänä. Ei varmaan kukaan monikkoperheistä vastustaisi, vaikka yhteiskunnan tuki olisi tätä merkittävämpikin.

– Me olemme onnistuneet tekemään erilaisia hankintoja kirppareilta ja monikkoperheiden face-ryhmän kautta. Juuri hankimme tyttärille polkupyörät, joiden ensimmäisetkin käyttäjät olivat kaksosia. Näin hankkimalla säästää melkoisen summan rahaa ja myös vaivaa.

Anniina Lucenius palasi luokanopettajan työhönsä, kun tyttäret täyttivät kaksi vuotta.

– Puoli vuotta he olivat äitini hoidossa, hän otti työstään sapattivapaata. Itse olin puoli vuotta työssä tässä lähellä Joentaan koululla ennen paluuta Riihimäelle. Näin saatiin työpäivistä lyhyempiä ja matkasta nopeampia. Sitten tyttäret menivät päivähoitoon.

Vaikka kaksoset eivät olekaan identtisiä, ovat he selvästi toisilleen läheisiä.

– Esimerkiksi he olivat sen verran pieniä vauvoina, että nukkuivat samassa sängyssä. Kaksosilla on käsittämätön yhteys keskenään. On rikkaus ja onni saada seurata tätä kaikkea niin läheltä.

– Lähipiirin apu ja vertaistuen merkitys monikkoperheelle on suuri. Yhdistyksemme järjestää raskausaikana valmennusta ja tarjoaa vertaistukea sekä tapahtumia alueemme monikkoperheille. Vertaistuki on usein paljon hyödyllisempää kuin hoito-ohjeiden googlaaminen netistä. Kun itse tunnen joskus tarvetta olla yksin, saan siihen tukea. Ei tarvita muuta kuin istuminen autossa yksinään, ajatustensa kanssa ja tilanne nollautuu taas. Silloin tulee mieleen erään ystäväni neuvo: Nauti äitiydestä ja joka hetkestä sylin täydeltä. Niin teen!

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut