Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Anu Lahtinen julkaisi elämäkerran tunnetusta vallasnaisesta – "Muutaman kerran epäilytti, tuleeko kirjasta valmista lainkaan"

Elämäkerran kirjoittaminen on ollut Anu Lahtisen mukaan antoisa projekti. – Tulee kiinnostavia oivalluksia, kun tarkkailee yhden tietyn ihmisen elämää merkityksellisten yhteiskunnallisten muutosten keskellä. Suuret tapahtumat näkee hieman eri tavalla. Kuvitelmia / Hanna Tarkiainen

Mia Lagström

Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian apulaisprofessori Anu Lahtinen kertoo pohtineensa elämäkerran kirjoittamista jo jonkin aikaa.

– Kun elämänkokemus karttuu, alkaa asioita nähdä ja kokea eri tavalla kuin nuorempana. Ehkä aika oli nyt sopiva, Lahtinen kertoo tuore Ebba Stenbockin elämäkerta käsissään.

Ebba Stenbock on tunnetuimpia ruotsalaisia vallasnaisia 1500-luvulla. Hän oli Suomen ja Viron käskynhaltijan Klaus Flemingin puoliso ja Ruotsin kuningattaren Katariina Stenbockin sisar. Tunnetuksi Stenbockin tekee, että hän joutui tahtomattaan keskelle kiivasta valtataistelua Ruotsin kruunusta ja päätyi lopulta vastaamaan Turun linnan puolustuksesta miehensä kuoltua.

Monelle Ebba Stenbock on tullut tutuksi Albert Edelfeltin maalauksesta ”Kaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista”, joka kuvaa kuuluisaa historiallista kohtausta Turun linnassa, missä Kaarle-herttua vaati nähdäkseen Klaus Flemingin ruumiin.

– Tarinan mukaan Kaarle-herttua tarttui Klaus Flemingiä parrasta ja totesi: ”Jos nyt eläisit, ei pääsi olisi kovin lujassa.” Siihen Ebban kerrotaan vastanneen: ”Jos minun autuas miesvainajani eläisi, ei teidän armonne olisi koskaan päässyt tänne.”

Lahtisen mukaan hän ei päätynyt kirjoittamaan Ebba Stenbockista täysin sattumalta.

– Olin tutustunut Ebbaan kirjoittaessani väitöskirjaani, joka käsitteli Klaus Flemingin suvun naisia.

Ilman valmista tietoa, muistiinpanoja ja lähdeaineistoa Ebba Stenbockin elämäkertaa olisi tuskin vuodessa saanut mitenkään aikaiseksi.

– 1500-luvulla eläneistä naisista on hyvin vaikea kirjoittaa, sillä lähteet naisten osalta ovat todella niukkoja.

Vaikka Ebba Stenbock kuului varakkaaseen ja mahtavaan sukuun ja omasi sitä kautta valtaa, oli hän samaan aikaan puolisolleen alamainen, mikä teki hänestä näkymättömän.

– Saatoin joutua selaamaan kirjallisia lähteitä pitkältä ajalta ennen kuin löysin mainintoja Ebbasta. Muutaman kerran epäilytti, tuleeko kirjasta valmista lainkaan, Lahtinen naurahtaa.

Esimerkiksi Ebban ja Klausin avioliitosta on hyvin vähän tietoa. Säilyneiden kirjeiden perusteella sekä sen perusteella, että Ebba halusi jatkaa Turun linnan puolustamista, voi päätellä, että aviopuolisot kunnioittivat toisiaan ja olivat toisilleen lojaaleja. Suomalaisen talonpoikaiskapinankin kukistaneesta Klaus Flemingistä ei jälkipolvilla ole kovin mairittelevaa kuvaa.

– Aikalaiset pitivät häntä raakalaisena. Ebba oli sovittelevampi osapuoli. Hän puhui vangittujen vankien puolesta ja jopa vapautti heitä, kun Fleming oli matkoilla.

Vaikka lähdeaineistoa on niukalti, ei Lahtinen ole lähtenyt kuvittelemaan ja täydentämään aukkoja.

– Kerroin sen, minkä pystyin lähteiden pohjalta kertomaan. Koen, että se on reilua Ebbaa ja hänen perhettään kohtaan. En lähde arvailemaan.

Seuraavakin kirja pyörii jo Lahtisen mielessä.

– Eräs merkittävä naishahmo 1500-luvulla olisi Valpuri Innamaa, porvarisrouva, joka kävi ulkomaankauppaa. Mutta on mielessä käynyt myös Klaus Flemingin elämäkerta. Siitä saisi aika paksun kirjan aikaiseksi.

Elämäkerta

Ebba, kuningattaren sisar

Historioitsija Anu Lahtinen julkaisee 28.4. elämäkerran ”Ebba, kuningattaren sisar”.

Elämäkerta kertoo ruotsalaisesta vallasnaisesta Ebba Stenbockista (k. 1614), joka oli Suomen ja Viron käskynhaltijan Klaus Flemingin puoliso ja Ruotsin kuningattaren Katariina Stenbockin sisar.

Miehensä kuoltua hän vastasi Turun linnan puolustuksesta, kun kruunua havitteleva Kaarle-herttua yritti vallata sitä.

Lopulta maanpetoksesta tuomittu Stenbock kuljetettiin Tukholmaan vankeuteen. Vuosien vankeuden jälkeen hänet vapautettiin sisarensa leskikuningattaren hoiviin Kastelholman linnaan Ahvenanmaalle.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut