Hyvinkääläisen Petri Kehusmaa tutkii työkseen aurinkoa: "James Webb -avaruusteleskoopin laukaisu on iso juttu”

Avaruustutkimus: Tällä hetkellä kiinnostavat myös eksoplaneetat, Kuu, Mars ja mustat aukot.

Petri Kehusmaa kiinnostui avaruudesta kouluikäisenä, kun hän näki isolla linssikaukoputkella keltaisen Saturnuksen ja sen renkaat. Nykyisin Kehusmaan harrastus on myös ammatti. Hän on kehittämässä eurooppalaista aurinkotutkimusarkistoa, jonne kerätään dataa aurinkotutkijoiden käytettäväksi. Petri Kehusmaa

Mia Lagström

Avaruus on hämmentävän mystinen paikka. Saksalaisessa aurinkotutkimusinstituutissa projektipäällikkönä työskentelevän hyvinkääläisen Petri Kehusmaan mukaan mitä enemmän asioita tutkii, sitä vähemmän huomaa asioista tietävän.

– Olemme loppujen lopuksi aika pieniä, ja havaintolaitteidemme kyvyt ovat maailmankaikkeuden mittakaavassa vielä kovin rajalliset.

Tämä ei tutkijoita lannista. Yksi tämän hetken suosituimmista tutkimuskohteista on eksoplaneetat eli maan kaltaiset planeetat.

– Ensimmäinen eksoplaneetta löydettiin vuonna 1995. Tällä hetkellä lähitähtien ympäristöstä eksoplaneetoja etsii vuonna 2018 avaruuteen laukaistu Tess-luotain.

Varsin iso juttu Kehusmaan mukaan on tänä vuonna 30. lokakuuta avaruuteen laukaistava James Webb -avaruusteleskooppi, joka tulee korvaamaan avaruusteleskooppi Hubblen.

– Toivon todella, ettei laukaisussa mikään epäonnistu. Uutta avaruusteleskooppia on rakennettu noin 25 vuotta, ja se tulee avaamaan meille ihan uudenlaiset näkymät avaruuteen. Sillä näkee tarkemmin ja kauemmas, ja sitä kautta se tulee tarkentamaan ihmiskunnan käsitystä maailmankaikkeuden synnystä ja sen rakenteista.

Myös Kuu ja Mars kiinnostavat tutkijoita suuresti. Nasan tavoitteena on, että ensimmäinen nainen saataisiin kuuhun vuonna 2024. Apollo-ohjelman lakkauttamisen jälkeen 1972 kuussa ei ole käyty. Nyt kiinnostus on jälleen herännyt.

– Kuu nähdään välietappina matkalla Marsiin. Nasan Artemis-ohjelma tähtääkin avaruusaseman rakentamiseen Kuun pinnalle, jotta sinne saadaan miehistöä ja varusteita Mars-hanketta varten.

Paljon tutkimusta tehdään myös mustista aukoista ja gravitaatioaalloista. Vuonna 2016 onnistuttiin ensimmäisen kerran havaitsemaan gravitaatioaalto, joka aiheutui kahden mustan aukon törmäyksestä.

– Einsteinin suhteellisuusteorian mukaan gravitaatioaaltoja on, mutta aiemmin niiden olemassaoloa ei ole koskaan pystytty todistamaan. Tutkijat havaitsivat aallot erittäin herkällä LIGO-laitteistolla, jonka kehittäjät palkittiin Nobelin palkinnolla vuonna 2017.

Kehusmaan oma mielenkiinnon kohde tällä hetkellä on luonnollisesti työpaikan puolesta aurinko.

– Aurinkotutkimuksessa saa kokea paljon hämmästyksen hetkiä, muun muassa pienen mittakaavan magneettiset ilmiöt ovat nyt tarkemman tutkimuksen kohteena. Niitä pyritään simuloimaan tietokoneella, jotta ymmärrettäisiin, mikä niitä aiheuttaa.

Auringon toiminnan ymmärtäminen on tärkeää, sillä auringolla on suuri vaikutus maapalloon. On arvioitu, että voimakkuudeltaan vuoden 1859 aurinkomyrskyä vastaava hiukkaspurkaus aiheuttaisi miljardien dollarien vahingot satelliiteille, sähköverkoille ja radiotaajuiselle tietoliikenteelle sekä aiheuttaisi laajoja sähkökatkoja.

Aurinkoa kohden on tällä hetkellä matkaamassa kaksi tutkimusluotainta.

2018 matkaan lähetetty yhdysvaltalainen Parker Solar Probe selvittää, miten energia ja lämpö liikkuvat koronan yläosissa sekä mikä saa aurinkotuulen aikaan. Viime vuonna laukaistu eurooppalainen Solar Orbiter tutkii heliosfääriä, aurinkotuulta sekä auringon napa-alueita.

James Webb

Uutta tietoa maailman synnystä

James Webb -avaruusteleskooppi tarjoaa tutkijoille mahdollisuuden nähdä kauemmaksi ja tarkemmin.

Tällä hetkellä kauimmainen valo, jonka tutkijat ovat onnistuneet näkemään, on noin 13,2 miljardin valovuoden päässä. Valolta on siis vienyt 13,7 miljardia vuotta saapua Maapalolle. On siis täysin mahdollista, että tuota kohdetta ei enää ole edes olemassa.

Jos löydämme valoa kauempaa, voi se antaa uutta tietoa maailmankaikkeuden synnystä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut