Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naapurusto seurasi koirien haukuntaa ja muiden eläinten hyvinvointia entistä tarkemmin – ilmoitukset eläinsuojeluun kasvoivat selvästi

Koronan takia kotona on vietetty aikaa aiempaa enemmän ja sitä myöten on ehditty myös tarkkailla naapuruston eläinten pitoa. Tarvittaessa on puututtukin eläinten kaltoin kohteluun entistä ahkerammin.

Näin toteaa Suomen eläinsuojelu (SEY), jonka antamat neuvot eläinsuojeluongelmissa lisääntyivät viime vuonna runsaalla kolmanneksella edellisvuodesta.

Kaikkiaan SEY neuvoi eläinsuojelua koskevissa ongelmissa yli 40 000 kertaa. Neuvoja antoivat vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat ja jäsenyhdistykset.

Viime vuonna eläinsuojeluneuvojat kohtasivat ja auttoivat yli 2 500 eläintä, ja jäsenyhdistykset auttoivat yli 4 000 eläintä.

Eläinten väkivaltainen kohtelu on SEY:n mukaan lisääntynyt selvästi. Se näkyy myös eläinsuojeluilmoituksessa, joita viime vuonna tuli yli 8 000.

SEY:n vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist pitää eläimiin kohdistuvan väkivallan lisääntymistä erittäin huolestuttavana.

– On tiedossa, että ihmisten pahoinvointi on korona-aikana kasvanut ja perheissä lähisuhdeväkivalta on lisääntynyt. Ihmisten paha olo ja ongelmat heijastuvat myös eläimiin ja niiden kohteluun, Lindqvist sanoo tiedotteessa.

Eläimet eivät pysty hankkimaan itselleen apua, joten väkivaltaa tai muita laiminlyöntejä havaitsevat tai sellaista epäilevät ovat keskeisessä asemassa eläinten auttamisessa, hän lisää.

Naapurissa haukkuviin koiriin kiinnitettiin viime vuonna aiempaa enemmän huomiota, samoin kuin naapuruston eläinten hyvinvointiin.

Lisääntynyt eläinsuojeluilmoitusten määrä kertoo Lindqvistin mukaan todennäköisesti myös ihmisten ilmoituskynnyksen madaltumisesta.

– Eläinsuojeluilmoitusten tekemisessä näyttää olevan tapahtumassa selkeä asennemuutos. On erinomaista, että eläinten kärsimykselle ei ummisteta silmiä, vaan uskalletaan hakea apua.

Kissojen populaatioita SEY:n jäsenyhdistykset loukuttivat viime vuonna noin sata ja auttoivat yhteensä noin 3 300 kissaa.

Useimmat kunnat eivät rahoita populaatiokissaongelman hoitamista, ja kissojen hoitaminen jää vapaaehtoisten eläinsuojelijoiden harteille.

Eläinten auttamisen ja neuvontatyön ohella SEY auttaa yhä useammin eläinsuojeluviranomaisia eläinten haltuun ottamisessa, kuljettamisessa ja kuntouttamisessa.

Lindqvist sanoo, että kymmenet eläinsuojeluyhdistykset hoitavat kissakriisiä, joka aiheuttaa valtavaa kärsimystä kymmenille tuhansille kissoille ja sen hoitamiseen kuluu vuosittain miljoonia euroja.

– Eläinsuojelijat ovat jo vuosikymmenten ajat hoitaneet hädässä olevia kissoja, mutta kissakriisin ratkaisemiseksi tarvitaan tulipalojen sammuttelun lisäksi kansallinen tahtotila kissojen aseman parantamiseksi, Lindqvist tähdentää.

SEY kampanjoi kissojen puolesta viime syksyn Kalevauva.fi-yhtyeen kanssa ja julkaisi kissoille omistetun Älä hylkää mua #kissakriisi -kappaleen. Kissakampanja saa jatkoa ensi elokuussa.