Kunnolla valkoinen hymy syntyy hammaslaminaateilla

Esteettinen hammashoito: Hammaslaminaatit säilyttävät valkoisen värinsä.

Jos haluaa hampaiden valkaisua miedomman lopputuloksen, voi pyytää hammaslääkäriltä hampaiden soodapuhdistusta. – Se on vähän kuin hampaiden ”hiekkapuhallus”, joka puhdistaa hampaista tummentumat, Sami Savolainen Studiodentistä sanoo. Jere Hietala

Mia Lagström

Kun esteettiseen hammashoitoon erikoistunut hammaslääkäriasema Studiodent hankki vuonna 2004 toisena Suomessa hampaiden valkaisuun tarvittavat laiteet, olivat odotukset suuret.

– Silloin kuviteltiin, että amerikkalainen hampaidenvalkaisubuumi tulisi myös Suomeen. Taisimme olla 15 vuotta etuajassa, hammaslääkäri Sami Savolainen Studiodentistä sanoo.

Nykyisin valkoista hammaskalustoa arvostetaan enemmän. Hammaslääkärien lisäksi hampaiden valkaisuja tekevät myös kauneushoitolat.

– Hammaslääkäriltä hampaiden valkaisua kysytään yleisimmin muiden hoitojen yhteydessä.

Savolaisen mukaan hampaiden valkaisusta on liikkeellä paljon väärää tietoa. Myös huonot kokemukset voivat vaikuttaa.

– Nykyisin kaikkea voi tilata kotiin, kuten myös valkaisuaineita. Kotivalkaisun jälkeen on sitten todettu, etteivät aineet toimi. Kotiin tilattavat aineet voivat puhdistaa hampaat pinttyneestä liasta, mutta vaaleammaksi hampaita niillä harvemmin saa.

Jotta hampaat saa vaaleammaksi tarvitaan siihen vetyperoksidipohjainen geeli sekä tietyn aallonpituuden valoa tuottava laite, joka vahvistaa vetyperoksidin aikaansaamaa hapettumisreaktiota.

Lumenvalkoista ”jenkkihymyä” odottavalle hampaan valkaisun lopputulos saattaa olla pettymys.

– EU-direktiivit rajoittavat, kuinka vahvoja aineita Euroopassa hampaiden valkaisussa saa käyttää. Valkaisu kyllä vaalentaa hammasta, mutta sillä päästään harvoin lopputulokseen, joka on vaaleampi kuin se mikä ihmisillä on hampaissa syntyessään. Sitä vaaleamman lopputuloksen saa ainoastaan hampaisiin asennettavilla keraamisilla laminaateilla, Savolainen kertoo.

Hampaiden valkaisu ei ole myöskään lopullinen, vaan hampaat tummuvat ajan myötä. Useammin kuin vuoden välein ei hampaiden valkaisua suositella tehtävän. Tämä kannattaa huomioida myös, jos käyttää kotivalkaisuaineita. Liian usein tehtynä hampaiden kiille voi vaurioitua pysyvästi.

Laminaatit säilyttävät sen sijaan valkoisen värinsä. Savolaisen mukaan laminaattien kysyntä on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Niitä haluavat kaikenikäiset nuorista ikäihmisiin, naiset ja miehet.

– Vielä muutamia vuosia sitten haluttiin mahdollisimman luonnollinen lopputulos ja laminaatteja pyydettiin lähinnä etuhampaisiin. Nyt laminaatit saatetaan haluta kaikkiin hampaisiin ja väriksi pyydetään mahdollisimman valkoista. Voi sanoa, että hohtavan valkoinen hymy on tullut katukuvaan jäädäkseen.

Hampaiden valkaisu

Esteettistä hammashoitoa

Hampaiden valkaisu tehdään vetyperoksidigeelillä ja laitteella, joka vahvistaa vetyperoksidin hapettumisreaktiota.

Valkaisu saattaa aiheuttaa pientä vihlontaa. Myös jälkikäteen voi esiintyä vihlontaa, mutta se menee muutamassa päivässä ohi.

Muutamana päivänä valkaisun jälkeen ei saa syödä eikä juoda mitään hampaita värjäävää, kuten punajuurta, tomaattia, punaviiniä, teetä, kahvia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut