Riihimäen taidemuseossa pääsee näkemään poimintoja Mirika ja Seppo Hilpon kokoelmasta – pääosin esillä grafiikkaa

Riihimäen taidemuseo: Hilpon kokoelma täydentää hienosti Wähäjärven kokoelmaa.

Riihimäen taidemuseossa pääsee tutustumaan Mirika ja Seppo Hilpon kokoelmaan. – Valtaosa kokoelmasta on grafiikkaa, mutta joukosta löytyy myös muutamia maalauksia sekä Hannele Kylänpään pronssiveistos ”Taakankantaja” vuodelta 1984, Katja Vuorinen-Parm kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Riihimäen taidemuseo tunnetaan ennen kaikkea Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelman teoksista, mutta museosta löytyy muitakin kokoelmia. Yksi niistä on Mirika ja Seppo Hilpon kokoelma, josta on nyt poiminta esillä taiteenystävien iloksi.

– Hilpon kokoelman teokset ovat 1960-, 1970- ja 1980-luvuilta, joten se täydentää hienosti Wähäjärven kokoelmaa, jonka teokset ovat varhaisemmalta ajalta, amanuenssi Katja Vuorinen-Parm Riihimäen taidemuseosta kertoo.

Seppo Hilpo (1941–2016) oli helsinkiläinen valokuvaaja, joka kuvasi työuransa aikana lukuisia taideteoksia. Hänen valokuviaan on muun muassa Suomen Taide -kirjasarjan kirjoissa sekä Kultakausi-taidekirjassa. Hilpo teki yhteistyötä taiteilijoiden ja gallerioiden kanssa kuvaten myös yksittäisiä teoskuvia sekä näyttelyluetteloita.

Hilpon ottamia valokuvia löytyy muun muassa Galleria Krista Mikkolan Kari Cavénin ja Raili Tangin näyttelyluettelosta vuodelta 1986 sekä Helsingin Taidehallin Juhana Blomstedtin näyttelyluettelosta vuodelta 1989.

Monen taiteilijan kanssa Hilpo ystävystyi. Pääsipä hän jopa taideteokseen, kun kuvataiteilija Kari Jylhä maalasi vuonna 1985 guassimaalauksen ”Seppo Hilpo kuvaa Ateneumissa”. Hilpon oma taidekokoelma karttui vuosien saatossa, kun taiteilijat lahjoittivat hänelle teoksiaan.

– Osa saattoi maksaa osan kuvauspalkkiosta teoksina. Hilpo myös osti taidetta, Vuorinen-Parm kertoo.

Osa saattoi maksaa osan kuvauspalkkiosta teoksina. Hilpo myös osti taidetta.

Hilpo teki yhteistyötä myös Riihimäen taidemuseon kanssa. Hän kuvasi muun muassa Riihimäen taidemuseon ensimmäisen kokoelmaluettelon vuonna 1996. Vuorinen-Parmin mieleen on jäänyt, että Hilpo kuvasi laakadioille.

Vuonna 2001 Hilpo lahjoitti Riihimäen taidemuseolle reilut sata teosta. Niistä 33 on nyt esillä. Vuorinen-Parmin mukaan kokoelmassa on paljon hienoja teoksia.

– Pääosin kokoelmassa on grafiikkaa, mutta joukossa on myös maalauksia muun muassa Jorma Hautalalta, Marjukka Paunilalta, Risto Vilhuselta ja Jukka Mäkelältä.

Grafiikkaa on useilta tunnetuilta taiteilijoilta, kuten Paul Osipowilta, jonka monet tuntevat 1960-luvun lopun poptaiteesta.

– Yksi hienoimmista kokonaisuuksista on Helmi Kuusen, Aune Mikkosen ja Marjatta Nuoreva-Westerbergin grafiikkateokset. He ovat varhaisemman polven graafikoita, jotka ovat omalta osaltaan kehittäneet eteenpäin suomalaista grafiikkaa.

Riihimäen taidemuseo

Useita näyttelyitä

Riihimäen taidemuseossa on tällä hetkellä useita mielenkiintoisia näyttelyitä:

Poimintoja Mirika ja Seppo Hilpon kokoelmasta 8.4.–8.8.

Taide ja henki – Pyhät kuvat, teoksia Riihimäen taidemuseon kokoelmista 2.5. saakka.

Romanit – tuntematon vähemmistömme 8.4.–8.8. Näyttelyn ovat koonneet Riihimäen kaupunginmuseo ja Riihimäen kulttuuripalvelut yhteistyössä Kanta-Hämeen Romaniyhdistyksen kanssa

Saavumme Riihimäelle, Riihimäen kaupunginmuseon näyttely 2.5. saakka.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut