Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Matot rullalle ja perunajauhoa olkkarin lattialle – tanssiorkesteri järjestää Poikkeustilaklubilla livekeikan

Musiikki: Tanssimusiikin soittaminen on kontaktilaji.

Tanssiorkesteri Sirkka ja Velikullat ovat uuden edessä, kun torstaina 29.4. on orkesterin ensimmäinen keikka striimattuna.

– Pikkuhiljaa alkaa jännittää, haitarinsoittaja Sirkka Nevalainen naurahtaa.

Tilanne on tanssiorkesterille erikoinen, kun edessä ei ole väkeä sankoin joukoin tanssimassa.

– Tanssimusiikin soittaminen on kontaktilaji. Voi heittää kappaleiden välissä juttua, ja aina joku näyttää ohi mennessään peukkua tai hymyilee, laulaja-kitaristi Markku Nevalainen sanoo.

Nevalaiset toivovat, ettei tanssi jää tyystin väliin ja että väki laittaisi tällä kerralla tanssiksi kotona. Rullaa olohuoneen matot sivuun ja ripsii perunajauhoa lattialle.

– Taputtaakin saa, vaikka emme sitä kuule.

Kokoonpanon ohjelmisto rakennetaan tuttuun tapaan eri rytmien varaan. Tällä kerralla jokaista rytmilajia kuullaan yksi kappale.

– Yksi humppa, yksi polkka, yksi jenkka, yksi tango jne. niin kauan kuin aikaa on, Sirkka Nevalainen selittää.

Tanssiorkesteri Sirkka ja Velikullat sai alkunsa, kun Markku Nevalainen päätyi silloisen bändinsä kanssa esiintymään Sirkan viisikymppisjuhlille.

– Juhlien jälkeen Sirkka otti yhteyttä ja kysäisi bändin perustamista. Silloinen bändini oli hajoamassa, joten laitoimme tanssiorkesterin pystyyn.

Rakkauskin matkalla leimahti.

– Pikkuhiljaa soitellessa tällaisen ujon poikamiehen silmä alkoi vilkuilla sivulle päin. Nyt olemme sitten yhdessä, Markku Nevalainen muistelee.

Tanssimusiikki on Nevalaisen mukaan ollut alusta saakka itsestäänselvyys.

– En ole koskaan ollut rokkimiehiä. Poikanakin kävin vain tanssilavoilla.

Tanssimusiikissa hienoa on monipuolisuus. Keikoilla saa soittaa monenlaisia rytmejä, sillä ohjelmistosta on löydyttävä niin tangot, humpat ja polkat kuin twistit, jivet ja bugit. Sirkka Nevalaisen mukaan tällä hetkellä erittäin suosittuja ovat hitaat valssit ja rumbat. Niitä pyydetään paljon.

– Myös lattarit ja käden ali -tanssit ovat tätä päivää.

Osa tanssiväestä saattaa kipaista orkesterin juttusilla pyytämässä mieluista musiikkia. Välillä yleisön toiveita saa soittaa oikein urakalla. Markku Nevalainen muistelee, kuinka muutamia vuosia sitten kaikki halusivat kuulla Hiljaiset sillat.

– Sitä pyydettiin joka paikkakunnalla ja monta kertaa illassa. Paljon toivottuja kappaleita ovat olleet myös Bella Bella sekä Hiljainen kitara.

Nevalaiset kertovat käyttävänsä paljon aikaa kappalevalintoihin.

– Haluamme valita kappaleita, jotka eivät ole puhkisoitettuja. Jokaisella kerralla soitamme myös hyvinkääläisen säveltäjän Pertti Stenholmin kappaleet Kuinka monta iltaa ja Nyt luoksein jää. Ne kuuluvat asiaan.