Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Muistumia ja yhdistetty päämäärä – Promenadigalleriassa on esillä teoksia kolmelta taiteilijalta

Taidenäyttelyt: Jenni Kalsola haluaa luoda maalauksiinsa tekstiilimäisiä pintoja.

Hannele Heinon teokset eivät ole vain dokumentteja nähdyistä paikoista. – Teoksissani menneisyys ja nykyisyys yhdistyvät sisäisen tunnemaailmani tulkintoihin saaden välillä yllättäviäkin visuaalisia muotoja, taiteilija kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Keväällä 2019 taiteilija Hannele Heino kolusi kuvanveistäjäystävänsä kanssa sota-aikana rakennettuja bunkkereita pitkin poikin Etelä-Suomea.

– Välillä joutui kunnolla etsimään ja rämpimään maastossa, että löysi sisäänkäynnit, Heino kertoo.

Vanhoissa sota-aikojen rakennelmissa Heinoa kiinnostaa paikan tunnelma, rakennelmien pinnat ja ajan tuoma kerroksellisuus.

Maastossa Heino tallensi kokemuksensa löyhin luonnoksin ja kuvin. Noihin luonnoksiin hän on sittemmin palannut useaan kertaan.

– Olen maalannut aiheesta useita kymmeniä teoksia. Aiheesta on vaikea päästää irti, niin kauan kuin se pyörii mielen päällä.

Jokaiseen näyttelyyn hän on rakentanut erilaisen kokonaisuuden.

Kaikki lähti kiinnostuksesta hiuksiin.

Niina Laitonen

– Nyt myös näyttelyn nimi on muuttunut aiemmista, sillä uudet teokset perustuvat pitkälti muistoihin ja muistikuviin. Pohdin sitä, miten koen ne nyt, kun en ole enää palannut fyysisiin paikkoihin.

Promenadigallerian yläkerrassa on forssalaisten taiteilijoiden Jenni Kalsolan ja Niina Laitosen yhteisnäyttely ”Yhteinen päämäärä”.

Jenni Kalsolan teokset näyttävät ensi alkuun vilkaistuna kangaspuilla kudotuilta. On pakko mennä katsomaan ihan liki.

– Nämä ovat tavalliselle maalauskankaalle tehtyjä akryylimaalauksia. Kangasta ei ole vain pingotettu kiilapäille. Olen myös hapsuttanut kankaan reunat.

Kalsola leikkaa siveltimen pään ohueksi ja maalaa sillä raita kerrallaan ohuita viivoja päällekkäin useiksi kerroksiksi, mikä luo teoksiin tekstiilimäisen pinnan.

– Olen aina tykännyt leikkiä materiaalin ominaisuuksilla, hän kertoo.

Nyt esillä olevissa maalauksissaan Kalsola on käsitellyt yksinäisyyden kokemusta.

– Koronan myötä on huomannut, kuinka eri tavalla yksinäisyys voidaan kokea. Joillekin se on raskasta kärsimystä, joillekin toisille suuri nautinto.

Niina Laitosen surrealistisissa muotokuvissa ihmisten pään päällä keikkuu lintuja ja pieniä eläimiä.

– Kaikki lähti kiinnostuksesta hiuksiin. Ne kertovat ihmisen hyvinvoinnista ja sosiaalisesta statuksesta. Hiukset ovat myös aika kiehtova materiaali. Irrallaan päästä ne ovat aika ällöttäviä, mutta kauniina kampauksena ne ylevöittävät ihmistä, Laitonen pohtii.

Eläimiä Laitonen kertoo piirtäneensä niin kauan kuin kynä on pysynyt kädessä.

– Luonto ja eläimet ovat minulle tärkeitä. Ihmiset ovat tulleet kuviin vasta paljon myöhemmin. Näissä teoksissa olen halunnut ajatella, että ihmiset kannattelevat eläimiä. On pitkälti ihmisistä kiinni, miten ympäristö ja eläimet voivat.

Hyvinkään Promenadigalleria

Kolme taiteilijaa

Hyvinkään Promenadigalleriassa (Vaiveronkatu 10) avautui kaksi uutta näyttelyä.

Vantaalaisen kuvataiteilija Hannele Heinon ”Muistumia” sekä forssalaisten kuvataiteilijoiden Jenni Kalsolan ja Niina Laitosen ”Yhdistetty päämäärä” ovat nähtävillä 2.5.–19.5.

Galleria on avoinna ti–pe klo 10–18, la klo 10–15 ja su klo 13–18.

Galleria on suljettu torstaina 13.5.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut