Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pullervo ja muut norpat köllöttelevät taas suorassa lähetyksessä, mukana nyt myös ääni – katso video Saimaan rantakiveltä

WWF avasi keskiviikkona suositun Norppaliven. Mervi Kunnasranta/ WWF
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Norppien pulskaa köllöttelyä rantakivellä pääsee taas katsomaan, kun WWF avasi suositun Norppaliven keskiviikkona.

Suorassa lähetyksessä voi seurata saimaannorppien elämää, kun ne nousevat toukokuussa Saimaan rantakiville vaihtamaan karvansa.

Kamera on suunnattu tutulle rantakivelle viitenä aiempanakin keväänä. WWF hehkuttaa, että lähes kymmenen miljoonaa katselukertaa kerännyt Norppalive avaa ainutlaatuisen ikkunan keskelle Saimaata, rantakivelle, jossa norpat perinteisesti kuivattelevat turkkiaan ja raaputtelevat talvikarvaansa pois toukokuun aikana.

Norpat vaihtavat karvansa toukokuussa. Mervi Kunnasranta/ WWF

Tällä katsomiskerralla WWF tuo luontoa vielä lähemmäs katsojaa, sillä ensimmäistä kertaa Norppalive-lähetykseen on otettu mukaan äänikin.

– Norpat eivät juuri pidä meteliä itsestään, joten mikrofoni tallentaa lähinnä luonnon ääniä, kuten veden liplatusta ja tuulen huminaa. Alueella liikkuu myös veneilijöitä, ja lähetyksessä saattaakin kuulua myös moottorin ääniä. Tämä tuo esiin sen, että ihminen ja norppa jakavat samat vedet, muistuttaa Luontolive-kameroiden asennuksista vastaava kehityspäällikkö Justus Hyvärinen tiedotteessa.

Jo ennen lähetyksen aukeamista yleisölle kamera tallensi kivellä pötköttelevän norpan. Itä-Suomen yliopiston norppatutkija tunnisti kyseisen yksilön Suomen tunnetuimmaksi saimaannorpaksi Pullervoksi.

Parhaat olosuhteet norppahavaintoihin vallitsevat aurinkoisella poutasäällä. Karvanvaihtoaika kestää yleensä toukokuun ajan.

Norppaliven toteutuksessa alusta asti mukana ollut luontokuvaaja-kalastaja Juha Taskinen pitää livelähetyksen suosiota hienona asiana.

– Norppaliven suosio kertoo siitä, että suomalaiset haluavat suojella norppaa. Joskus herkistyn itsekin Norppaliveä katsellessa, se tuntuu siltä kuin istuisi norppaa häiritsemättä viereisellä kivellä hyljettä katsellen, Taskinen kuvailee tiedotteessa.

Vuonna 2016 ensi-iltansa saanut Norppalive oli ensimmäinen WWF:n suora lähetys luonnosta.

Kaksi vuotta myöhemmin WWF avasi Luontolive-sivuston, jossa yleisö voi seurata luontolähetyksiä ympäri vuoden. Luontolivessä on seurattu muun muassa sääksiä, kyitä, järvitaimenia, ahmoja, naaleja ja jokihelmisimpukoita.

WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder haluaa Luontoliven tuovan luonnon lähelle jokaista ihmistä.

– Luontoa voi tutkia myös kameran välityksellä. Samaan aikaan lähetykset edistävät positiivista asennetta luonnonsuojelua kohtaan, Rohweder sanoo tiedotteessa.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut